ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
Αναμένεται «σάλπισμα» για νέα επέλαση κατά των εργαζομένων

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Αρχίζει σήμερα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Σύνοδος, αν κρίνει κανείς από τα επίσημα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μπορεί να χαρακτηριστεί διαδικασία ρουτίνας. Ωστόσο η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γενικότερα στα Βαλκάνια και η διαφαινόμενη ύφεση στις οικονομίες των «μεγάλων» κρατών - μελών προκαλούν σοβαρούς «πονοκεφάλους» στους «δεκαπέντε». Οσον αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η Σύνοδος θα περιμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης της Οχρίδας αν και κανένας δεν ελπίζει ότι μπορεί να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος. Αλλά και πάλι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι συντάσσονται πίσω από τις ΗΠΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής, ΝΑΤΟικής επέμβασης.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ, η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι οι συνέπειες της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ θα πλήξουν έντονα τις οικονομίες των κρατών - μελών και ιδιαίτερα των ισχυροτέρων οικονομικά. Η Σύνοδος αναμένεται ότι θα καταλήξει σε μια απόφαση με την οποία θα ζητείται από τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή στην απελευθέρωση των αγορών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Εν ολίγοις ένα «σάλπισμα» για μια νέα επέλαση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο κύματα ομαδικών απολύσεων λόγω των «αναδιαρθρώσεων» σειράς μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τα επίσημα θέματα της Συνόδου του Γκέτεμποργκ είναι: α) Η διεύρυνση της ΕΕ. β) Η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος («αειφόρος ανάπτυξη») και γ) Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Για το θέμα της διεύρυνσης και παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υποψηφίων χωρών, οι «δεκαπέντε» δεν πρόκειται να δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οπως δήλωσε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το θέμα της διεύρυνσης, αφού σ' αυτήν περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ωστόσο, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα συγκεκριμένο καταληκτικό όριο για τις ενταξιακές διαδικασίες. Για να καλύψει αυτή την αδυναμία της, η κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά ελιγμών με τους οποίους επιχειρεί να εμφανίσει ως αντικειμενική ανάγκη την παραπομπή του θέματος στις καλένδες. Ουσιαστικά πρόκειται για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των δύο όρων που τίθενται κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, δηλαδή της σύνδεσης της ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού και ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να αρχίσει αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δηλαδή όχι πριν από το 2005.


«Κλεφτοπόλεμος» διαδηλωτών - αστυνομίας

Από τις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας

Associated Press

Από τις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ.-

Οι κάτοικοι της δυτικής παράλιας σουηδικής πόλης, του Γκέτεμποργκ, πόλη που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ξύπνησαν χτες και αντίκρισαν την πόλη τους «σφραγισμένη» από ένα πρωτόγνωρο αστυνομικό κλοιό.

Περίπου 1.500 αστυνομικοί, στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας, είχαν αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία της πόλης προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν αλλά και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην άφιξη Μπους και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, οι διαδηλωτές, από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συρρεύσει στο Γκέτεμποργκ, καθιστούσαν το έργο της αστυνομίας εξαιρετικά δύσκολο, αφού υπολογίζονταν με μετριοπαθείς εκτιμήσεις πάνω από 25.000.

Από την αρχή της μέρας, τα μέτρα ήταν προληπτικά. Περίπου 400 αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες, αλλά και με τη βοήθεια αστυνομικών σκύλων, προσπαθούσαν να εμποδίσουν διακόσιους διαδηλωτές να περικυκλώσουν ένα σχολείο στο κέντρο της πόλης, όπου αποτελούσε σημείο συνάντησης των διαδηλωτών. Αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια αυτή να εξελιχθεί σε οδομαχία όταν οι διαδηλωτές αντέδρασαν και άρχισαν να πετούν άδεια μπουκάλια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Οι μάχες ήταν σφοδρές και έγιναν και συλλήψεις, ενώ ο διευθυντής της Αστυνομίας της πόλης, Χακάν Γιάλντουνγκ, δικαιολόγησε τη σφοδρότητα της αστυνομικής επίθεσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, με το σκεπτικό, «πιστεύουμε ότι κάποιοι εκ των διαδηλωτών έχουν ποινικό μητρώο και γι' αυτό περικυκλώσαμε το σχολείο, τους κυνηγήσαμε και σφραγίσαμε το χώρο», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ».

Αστυνομικοί ερευνούν μέσα στον υπόνομο και χρησιμοποιούν και ειδικά σκυλιά

Associated Press

Αστυνομικοί ερευνούν μέσα στον υπόνομο και χρησιμοποιούν και ειδικά σκυλιά
Την ίδια στιγμή έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απωθήσουν σε γειτονικό πάρκο άλλους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περίπου 500 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φώναζαν συνθήματα, όπως «Αλληλεγγύη» και «Πάλη των Τάξεων», «Οχι στον πόλεμο των άστρων», και «Μπους πήγαινε σπίτι σου».

Παράλληλα, η αστυνομία «σφράγισε» περιμετρικά - δύο οικοδομικά τετράγωνα γύρω γύρω - το κτίριο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, με τεράστια μεταλλικά κοντέινερς που ήρθαν να συνδράμουν το έργο της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις πάντως ήταν συνεχείς καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Αρκετοί, ανάμεσά τους και ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης, Τόμας Μπόντστρομ, διαδήλωσαν χτες ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας. Ενώ το απόγευμα αναμενόταν η μεγάλη προγραμματισμένη διαδήλωση. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC στο Γκέτεμποργκ, Ουίλιαμ Χόρσλεϊ, «ο Πρόεδρος Μπους θα είναι σε θέση να δει ιδίοις όμμασι ότι δεν είναι δημοφιλής στη Σουηδία»...

Αλλά δεν ήταν μόνο οι διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Μπους και της Συνόδου της ΕΕ που εκδήλωναν δυναμικά την αντίθεσή τους, αλλά και 5.000 Ιρανοί πολιτικοί εξόριστοι και μέλη της οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ, που διαδήλωσαν κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.


Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Ερήμην των λαών η Σύνοδος Κορυφής

Μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των Ελλήνων κομμουνιστών ευρωβουλευτών στο προτεινόμενο ψήφισμα, ο Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Για μια ακόμα φορά, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ερήμην των λαών για να αποφασίσουν για το μέλλον. Η στρατιωτική και πολιτική "διαχείριση κρίσεων", η φωτιά που έχει ανάψει στα Βαλκάνια και η εντεινόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, η διεύρυνση της ΕΕ είναι ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ακόμη, θα υποδεχτούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν το μοίρασμα του κόσμου και να συνεννοηθούν μαζί του για το νέο Πόλεμο των Αστρων.

Αντικειμενικά όμως, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κάτω από τη σκιά του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, ο λαός της οποίας απέρριψε τη Συνθήκη της Νίκαιας. Οσο και αν η ηγεσία της ΕΕ προσπαθεί να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, δεν παύει αυτό να αποτελεί καταδίκη της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής, που επιβάλλουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην ήπειρό μας. Οι αντιδράσεις τους δείχνουν καθαρά τα όρια της αστικής δημοκρατίας. Δηλώνουν προκλητικά ότι το χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση της Συνθήκης θα τηρηθεί, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι η δημοκρατία τους είναι η δικτατορία του κεφαλαίου.

Η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πτώση του Ευρώ και άλλα οικονομικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν μέσα από σκληρότερα και πιο αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και χτύπημα των ασφαλιστικών συστημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, δημιουργώντας όμως περισσότερη φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια στους λαούς της Ευρώπης. Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίζονται, που, σε καμία περίπτωση, δεν είναι η Ευρώπη των εργαζομένων. Η αναφορά στο περιβάλλον και η κατ' ευφημισμόν "αειφόρος ανάπτυξη" είναι προπέτασμα καπνού για να κρύψει την εισβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στον τομέα του κοινωνικού αγαθού που λέγεται περιβάλλον.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι μόνο αποδέχεται αυτές τις κατευθύνσεις, αλλά υπερθεματίζει κιόλας. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πειστούν οι λαοί ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό τους. Επιδοκιμάζει απερίφραστα τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και εκφράζει την ελπίδα ότι τα πρώτα δείγματα της επιχειρησιακής ικανότητας της Μονάδας Ταχείας Αντίδρασης θα φανούν μέσα στο 2001. Απαιτεί από τα κράτη - μέλη να ξοδεύουν τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει ένα "σθεναρό και αποτελεσματικό" πρόγραμμα για πρόληψη συγκρούσεων. Καταδικάζει υποκριτικά τις τρομοκρατικές ενέργειες του UCK, ενώ επιδοκιμάζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσω του Σολάνα και του Πατέν. Και σε απόδειξη της πολυπραγμοσύνης του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεώρησε σκόπιμο να επικροτήσει την πρόταση της Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά!

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το ψήφισμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ