ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΘΕΑ
Η δύναμη ν' αλλάζεις

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη

Από τους απόφοιτους του ΚΕΘΕΑ, το 2013, ο μικρότερος ήταν 19 χρόνων και ο μεγαλύτερος 53. Την ίδια χρονιά, ο παλαιότερος απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ συμπλήρωνε 30 χρόνια «καθαρός».

«Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάζουν σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκονται. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ που με κεντρικό μήνυμα «Η δύναμη ν' αλλάζεις» διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, που είναι στις 26 Ιούνη. Στόχος του, η άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που κρατούν τους εξαρτημένους στο περιθώριο στερώντας τους μια δεύτερη ευκαιρία. Με συναυλίες, ενημερωτικά περίπτερα, διαδραστικά εργαστήρια, εκθέσεις και άλλες δράσεις τα θεραπευτικά προγράμματα δίνουν σταθερά το «παρών» στις τοπικές κοινωνίες στον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν:

Αύριο, Κυριακή 15 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, θεατρική παράσταση «Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη» από τις ομάδες μουσικής, θεάτρου και χορού του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ σε συνεργασία με την Ενωση Γυναικών Αργυρούπολης (πλατεία Κώστα Βάρναλη, Αργυρούπολη).

Την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ «αλλάζει» το Πεδίον του Αρεως για μια μέρα, μετατρέποντάς το σε χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παρουσίαση βιβλίου, εικαστική έκθεση, προβολή video, ενημερωτικά περίπτερα κ.ά., ξεκινούν από τις 12 το μεσημέρι. Στις 7 το απόγευμα ξεκινά συναυλία με τους Νίκο Τουλιάτο (κρουστά), Human Touch, Βαγγέλη Καρίπη, Belleville, Encardia, Υπόγεια Ρεύματα, Phase Reverse, Κωνσταντίνο Βήτα, Χάικ Γιαζιτζιάν. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν η Μπάντα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και η ομάδα street work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, που θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ενημέρωσης και κινητοποίησης στους χρήστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως.

Από αύριο Κυριακή μέχρι και τις 4 Ιούλη, το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, στο Πολιτιστικό του Στέκι (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής) και σε διάφορους δήμους της Αττικής πραγματοποιεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αφήγηση παραμυθιών, θέατρο σκιών, κινηματογραφικές προβολές, φωτογραφική έκθεση και ενημερωτικές δράσεις.

Στην πλατεία Εξαρχείων την Πέμπτη 26 Ιούνη, 10 π.μ. - 2 μ.μ., το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Ιριδα, διοργανώνει εκδήλωση για νέους με δημιουργία γκράφιτι και κατασκευών, παιχνίδια, μουσικά δρώμενα, ενημερωτικό περίπτερο.

Από τα Προγράμματα «ΙΘΑΚΗ», «ΑΝΑΔΥΣΗ», «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» του ΚΕΘΕΑ, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου), την Πέμπτη 26 Ιούνη, 8 μ.μ. - 12 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν μουσική συναυλία, ποδηλατοδρομία, έκθεση φωτογραφίας, κεραμικής και γυαλιού, δραστηριότητες για παιδιά, ενημέρωση. Παράλληλα θα συλλέγονται τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Στην Πάτρα το ΚΕΘΕΑ «ΟΞΥΓΟΝΟ» στις 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ. κάνει ποδηλατοδρομία, στο Βόλο το ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ», στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στις 26 Ιούνη, 21.30, συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Μελίνα Κανά.

Στα Γιάννενα, το ΚΕΘΕΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ» από την κεντρική πλατεία κάνει ποδηλατοδρομία γύρω από τη λίμνη στις 25 Ιούνη.

Στην Αλεξανδρούπολη, από το ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θράκης, στις 26 Ιούνη, θα γίνει αποφοίτηση μελών του θεραπευτικού προγράμματος.

Τη Δευτέρα οι εκλογές στα Κέντρα Πρόληψης

Για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα τη Δευτέρα 16 Ιούνη. Με αφορμή τις εκλογές, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στις εκλογές και να ψηφίσουν με κριτήριο τον ταξικό προσανατολισμό του σωματείου, το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά κι ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της ναρκω-κουλτούρας.

«Ο βασικός μας στόχος, ως συνδυασμός του ΠΑΜΕ στο χώρο των Κέντρων Πρόληψης, είναι να συμβάλουμε στο να ηττηθούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, της διαχείρισης και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο σε επίπεδο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ όσο και στους εκπροσώπους τους στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια όργανα του εργατικού κινήματος. Να προωθήσουμε την ενίσχυση της συνεργασίας, για την αγωνιστική συμπαράταξη σε ταξική κατεύθυνση των εργαζομένων στην πρόληψη και στην απεξάρτηση, δυναμώνοντας την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο χώρο, χτίζοντας μέτωπο με τις οικογένειες των παιδιών της απεξάρτησης, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ταξικά συνδικάτα, οργανώσεις νεολαίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Σε κοινές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται, το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ και στον ΟΚΑΝΑ μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Θυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, κατήγγειλαν τη διοίκηση του Οργανισμού για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις μονάδες υποκατάστασης (ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναλώσιμων, αντιδραστηρίων) ως αποτέλεσμα της χαμηλής χρηματοδότησης. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, η Νάντια Κοδελλά επισήμανε ότι αυτό που προέχει στον αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα είναι η θεραπεία, η οποία δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων. «Δεν μπορούμε να παρέχουμε, σημείωσε, αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε ο ΟΚΑΝΑ, την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων». Στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκε ο Δ. Γιαννάτος, εκ μέρους των εργαζομένων του Κέντρου, ενώ ο Ηρ. Γκότσης από το «18 ΑΝΩ» επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει για το μέλλον του θεραπευτικού προγράμματος, καθώς εντάσσεται στο ΨΝΑ που προβλέπεται να κλείσει το 2015.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στην Ακροναυπλία

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Ναύπλιο και επίσκεψη στην Ακροναυπλία, αύριο, Κυριακή 15 Ιούνη. Στις φυλακές της Ακροναυπλίας, η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, με όργανο κρούσης τη μεταξική δικτατορία, επιχείρησαν να τσακίσουν, σωματικά και ψυχικά, αγωνιστές και πρωτοπόρους κομμουνιστές. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από το κάτεργο της Ακροναυπλίας πέρασαν πάνω από 600 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Αντί να λυγίσουν, με τη στάση τους μέσα στις φυλακές μετέτρεψαν την Ακροναυπλία σε σύμβολο λεβεντιάς, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Εκεί ήταν που αναπτύχθηκε μια υψηλού επιπέδου ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική δραστηριότητα.

Να γιατί η Ακροναυπλία «άστραψε φως» κι εξακολουθεί να διδάσκει και να φρονηματίζει όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά και κάθε αγωνιστή, να διδάσκει τους σημερινούς αγωνιστές.

Τα πούλμαν για την Ακροναυπλία θα ξεκινήσουν την Κυριακή, στις 8 π.μ., από την Αθήνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6944.987.875, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο...» την Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα του Τομέα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

ΚΚΕ
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις για παιδιά

Καλοκαιρινή γιορτή για παιδιά με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό, μουσικό δρώμενο από παιδιά με απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση έργων από το διαγωνισμό που προηγήθηκε με θέμα «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», παιδικό θεατρικό σκετς «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» του Μπ. Μπρεχτ και θέατρο σκιών.

Αντίστοιχα, εκδήλωση για παιδιά και γονείς οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Αγίας Τριάδας. «Mε αυτή τη δράση, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ανάγκη για ουσιαστική ψυχαγωγία μέσα από τη συλλογικότητα και το ομαδικό παιχνίδι. Αλλά και την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα ενάντια σε όλες τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενάντια στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, ενάντια στις απολύσεις, αξιολογήσεις εκπαιδευτικών», αναφέρει η Κομματική Οργάνωση στο κάλεσμά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ