ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμμαχία προθύμων» ενάντια στους ανέργους

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι υπόλογοι απέναντι σε εργαζόμενους και ανέργους για την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή

Μετά από δεκαετίες δουλιάς στα κλωστοϋφαντουργεία, οι εργάτριες της Νάουσας ζουν από πρώτο χέρι την «πρόνοια» της κυβέρνησης για τους ανέργους...
Μετά από δεκαετίες δουλιάς στα κλωστοϋφαντουργεία, οι εργάτριες της Νάουσας ζουν από πρώτο χέρι την «πρόνοια» της κυβέρνησης για τους ανέργους...
Μέσα σε μια νύχτα και με σύμμαχους το κεφάλαιο, το ΠΑΣΟΚ και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση μετέτρεψε την πρόωρη συνταξιοδότηση των απολυμένων σε «ειδική εισοδηματική ενίσχυση»... Η αιφνιδιαστική αναδίπλωση της κυβέρνησης δεν αποτελεί έκπληξη. Φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια και μάλιστα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τις ρητές και κατηγορηματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που δεν της επιτρέπουν τον παραμικρό ελιγμό, ακόμα και για την εκτόνωση των αντιδράσεων των ανέργων.

Το ΚΚΕ, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των ανέργων, καταψήφισε την «τροπολογία της τροπολογίας», καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, αλλά και τον εχθρικό προς τους ανέργους ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η στάση και οι θέσεις όλων απέναντι στο ζήτημα της τροπολογίας αποτελεί κριτήριο για τον πυρήνα της πολιτικής τους και πρέπει να αξιοποιηθεί από εργαζόμενους και άνεργους για την εξαγωγή ουσιαστικών πολιτικών συμπερασμάτων.

Η αρχική τροπολογία, παρά τον αποσπασματικό της χαρακτήρα, απαντούσε σε ένα από τα αιτήματα των απολυμένων, εξασφάλιζε μια σχετική ασφάλεια σε όσους μετά από δεκαετίες δουλιάς έμειναν χωρίς μεροκάματο, σε μια ηλικία που είναι διπλά δύσκολο να ξαναβρούν εργασία. Τίποτα δε χαρίστηκε στους εργαζόμενους της Νάουσας. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην αρχική πρόταση για πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά από μια διετία σκληρής ταξικής αναμέτρησης, με μπροστάρη το ταξικό Εργατικό Κέντρο και σύμμαχους τα φτωχά στρώματα της πόλης και της περιοχής, κύρια τους μικρούς ΕΒΕ, που και οι ίδιοι βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής, της διόγκωσης της ανεργίας σε μια πόλη που μετρά το μισό σχεδόν οικονομικά ενεργό πληθυσμό της εκτός παραγωγής.

Οσο ο καπιταλισμός παραμένει κυρίαρχος, το ερώτημα δεν πρόκειται να σβήσει από την πικέτα της εργάτριας

Motion Team

Οσο ο καπιταλισμός παραμένει κυρίαρχος, το ερώτημα δεν πρόκειται να σβήσει από την πικέτα της εργάτριας
Εργαζόμενοι και απολυμένοι απέρριπταν το ένα μετά το άλλο τα μέτρα (ημιαπασχόληση, ένταξη της περιοχής στη Δ' Ζώνη κινήτρων, απλήρωτη εργασία) με τα οποία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να τους ξεγελάσουν. Να τους ξεστρατίσουν από τα δίκαια αιτήματά τους για δουλιά, για ουσιαστική προστασία των ανέργων. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να καταφύγει στην πρόωρη συνταξιοδότηση των ανέργων, αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας του συστήματος να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Από την άλλη, φανερώνει τη δύναμη που κρύβει ο συντονισμένος ταξικός αγώνας, η πάλη με αιτήματα και στόχους πάλης στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και ανέργων.

Το αντιδραστικό «μανιφέστο» του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ από την αρχή, συνεπές στην πολιτική του, είχε εκφράσει τις διαφωνίες του και στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Η αρνητική του ψήφος δεν πρέπει να παραπλανά κανένα, αφού στη θέση του επιδόματος που πρότεινε τελικά η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ αντέταξε το εξίσου αντιδραστικό σχέδιο «Ανασυγκρότηση φθινουσών περιοχών». Στον πυρήνα του, πρόκειται για μια συρραφή και αντιγραφή από παλιότερες θέσεις και προγράμματα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όσο κυβερνούσε, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το κλείσιμο επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κραυγαλέα παραδείγματα και στην πόλη της Νάουσας. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για μέτρα που σε καμιά περίπτωση δεν κατάφεραν να παρέχουν την ελάχιστη προστασία στους ανέργους, να τους επανεντάξουν στην παραγωγή.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, το όχημα δηλαδή για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας. Πρόταση που στηρίζουν πρωτίστως οι βιομήχανοι, εκβιάζοντας για πάγωμα των μισθών και νέες απολύσεις. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για παροχή νέων επενδυτικών κινήτρων προς τους ιδιώτες και νέα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητά από τους εργαζόμενους να «εγγυώνται το κλίμα εργασιακής ομαλότητας...», να ρίξουν δηλαδή τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να κάτσουν φρόνιμα μπροστά στις αξιώσεις του κεφαλαίου για φθηνότερη εργασία, λιγότερα δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εξετάσεις στους εργαζόμενους, που το ξέρουν από την καλή και από την ανάποδη. Η στάση των πολιτευτών του ιδιαίτερα στη Νάουσα είναι αποκαλυπτική για το πού στοχεύει η πολιτική του: Στην παραπέρα πριμοδότηση των εργοδοτών, στην καθυπόταξη των εργαζομένων, στη συγκάλυψη της ανεργίας, στην ισχυροποίηση του κεφαλαίου και των κερδών του. Για όσα έκανε σαν κυβέρνηση και για όσα προτείνει σήμερα, πρέπει να τιμωρηθεί από τους εργαζόμενους και τους ανέργους, με κάθε ευκαιρία και με πρώτη τις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Η πολιτική του είναι πανομοιότυπη με εκείνη της κυβέρνησης, βαθιά ταξική υπέρ του κεφαλαίου.

ΣΥΝδιαχειριστές

Ο ΣΥΝ ψήφισε την «τροποποιημένη τροπολογία». Με την ψήφο και την επιχειρηματολογία του στη Βουλή, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η τακτική του στοχεύει στο να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με την ιδέα του ελάχιστου, να φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης της εργατικής τάξης, να εγκλωβίσει το κίνημα στη λογική της διαχείρισης των συνεπειών από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη Βουλή κινούνται στην κατεύθυνση των ευρωενωσιακών πολιτικών για την απασχόληση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Η ένταξη δηλαδή των ανέργων σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, με εργασιακούς και ασφαλιστικούς όρους ενάντια στις ανάγκες των απολυμένων, που στόχο έχει να καλύψουν το γκρέμισμα κάθε δημόσιας δομής κοινωνικής προστασίας, η οποία αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Πρόκειται για μια από τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία επί πλέον προβλέπει και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στα πλαίσια της «εταιρικής ευθύνης», προκειμένου να καλλιεργήσουν φιλολαϊκό προσωπείο, επενδύοντας ένα ποσό από τα τεράστια κέρδη τους σε κοινωνικές υπηρεσίες, με ανταποδοτικά πολλαπλάσιο κέρδος για τους ίδιους.

Ο ΣΥΝ βρέθηκε στη Βουλή να καταγγέλλει την «ελεύθερη αγορά» για το πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αποτελεί ένα από τους συνθεμελιωτές της, ψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υπερασπιζόμενος σε κάθε ευκαιρία τον ευρωμονόδρομο της ανταγωνιστικότητας. Προσπαθεί να εμφανιστεί σαν εκφραστής των συμφερόντων των ανέργων, στηρίζοντας προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης των εργοδοτών, από τα οποία χιλιάδες απολυμένοι έχουν σήμερα πλούσια και οδυνηρή πείρα. Θριαμβολογεί για την υπερψήφιση του επιδόματος της κοροϊδίας, όταν η ίδια η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η διάρκεια παροχής του εξαρτάται άμεσα από το κατά πόσο ο άνεργος θα αποδεχτεί ή όχι και με όποιους όρους τη θέση εργασίας που θα του προτείνουν οι μηχανισμοί του κράτους.

Ο «αντ' αυτού» κυβέρνησης και κεφαλαίου

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε εχθρικά απέναντι στην τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Με αντιδραστικά επιχειρήματα, έστρωσε το δρόμο για την κυβερνητική αναδίπλωση. Αρχικά, επικαλέστηκε την «επιλεκτική αντιμετώπιση» των απολυμένων της Νάουσας, βάζοντας επί της ουσίας στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή και την αποτελεσματικότητά του. Προσπάθησε να φέρει εργάτες αντιμέτωπους με εργάτες, να δημιουργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους χιλιάδες άνεργους, να τους φέρει σε αντιπαράθεση.

Στη συνέχεια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε ρόλο υπουργού Οικονομικών και μιλώντας εξ ονόματος των βιομηχάνων, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει το κόστος της προωθούμενης ρύθμισης. Καμιά έκπληξη. Είναι το επιχείρημα - σημαία της ΓΣΕΕ, της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, στη βάση του οποίου πρόσφατα συνυπόγραψαν και την άθλια σύμβαση που προβλέπει «αυξήσεις» 0,77 ευρώ μεικτά στους μισθούς και το μεροκάματο. Για τη ΓΣΕΕ, ο προϋπολογισμός αντέχει τις φοροαπαλλαγές, τα κέρδη και τις επιδοτήσεις του κεφαλαίου, όχι όμως και την προστασία των ανέργων.

Σε συνέχεια του αντεργατικού της ξεσαλώματος, η ΓΣΕΕ θυμήθηκε και τα ταμεία, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι η ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάρρευσή τους (!). Αυτοί που έβαλαν πλάτη για να φτάσουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατάσταση που βρίσκονται, αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια για τα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι εργοδότες χρωστάνε στο ΙΚΑ, αυτοί που σιγοντάρουν το παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπερασπιζόμενοι την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, έρχονται να καταγγείλουν τους άνεργους ότι τα δίκαια αιτήματά τους θίγουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους και τους απολυμένους, βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του και σαν τέτοιοι πρέπει να πάρουν απάντηση.

Στους ταξικούς αγώνες η διέξοδος

Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και πολλαπλά αναγκαία στο κεφάλαιο, για την αύξηση της κερδοφορίας του. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να εξαλειφθεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά μόνο στο σοσιαλισμό, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την αξιοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων, προς όφελος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Για να εξαλειφθεί η ανεργία χρειάζεται λαϊκή οικονομία και εξουσία. Και η κατανόηση αυτής της αναγκαιότητας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της είναι κρίσιμο ζήτημα για την εξέλιξη και το περιεχόμενο των ταξικών αγώνων, στη μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων που σχετίζονται με την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και την προστασία των ανέργων, που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί.

Το γεγονός ότι το κεφάλαιο ευθύνεται για την ανεργία και ωφελείται από αυτήν, βάζει και το όριο στα μέτρα, τα οποία η αστική εξουσία μπορεί να θεσμοθετήσει για όσους η πολιτική της πέταξε εκτός παραγωγής. Στο σύνολό τους πρόκειται για μέτρα συγκάλυψης της ανεργίας, διαχείρισης και ανακύκλωσής της, από τα οποία ωφελημένοι βγαίνουν κατά κανόνα οι εργοδότες. Οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια και επώδυνη πείρα από τέτοιου είδους ρυθμίσεις, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση» που συνομολόγησαν στα όργανα της ΕΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση της διαχείρισης του προβλήματος κινείται και η πολιτική του ΣΥΝ.

Μόνο κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος οι εργαζόμενοι μπορούν να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, να υποχρεώσουν το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του σε υποχωρήσεις, οι οποίες ωστόσο σε καμιά περίπτωση δε λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Η ανακούφιση των απολυμένων και των οικογενειών τους από τις συνέπειες της ανεργίας είναι καθήκον πρώτης γραμμής για το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στη βάση αυτή διαμορφώνουν τα αιτήματα και τους στόχους πάλης για τους άνεργους, με κριτήριο τις πραγματικές τους ανάγκες και με προσανατολισμό, μέσα από τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, να αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες της ανεργίας, να ριζοσπαστικοποιείται η πάλη εργαζομένων και ανέργων, να βαθαίνει η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του, με τελικό σκοπό την ανατροπή της εξουσίας του.

Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Ανεργοι και εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συστρατευτούν σ' αυτόν τον αγώνα, να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Αυτό το δρόμο δείχνουν και οι απολυμένοι της Νάουσας, με την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, πλήρη σταθερή δουλιά για όλους, επιδότηση όλων των ανέργων με 1.050 ευρώ το μήνα για όσο είναι άνεργοι, αναγνώριση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη συνταξιοδότηση όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 7.500 ένσημα.

Ρύθμιση - κοροϊδία

Το ύψος του επιδόματος ισούται με την πλήρη σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει 7.500 ένσημα και είναι πάνω από 50 χρονών. Το επίδομα καλύπτει μόλις τους μισούς από τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας και ελάχιστο αριθμό ανέργων σε σχέση με τη συνολική ανεργία στην περιοχή. Αντίστοιχα και για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 20%. Η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων, καθώς και εκείνων που θα χάσουν τη δουλιά τους μέχρι τις 31/12/2008, μένουν εκτός της ρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ασαφές το ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τις διασαφηνίσεις της κυβέρνησης, το επίδομα θα δίνεται για όσο καιρό ο δικαιούχος παραμένει άνεργος. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η διάρκεια παροχής τους εξαρτάται άμεσα από το κατά πόσο ο άνεργος θα αποδεχτεί ή όχι να γίνει σκλάβος των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», να δεχτεί την όποια δουλιά ή κατάρτιση του προτείνουν οι μηχανισμοί του κράτους, σε οποιαδήποτε περιοχή και με οποιουσδήποτε όρους. Συνεπακόλουθα, αν αρνηθεί, χάνει και το επίδομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ