ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΠΕΚΑΜ)
Να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς άλλα προσχήματα τα έργα σε Μακρόνησο και Γυάρο

Ανακοίνωση για την ανησυχητική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη Μακρόνησο

Την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του για την επιχείρηση του υπουργείου Πολιτισμού να βάλει προσκόμματα και να εμποδίσει έργα αναγκαία για τη διάσωση των μαρτυρικών τόπων της Μακρονήσου και της Γυάρου εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για μία απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα του Τμήματος προστασίας και διαχείρισης νεότερων και σύγχρονων μνημείων και μνημείων τεχνικού πολιτισμού σχετική με την υλοποίηση της εδώ και πολλά χρόνια κυβερνητικής απόφασης να γίνει η Μακρόνησος "Ιστορικός Τόπος", όπως έχει χαρακτηριστεί, που μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση και ανησυχία.

Με την απόφαση αυτή προβάλλονται διάφορα προσκόμματα και αιτιάσεις για ορισμένα περιορισμένης έκτασης έργα που έχουν προγραμματιστεί από το αρμόδιο υπουργείο. Πρόκειται για έργα που αφορούν αποκατάσταση των κατεστραμμένων λιμενικών εγκαταστάσεων και ορισμένων δρόμων προσπέλασης προς τους χώρους κράτησης ή άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Το κύριο επιχείρημα βασίζεται στην πιθανότητα ύπαρξης αρχαίων καταλοίπων και ως τούτου θέτουν λίγο έως πολύ παράλογες αξιώσεις. Στην ουσία επιχειρούν να εμποδίσουν ορισμένα στοιχειώδη έργα για την προστασία των ανακηρυχθέντων ως ιστορικών τόπων της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Είναι πέρα για πέρα ακατανόητη και απαράδεκτη η σχετική απόφαση και πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αναιρεθεί.

Ως ΠΕΚΑΜ διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε να προχωρήσουν τα ελάχιστα αυτά έργα που καθιστούν τους μαρτυρικούς αυτούς τόπους προσβάσιμους.

Προκαλεί κατάπληξη η όψιμη "ευαισθησία" ορισμένων παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού, τη στιγμή που η Μακρόνησος και η Γυάρος έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, δηλαδή να καταστραφεί ό,τι έχει μείνει από τη δραματική περίοδο της λειτουργίας τους ως τόπων βασανισμού και εξορίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι κύριοι αυτοί δεν έχουν στο ελάχιστο προβληματιστεί και ανησυχήσει για συνεχείς παρανομίες πάνω σε αυτά τα μαρτυρικά νησιά, τα παράνομα κτίσματα, τις καταστροφές μνημείων και ιστορικών εγκαταστάσεων και άλλα πολλά.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί ο ισχυρισμός περί πιθανότητας να υπάρχουν αρχαία κατάλοιπα. Τώρα το θυμήθηκαν.

Και εν πάση περιπτώσει, αν κάτι χαρακτηρίζει αυτά τα νησιά είναι ο ιστορικός τους χαρακτήρας ως τόπος εξορίας και φυλακής για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είναι που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Δεν είδαμε ανάλογες ευαισθησίες στα διάφορα σχέδια για τοποθέτηση ανεμογεννητριών και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουν τα ελάχιστα έργα που έχουν αποφασιστεί χωρίς άλλα προσχήματα».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές
Συγκεντρώσεις στην Αττική

Πολιτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις με τίτλο «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Δώσε δύναμη στη δύναμή σου» διοργανώνονται από την ΚΟ Αττικής του Κόμματος το επόμενο διάστημα, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος και υποψηφίους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, επισκέπτεται τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

-- Στις 11 π.μ., η Λιάνα Κανέλλη επισκέπτεται το ΚΕΚ ΑΜΕΑ Γαλατσίου.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, επισκέπτεται το κτίριο της Alpha Bank στη Σταδίου, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Θανάσης Ευαγγελάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, επισκέπτεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Ψυχικό, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αθλητικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Καβαλάρης, υποψήφιος δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 6 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρους αθλητισμού στον Κορυδαλλό.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- Ο Γιώργος Ιωαννίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, θα επισκεφτεί στις 10 π.μ. το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Αμυμώνη» και στις 11 π.μ. το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ερμής».

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη Λεωφόρο Αθηνών, για να συζητήσει με τους εργαζομένους.

-- Στις 12.15 μ.μ., η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Ο Καλός Σαμαρείτης», για να συζητήσει με τους εργαζομένους.

-- Στις 12 μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί, το εργοτάξιο κατασκευής Κολεγίου «St. Catherine's», στη Λυκόβρυση, για να συζητήσει με τους εργαζομένους.

Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη:

-- Ο Γιάννης Πρωτούλης, στις 7 π.μ., θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χαϊδαρίου. Στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το «Θεμιστόκλειο» γήπεδο στον Πειραιά, στην Αγία Σοφία.

-- Στις 10 π.μ., η Μάγδα Χαλτσοτάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη Λεωφόρο Συγγρού, για να συζητήσει με τους εργαζομένους.

Το Σάββατο 16 Φλεβάρη:

-- Ο Γιάννης Πρωτούλης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 10 π.μ. στα εμπορικά καταστήματα στο Πέραμα και στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με τους Συλλόγους Αλιέων Περάματος.

-- Στις 7 μ.μ., στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (Λεωφόρος Δεκελείας 127), θα μιλήσουν: Ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

Την Κυριακή 17 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., στη Νέα Σμύρνη, στον κινηματογράφο «Σπόρτιγκ» (Κων. Παλαιολόγου 18) θα μιλήσουν: Ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Γιάννης Κιουλάνης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Κυψέλη, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Καλογερά 18), θα μιλήσουν: Ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Νίκος Σοφιανός.

-- Στις 11 π.μ., στον Αυλώνα, στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Μιχάλης Χασιώτης, μέλος της ΤΕ Βόρειου Τομέα της Αττικής του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού και υποψήφιος δήμαρχος.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα επισκεφτεί:

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ., το εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στον Εύοσμο.

-- Την Παρασκευή 15/2, στις 6.30 π.μ., το εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στο Κορδελιό, και στις 12 μ. το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στα Σέρβια (αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου), θα μιλήσουν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού.

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλμυρού καλεί στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, με ομιλητές τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Τάσο Τσιαπλέ και τον υποψήφιο δήμαρχο Αλμυρού Σάββα Τσόγκα.

--Στις 7 μ.μ., στο Καινούργιο, θα περιοδεύσει ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου.

Αύριο Πέμπτη:

Στις 7 μ.μ., στη Δράμα, στο δημαρχείο, σε εκδήλωση παρουσίασης υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Μήτρου, υποψήφιος δήμαρχος Δράμας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Κοζάνη (Εργατικό Κέντρο), θα μιλήσουν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και ο Νώντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης.

-- Στις 7 μ.μ., στη Βόνιτσα (αίθουσα του δημαρχείου), θα μιλήσουν ο Γιώργος Αμαργιανός, υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας, και ο Νώντας Μωραΐτης, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου, θα περιοδεύσει σε Παραβόλα και Παντάνασσα.

Το Σάββατο 16 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στα Παλαιά Ρούματα Κρήτης (καφενείο του Κατζάκη), θα μιλήσουν: Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Δημήτρης Ανθούσης, υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στα 76 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοέμβρη, 2ος όροφος). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ