Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΠΕΚΑΜ)
Να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς άλλα προσχήματα τα έργα σε Μακρόνησο και Γυάρο

Ανακοίνωση για την ανησυχητική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη Μακρόνησο

Την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του για την επιχείρηση του υπουργείου Πολιτισμού να βάλει προσκόμματα και να εμποδίσει έργα αναγκαία για τη διάσωση των μαρτυρικών τόπων της Μακρονήσου και της Γυάρου εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για μία απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα του Τμήματος προστασίας και διαχείρισης νεότερων και σύγχρονων μνημείων και μνημείων τεχνικού πολιτισμού σχετική με την υλοποίηση της εδώ και πολλά χρόνια κυβερνητικής απόφασης να γίνει η Μακρόνησος "Ιστορικός Τόπος", όπως έχει χαρακτηριστεί, που μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση και ανησυχία.

Με την απόφαση αυτή προβάλλονται διάφορα προσκόμματα και αιτιάσεις για ορισμένα περιορισμένης έκτασης έργα που έχουν προγραμματιστεί από το αρμόδιο υπουργείο. Πρόκειται για έργα που αφορούν αποκατάσταση των κατεστραμμένων λιμενικών εγκαταστάσεων και ορισμένων δρόμων προσπέλασης προς τους χώρους κράτησης ή άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Το κύριο επιχείρημα βασίζεται στην πιθανότητα ύπαρξης αρχαίων καταλοίπων και ως τούτου θέτουν λίγο έως πολύ παράλογες αξιώσεις. Στην ουσία επιχειρούν να εμποδίσουν ορισμένα στοιχειώδη έργα για την προστασία των ανακηρυχθέντων ως ιστορικών τόπων της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Είναι πέρα για πέρα ακατανόητη και απαράδεκτη η σχετική απόφαση και πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αναιρεθεί.

Ως ΠΕΚΑΜ διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε να προχωρήσουν τα ελάχιστα αυτά έργα που καθιστούν τους μαρτυρικούς αυτούς τόπους προσβάσιμους.

Προκαλεί κατάπληξη η όψιμη "ευαισθησία" ορισμένων παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού, τη στιγμή που η Μακρόνησος και η Γυάρος έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, δηλαδή να καταστραφεί ό,τι έχει μείνει από τη δραματική περίοδο της λειτουργίας τους ως τόπων βασανισμού και εξορίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι κύριοι αυτοί δεν έχουν στο ελάχιστο προβληματιστεί και ανησυχήσει για συνεχείς παρανομίες πάνω σε αυτά τα μαρτυρικά νησιά, τα παράνομα κτίσματα, τις καταστροφές μνημείων και ιστορικών εγκαταστάσεων και άλλα πολλά.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί ο ισχυρισμός περί πιθανότητας να υπάρχουν αρχαία κατάλοιπα. Τώρα το θυμήθηκαν.

Και εν πάση περιπτώσει, αν κάτι χαρακτηρίζει αυτά τα νησιά είναι ο ιστορικός τους χαρακτήρας ως τόπος εξορίας και φυλακής για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είναι που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Δεν είδαμε ανάλογες ευαισθησίες στα διάφορα σχέδια για τοποθέτηση ανεμογεννητριών και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουν τα ελάχιστα έργα που έχουν αποφασιστεί χωρίς άλλα προσχήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ