ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εκδίκηση ή θυσία;

Λυδία Κονιόρδου
Λυδία Κονιόρδου
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 15 και 16 Αυγούστου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Εφης Φερεντίνου - Μπαστιά, σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου, Κοστούμια Τσάμπα Αντάλ, σύνθεση - μουσική επιμέλεια Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Τσάμπα Χόρβατ. Συνεργάτης σκηνοθεσίας και Διδασκαλία: Βασίλης Λάγγος. Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου, Αγλαΐα Παππά, Νίκος Ψαρράς, Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Γάλλος, Λεονάρδος Μπάτης, κ.ά. Στο χορό: Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Τζίνα Θλιβέρη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Λεονάρδος Μπατής, Στέλιος Ξανθουδάκης, Βασίλης Κουκαλάνι, Θοδωρής Ευστρατιάδης, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής, Μάνος Σαβιολάκης, Κώστας Νικολόπουλος, Γιάννης Πολυχρονάκης.

Ο σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ προσεγγίζει για πρώτη φορά τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Εχει προηγηθεί η σκηνοθεσία του έργου «Μήδειας υλικό» του Χάινερ Μίλερ.

Τι ακριβώς είναι η πράξη της προδομένης βάρβαρης μάγισσας που σκοτώνει τα παιδιά της, καταγγέλλοντας την ανδρική απιστία και την άνιση γυναικεία μεταχείριση; «Αθλιότατον φυτόν»; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο νου είναι «εκδίκηση», λέει η Βαλερί Ντρεβίλ που ερμήνευσε τη μιλερική ηρωίδα. Ομως ο Βασίλιεφ αντικαθιστά τη λέξη «εκδίκηση» με τη λέξη «θυσία». Πώς θα ειπωθεί ένα ποιητικό κείμενο, χωρίς τη στερεότυπη έκφραση του λόγου και του συναισθήματος, είναι το δεύτερο ερώτημα στο οποίο στρέφεται ο Ρώσος δάσκαλος και σημειώνει: «Τη μάνητα ψάλλε θεά της κόρης του Αιήτη, την τρομερή, που σώριασε καημούς στους Κορινθίους, απ' όταν φιλονίκησαν και πρωτομπήκαν σ' έχθρα, ο κυβερνήτης της Αργώς, ο Βασιλιάς Ιάσων και λαγγεμένη από έρωτα η Μήδεια απ' την Κολχίδα».


Κυριακή 10/8
  • Σόνια Θεοδωρίδου
    Σόνια Θεοδωρίδου
    Η «Πρόβα», που περιοδεύει με «Το παραμύθι με τα τέσσερα καπέλα», θα βρίσκεται σήμερα στο Ρέθυμνο, αύριο, στα Ανώγεια και την Τρίτη στο δήμο Τεμένους στο Ν. Ηράκλειο. Το έργο βασίζεται σε βουλγάρικο παραδοσιακό παραμύθι, όπου αξίες, όπως η αγάπη, η τιμιότητα, το ήθος, η φιλία, νικούν ακόμη και τη μιζέρια της σύγχρονης καθημερινότητας. Διασκευή Ανδρη Θεοδώρου, σκηνοθεσία Δημήτρης Δεγαΐτης, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνα Καμπανέλλη, μουσική Νίκος Τσέκος. Παίζουν: Κοραλία Τσόγκα, Αχιλλέας Βατρικάς, Νίκος Ευσταθιάδης, Πηνελόπη Ανδρεαδάκη και Μαρίνα Σταμάτη.
Δευτέρα 11/8
  • Συναυλία με την Μαντώ και τους Nomisma, στο Αττικό Αλσος, με ελεύθερη είσοδο.
  • Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας θα δώσουν συναυλία στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης. Μαζί τους: Μάνος Λούτας, Βαγγέλης Μαχαίρας, Νίκος Νταρίλας, Γεράσιμος Σιούρας, Γρηγόρης Συντρίδης, Σπύρος Χατζηκωσταντίνου, Ντίνος Χατζηιορδάνου. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Ντίνος Γεωργούντζος και ο Ακης Κατσουπάκης.
Τρίτη 12/8
  • Η «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι παρουσιάζεται, στο Αττικό Αλσος, με ελεύθερη είσοδο.
Τετάρτη 13/8
  • Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός και η εξαιρετική ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα συναντιούνται αυτό το καλοκαίρι, για μία σειρά ξεχωριστών συναυλιών. Σήμερα εμφανίζονται στο Ανοιχτό Θέατρο του χωριού Γεφυρούδι στις Σέρρες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γεφυρουδιανά 2008».
  • Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα
    Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα
    Στο Αττικό Αλσος θα βρίσκεται η Μαριώ με το συγκρότημά της. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το ΚΘΒΕ, παρουσιάζει, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ούνκοβσκι. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Παίζουν επίσης: Λυδία Φωτοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Κίμων Ρηγόπουλος, Γιάννης Κρανάς, Αλέκος Συσσοβίτης, κ.ά.
Πέμπτη 14/8
  • Συναυλία Παντελή Θαλασσινού - Γιώτας Νέγκα στην παραλία Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία Χαλκιδικής.
  • Συναυλία με τον Μιχάλη Βιολάρη και την Καίτη Χωματά, στο Αττικό Αλσος. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 15/8
  • Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, θα βρίσκεται η Καλλιόπη Βέττα, για να μας ταξιδέψει στον ονειρικό κόσμο της έθνικ μουσικής. Χρώματα και αρώματα της γης και της θάλασσας, ήχοι φυσικοί και ηλεκτρικοί, φωνή ιδιαίτερη και έξω από τα κυρίαρχα φωνητικά πρότυπα της εποχής συναντιούνται σε μια μουσική παράσταση γεμάτη ιδέες με βασικό σκοπό να εκφράσει μόνο καλλιτεχνικές ανάγκες. Μαζί της ο τραγουδιστής Γιάννης Λεκόπουλος. Καλλιτεχνική Επιμέλεια και ενορχήστρωση: Γιάννης Ιωάννου.
  • Η Σόνια Θεοδωρίδου (soprano) και ο Θεόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Σαν ημερολόγιο», στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.
Σάββατο 16/8
  • Ο Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζουν, στο Αττικό Αλσος, την κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό». Είσοδος 5 ευρώ.
  • Οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Κορινθίας, ανοίγουν τις πύλες τους στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, με συναυλίες κλασικής μουσικής. Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, με το συγκρότημα «Acies Quartett». Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στο Ναό Οκταβίας, με το σύνολο Trio Tritonous Ensemble. Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας με τους Art Of Brass Vienna Ensemble. Σημειώνεται ότι το Σάββατο 16 Αυγούστου 2008, οι αρχαιολογικοί χώροι της Νεμέας και της Αρχαίας Κορίνθου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, από τις 20.30 μ.μ. έως 24.00 τα μεσάνυχτα.
  • «Λοκαντιέρα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
    «Λοκαντιέρα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
    Από το κλασικό στο σύγχρονο τραγούδι, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, με τους Geza Hosszu-Legocky (βιολί), Gabriele Baldocci(πιάνο) σε έργα των: J. Brahms, M. Ravel.

Γιάννης Ιωάννου - Καλλιόπη Βέττα
Γιάννης Ιωάννου - Καλλιόπη Βέττα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ