ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Χωρίς δασοφύλακες τα Δωδεκάνησα!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 3 δασοφύλακες αντί για 114 για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλα τα Δωδεκάνησα

Η σημερινή αποκάλυψη του «Ρ» επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για ανεπάρκεια σε μέσα και προσωπικό των τοπικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα η καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο να καίει επί 7 μέρες και να καταστρέφει τελικά 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου υπηρετούν μόλις 3 δασοφύλακες αντί για 114, που είναι οι οργανικές θέσεις. Οι ανάγκες δηλαδή, για να καλύψουν την περιοχή (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος κ.ά.), δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί προσωπικό δεν υπάρχει! Και δεν είναι μόνο αυτό. Από συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου:

  • Υπάρχουν 5 δασολόγοι, ενώ πρέπει, με βάση τις ανάγκες, να υπηρετούν 17 δασολόγοι.
  • Υπηρετούν 6 δασοπόνοι αντί για 47.
  • Από τους 114 δασοφύλακες που πρέπει να υπηρετούν, υπάρχουν όλοι κι όλοι 3 υπάλληλοι, από τους οποίους ο ένας είναι υπό συνταξιοδότηση!

Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2008 δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου είχε ζητήσει το ποσό των 350.000 ευρώ για το 2008, αλλά εγκρίθηκαν 91.000, χωρίς βέβαια να δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το ίδιο ποσό είχε ζητήσει και για το 2007. Πέρυσι εγκρίθηκαν 81.000. Δόθηκαν τα 56.000 ευρώ. Τα 40.000 το 2007 και τα υπόλοιπα 16.000 ευρώ του 2007, δόθηκαν φέτος.

Από τη μεγάλη φωτιά στα Λάερμα που κατέστρεψε 70.000 στρέμματα δάσους

ICON

Από τη μεγάλη φωτιά στα Λάερμα που κατέστρεψε 70.000 στρέμματα δάσους
Σημαντικά είναι τα κενά και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου υπηρετούν 59 μόνιμοι πυροσβέστες. (Από αυτούς οι 2 είναι σε διαθεσιμότητα και άλλοι 2 σε υπηρεσία γραφείου).

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω υπηρετούν 25 άτομα (σ.σ. τα έξι αποσπασμένα) αντί για 31.

Στα πυροσβεστικά κλιμάκια της Λίνδου υπηρετούν 10 πυροσβέστες αντί για 18. Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Απολλώνων 7 αντί για 18. Στην Κάρπαθο 10 αντί για 18. Συνολικά υπηρετούν 95 πυροσβέστες αντί για 144. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου υπηρετούν 26 αντί για 31 και στης Κω 26 αντί για 48.

Εικόνα ερήμωσης

Η εικόνα ερήμωσης που εμφανίζει η Δασική Υπηρεσία αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που συνέχισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Ηταν Μάης του 1998 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή το νόμο με τον οποίο ανέθετε την ευθύνη των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, συνεχίζοντας την πολιτική απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέχισε απτόητη. Μάλιστα, η εισηγητική έκθεση του σχετικού νόμου ανέφερε: «Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δύο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση».

Στη Βουλή το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής πρότεινε την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας λέγοντας ότι «το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και το δασικό κτηματολόγιο, καθώς και ο σχεδιασμός χρήσεων γης αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για την κερδοσκοπία, με την αξιοποίηση και των δασικών πυρκαγιών».

Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε υπόψη της το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, το οποίο το 1998 προειδοποιούσε: «Η Πυροσβεστική δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης και οικολογίας της φωτιάς, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας. Παράλληλα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το βασικό παράγοντα των δασικών πυρκαγιών, την επικινδυνότητα».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 2.500 κενές θέσεις δασοφυλάκων καλύπτονται από 840 άτομα. Υπάρχουν 500 κενές θέσεις δασολόγων και 700 τεχνολόγων δασοπονίας...

Η πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

ICON

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό και περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις αποδείξεις ενοχής τους:

  • Τη 15ετία 1991-2005 από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • Δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου.
  • Με το νόμο 998/1979 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα».
  • Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Στη συνέχεια με τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και το νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), παραδόθηκαν στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Τα παραπάνω συμπληρώνονται με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη).
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, το 1998 και το 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και φέτος με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο νόμος 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες για να εκτιμήσουν το επικίνδυνο και εγκληματικό αποτέλεσμα της πολιτικής και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά και στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Αίγιο, Αττική

Μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες σε Ζάκυνθο, Αίγιο και Μαρκόπουλο. Στη Ζάκυνθο οι φλόγες κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές, ενώ έκαιγαν και σε δύσβατες περιοχές. Η φωτιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι, στην περιοχή Κοιλιώμενο και ανησύχησε τους κατοίκους. Κατευθύνθηκε προς τον Αγαλά όπου και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια. Μέχρι αργά το βράδυ, δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κουμάρι του Αιγίου. Οι φλόγες, που έκαιγαν δασική έκταση κοντά στις κοινότητες Γρηγόρι και Κακό Χωριό, είχαν δημιουργήσει ένα «δυνατό» μέτωπο, μικρό όμως σε έκταση, γεγονός που βοήθησε τους πυροσβέστες, αλλά και τα εναέρια μέσα να την περιορίσουν αργά το βράδυ.

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 7 χτες το απόγευμα στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα, κοντά σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού. Οι φλόγες έκαιγαν πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση. Ελάχιστα χιλιόμετρα από το σημείο, λόγω του δυνατού αέρα, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην προχτεσινή πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία Μαραθώνα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις που παρέμεναν εκεί. Νωρίτερα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να κατασβέσει φωτιά στο λόφο πάνω από τα νταμάρια του Σταύρου στο Μαρκόπουλο, η οποία όμως επεκτάθηκε και κατευθύνθηκε προς τα Καλύβια.

Δύο ακόμα πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αλεξανδρούπολη (σε δύσβατη περιοχή στην Πλάκα), αλλά και σε αλσύλλιο στο Τρίκορφο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ