ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει...
  • Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, το ΠΑΣΟΚ πλειοδοτεί σε πιο αντιδραστικές ιδέες και προτάσεις διαχείρισης της κυρίαρχης πολιτικής
  • Να βάλουμε και τη ΓΣΕΕ στο παιχνίδι, υποδεικνύει η Ευ. Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί «και να χάσουν δικαιώματα»!

Σε διαγ(κ)ωνισμό αντιλαϊκών προτάσεων και ιδεών επιδίδονται κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας από κοινού την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Ενώ η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, το ΠΑΣΟΚ πλειοδοτεί σε πιο αντιδραστικές πολιτικές, πασχίζοντας ταυτόχρονα να αποδείξει ότι αποτελεί καλύτερο διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής και εγγυητή της «κοινωνικής συνοχής». Τη στιγμή που η κυβέρνηση περνούσε στη Βουλή την αντεργατική τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, το ΠΑΣΟΚ διά στόματος της Λ. Κατσέλη έβαλε «στο τραπέζι» την ...ιδέα του κλεισίματος των «προβληματικών» ΔΕΚΟ, προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης που εμφανίστηκε ως «συνετός διαχειριστής»...

Η πρεμούρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να καταδείξει ότι είναι πιο ικανός διαχειριστής, οδήγησε χτες την Ευ. Χριστοφιλοπούλου να προχωρήσει σε νέα υπόδειξη στην κυβέρνηση: Να βάλει στο παιχνίδι τη ΓΣΕΕ και τους εργατοπατέρες, επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι στο παρελθόν οι συνδικαλιστές είχαν δεχθεί να απεμπολήσουν δικαιώματα των εργαζομένων! Συγκεκριμένα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3, είπε επί λέξει: «Και πρέπει να πω και άλλη μια κουβέντα, αν μου επιτρέπετε σύντομα: Οτι οι εργαζόμενοι στο παρελθόν, ακόμα και σε ΔΕΚΟ, όχι σε όλες, έχουν δείξει ιδιαίτερα αυξημένη κοινωνική ευθύνη και έχουν παλαιότερα δεχθεί και να χάσουν και δικαιώματα προς όφελος της εξυγίανσης»(!). Και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπλήρωσε: «Να πάμε σε τέτοια διαπραγμάτευση και να βάλουμε και τη ΓΣΕΕ στο παιχνίδι, να βοηθήσουν και οι συνδικαλιστές για να μπορέσουμε πραγματικά να πάμε σε εξυγίανση με τους εργαζόμενους»(!).

Η ίδια, αναφερόμενη στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, μίλησε για «εναρμόνιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κατά κατηγορία εργαζομένων, μισθωτών, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στην κατεύθυνση της «εξομοίωσης προς τα κάτω». Δικό του «έργο», άλλωστε, είναι η ενοποίηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που έχει οδηγηθεί σήμερα στα όρια της κατάρρευσης... «Να την κάνουμε λοιπόν την εξυγίανση, αλλά να μην την κάνουμε με κοινωνικούς κραδασμούς», είπε η Ευ. Χριστοφιλοπούλου, δίνοντας το μέτρο της διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική...

Στο μεταξύ χτες η Λ. Κατσέλη προσπάθησε να πείσει ότι διαστρεβλώθηκαν τα όσα είπε για το κλείσιμο των «προβληματικών» ΔΕΚΟ, αλλά την ίδια στιγμή τα επανέλαβε, λέγοντας ότι πρόκειται για θεωρητική συζήτηση! «Δε μιλούσα για καμία συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, μιλούσαμε αν θέλετε θεωρητικά και γενικότερα, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί κι αν δεν μπορεί να αναδιοργανωθεί να κοιτάξουμε εάν πρέπει ή όχι να κλείσει», δήλωσε χτες (στον «Σκάι»), συμπληρώνοντας πως «είπα δηλαδή το αυτονόητο που θα έκανε κάποιος για οποιαδήποτε ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση»!

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε αφ' ενός να παίξει με τις εσωκομματικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και από την άλλη να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως πιο «ήπιο διαχειριστή»! «Η σοβαρή πολιτική την οποία ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, είναι μια πολιτική να μειωθούν τα ελλείμματα, μια πολιτική να μη χαθούν θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Λ. Κατσέλη. Παράλληλα, διαπίστωσε «διγλωσσία» και ανυπαρξία σαφών θέσεων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε τον τόπο επί σειρά πολλών ετών, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ένα κόμμα το οποίο γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, να έχει φωνές οι οποίες θα οδηγήσουν κατεύθυνση να βοηθηθεί η πορεία της εξυγίανσης αυτών των επιχειρήσεων»....

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είπε λέξη για την «ταμπακέρα», επιλέγοντας να επιρρίψει στην κυβέρνηση «τις μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια των ΔΕΚΟ»...

Αποχώρηση Ζορμπά με κατηγορίες προς Αλογοσκούφη

Αποδεχόμενος ουσιαστικά την αποπομπή του, ο πρόεδρος της «Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος», Γ. Ζορμπάς, υπέβαλε χτες εγγράφως την παραίτησή του, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο-«σκούπα» - που περιλαμβάνει διατάξεις από τον «τρομονόμο», τις αυξήσεις- πρόκληση των δικαστών μέχρι τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στις ΔΕΚΟ ή τις πρώην ΔΕΚΟ - η κυβέρνηση αποφάσισε την αντικατάσταση της «Ανεξάρτητης Αρχής» από νέα διοικητική αρχή, με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Ζορμπάς, που επρόκειτο να παραμείνει στο πόστο του έως ότου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νόμος που προβλέπει τη σύσταση της νέας διοικητικής αρχής, έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου, όπου:

  • Ανακοίνωσε πως αποχωρεί με ήσυχη τη συνείδησή του.
  • Χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο- «σκούπα».
  • Κατηγόρησε τον Γ. Αλογοσκούφη ότι δεν έχει νομική κατάρτιση, προκαλώντας τον παράλληλα να δημοσιεύσει τις αποδοχές του.
  • Αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα και τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.
  • Για την υπόθεση «Ζήμενς» είπε ότι ασχολείται από το 1995, όταν έλεγχε τις συμβάσεις του ΟΤΕ για την προμήθεια υλικού.
  • Κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι πιο προσεκτικό στις ανακοινώσεις του, ενώ έβαλε και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
  • Ανέφερε ότι η Βρετανία ήταν έτοιμη να δώσει όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες για τον κ. Παπαμαρκάκη εάν το ζητούσε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που - όπως σημείωσε - δεν έγινε για αδιευκρίνιστους λόγους.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζορμπά, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι το θέμα είναι θεσμικό και όχι προσωπικό, προσθέτοντας ότι εάν ο Γ. Ζορμπάς έχει στοιχεία για οποιαδήποτε από τις έρευνες που έχει διενεργήσει, θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει άμεσα και να τα καταθέσει στην εισαγγελία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή Ζορμπά, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει πως ο Γ. Ζορμπάς θα αντιδράσει, θα εκδικηθεί, θα υπονοήσει πράγματα που αφορούν σε σημαντικές ανοιχτές υποθέσεις, όπως εκείνες της «Ζήμενς» και της «Γερμανός».

Καταγγελία για δωροληψία

Κάλυψη, έμμεσα πλην σαφώς, στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, που καταγγέλλεται από εφοπλιστή για δωροληψία, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης, που είχε διατελέσει γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι έδωσε χρήματα (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) στον Αρ. Παυλίδη προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν τα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας SAOS, φέρεται να έχει παρουσιάσει σχετικά παραστατικά και επικαλείται συνεργάτες τους ως αυτόπτες μάρτυρες της δωροδοκίας. Από την πλευρά του ο Αρ. Παυλίδης μιλάει για σκευωρία και αστήρικτες κατηγορίες, ενώ ήδη έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι δεχόταν απειλές και έμμεσους εκβιασμούς από τον εφοπλιστή. Ηδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει έρευνα που διεξάγεται από τον εισαγγελέα Εφετών Ισ. Ντογιάκο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε με νόημα ότι «έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο ίδιος ο πρώην υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης, εδώ και πλέον του 1,5 έτους, καταγγέλλοντας την υπόθεση. Και εξ αφορμής αυτής της προσφυγής του πρώην υπουργού έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη την έρευνα της υπόθεσης αυτής». Η Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, θα βγάλει τα συμπεράσματά της και θα οδηγήσει ή θα δώσει σε όλους μας απαντήσεις στις όποιες απορίες υπάρχουν.

Σήμερα ανακοινώνονται στον ιστοτόπο του υπουργείου Παιδείας (www.ypepth.gr) οι διορισμοί 6.827 μονίμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2008-2009. Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται, για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 21 έως και 25 Αυγούστου 2008.

Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ - Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Κόντρα για τη λεία της εξουσίας

Αγρια κόντρα για τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Φ. Πετραλιά και του πρώην υπουργού και συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη. Αφορμή στάθηκε η αποπομπή του προέδρου του ΟΕΚ Ν. Σελλιανάκη από την υπουργό Απασχόλησης. Η «απάντηση» ήρθε από τον Γ. Κεφαλογιάννη (... λόγω συντοπιότητας με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο) και ήταν ιδιαίτερα σκληρή: «Θα πρέπει η κυρία υπουργός να μάθει ότι το υπουργείο δεν είναι βιλαέτι κανενός, πόσω μάλλον όταν οι κατέχοντες σε αυτά δε διαθέτουν αγωνιστικές περγαμηνές ούτε και έργο ουσίας στην πορεία τους, παρά μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο», τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός. Και ο Γ. Κεφαλογιάννης καταλήγει: «Ακόμα, όταν υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι και ικανοί, με ήθος και αξιοπρέπεια, όπως ο κ. Σελλιανάκης, τους προστατεύουν για να αποδίδουν έργο και δεν τους απομακρύνουν, για να τοποθετήσουν φίλους κομματάρχες, θυμίζοντας πολιτικές άλλων εποχών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ