Απαράδεκτη η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας
Την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το Σάββατο (26/7) η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με την οποία ταυτίζεται ο φασισμός με τον κομμουνισμό.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ «την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε μια προκήρυξη με θέμα "τα υποδουλωμένα έθνη", κάτι που κάνει κάθε χρόνο στη βάση νόμου, που εγκρίθηκε την εποχή του "ψυχρού πολέμου". Σε γενικές γραμμές, ήταν κάτι το συνηθισμένο, όμως αυτή τη φορά εμφανίστηκε εκεί και κάτι το "νέο": Με σαφήνεια εξισώνεται ο γερμανικός ναζισμός με το σοβιετικό κομμουνισμό, που πλέον αποτιμώνται ως το "ενιαίο κακό" του 20ού αιώνα».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως «άσχετα από το πώς ο Αμερικανός Πρόεδρος προσεγγίζει την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και την κομμουνιστική ιδεολογία, (...) αυτοί οι αμερικάνικοι "παραλληλισμοί" δεν αντέχουν σε καμία ιστορική ή πανανθρώπινη κριτική».
Ετσι, αφού το σημερινό Κρεμλίνο νιώθει την ανάγκη αρχικά να «καταδικάσει την κατάχρηση της εξουσίας και την αδικαιολόγητη σκληρότητα της εσωτερικής πολιτικής γραμμής του σοβιετικού καθεστώτος», την ίδια ώρα αναγκάζεται να εκτιμήσει πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στις προσπάθειες εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό και να συμφωνήσουμε πως είχαν τις ίδιες προθέσεις και επιδιώξεις. Τα ιστορικά γεγονότα αναμφισβήτητα αποδεικνύουν πως ακριβώς η ΕΣΣΔ είχε την καθοριστική συνεισφορά στη νίκη του γερμανικού φασισμού. Χάρη ακριβώς στη Σοβιετική Ενωση, στο πολεμικό και εργασιακό κατόρθωμα των σοβιετικών ανθρώπων σώθηκε η Ευρώπη από τη ναζιστική κατοχή και υποδούλωση».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ εκτιμά πως αυτή η εξίσωση που κάνει ο Μπους στο μήνυμά του «πληγώνει τις καρδιές» όλων όσοι πολέμησαν το φασισμό κι εκτιμά πως «τέτοιου είδους εκτιμήσεις στηρίζουν τις προσπάθειες όλων εκείνων, που για πολιτικούς, στενόμυαλους στόχους επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να ξαναγράψουν την Ιστορία», σημειώνοντας μάλιστα την «ανοχή» των ΗΠΑ σ' εκείνους που σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες δικαιώνουν τους δικούς τους ναζιστές.
Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας προτιμά να μην κάνει λόγο για τις ευθύνες του ίδιου του Κρεμλίνου στην αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική καμπάνια, (όπως π.χ. ήταν οι απαγορεύσεις του ΚΚ και οι περιορισμοί δράσης του), ακόμη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, (π.χ. με την ηρωοποίηση του Τσάρου Νικόλαου του «αιμοσταγή», που σήμερα καθαγιάζεται από το επίσημο κράτος και τον νέο ιδεολογικό του «βραχίονα», τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία).
Ετσι, σε δηλώσεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τμήματος εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βσεβολόντ Τσάπλιν, δήλωσε πως «εδώ στη Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση με το μπολσεβίκικο καθεστώς, που κατέλαβε την εξουσία και καταδίκασε το λαό σε μεγάλα βάσανα». Ο ίδιος πρότεινε άμεσα να απομακρυνθούν τα κόκκινα αστέρια από το Κρεμλίνο και «να ξηλωθούν τα μνημεία που υπάρχουν προς τιμή των εγκληματιών μπολσεβίκων, όπως του Λένιν στο κέντρο των πόλεών μας». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας κάλεσε να προχωρήσει η αντικομμουνιστική επίθεση στη Ρωσία με πιο γρήγορους ρυθμούς απ' ό,τι σ' άλλες χώρες (αναφέροντας ως παράδειγμα την Εσθονία), ώστε έτσι «οι άλλες χώρες να μην ταυτίζουν το ρωσικό λαό με τα εγκλήματα της σοβιετικής περιόδου».
Την προστασία της «μακεδονικής γλώσσας», ζητά από την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσφκι
Οι κινήσεις, με στόχο να αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπόθεση της ονομασίας, από την πλευρά της ΠΓΔΜ συνεχίζονται. Ετσι, η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει την αποστολή επιστολών, επιχειρώντας να θέσει «μακεδονικό» μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Μετά τις επιστολές του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι προς τον Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ε. Μπαρόζο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με επιστολή του προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, ζήτησε να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής - όπως αναφέρει - μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας».
Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοφσκι, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως «η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών».
Ο Α. Μιλόσοφσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα - ως κράτος - μέλος της ΕΕ - να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων».
Εξάλλου, έπειτα από την έγκριση της νέας κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο Αντόνιο Μιλόσοφσκι δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της χώρας του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα με τον Μιλόσοφσκι, η χώρα του μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσω ποιοτικών μεταρρυθμίσεων και καλή εκπροσώπηση στη διεθνή κοινότητα, «ειδικά με τη βοήθεια φίλων, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ».
Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, ο Μιλόσοφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια παραμένουν στη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Οι συνομιλίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές μόνο εφόσον υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και εφόσον διεξάγονται συζητήσεις με επιχειρήματα και σε ισότιμη βάση. Οποιαδήποτε απειλή, πίεση και εκβιασμός δε θα αποφέρει καρπούς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται με διάθεση να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, απέναντι στις κινήσεις της ΠΓΔΜ και στα νέα ζητήματα που θέτει. Ωστόσο επαναλαμβάνει, όπως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πως για την Ελλάδα υπάρχει μόνο η διαφορά για το θέμα της ονομασίας, για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δήλωση Μπους
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναγόρευση και από τον Μπους του κομμουνισμού σε «ενιαίο κακό» με το φασισμό υπογραμμίζεται:
«Η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με την οποία εξισώνεται ο φασισμός με τον κομμουνισμό ως "ενιαίο κακό του 20ού αιώνα", αποτελεί "κρίκο" στην "αλυσίδα" των επίμονων προσπαθειών αναγόρευσης σε έγκλημα της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ταξικής πάλης, που εκτυλίσσεται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, με ανάλογες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και χωρών - μελών της ΕΕ. Δεν έχει στόχο μια απλή αναθεώρηση της Ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές.
Εξομοιώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό εκείνοι που αντιγράφουν τις χιτλερικές μεθόδους και τις εφαρμόζουν στην πλάτη των λαών.
Οι λαοί και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσαν το αίμα τους, αντέταξαν στη βία του ναζισμού τη βία του δίκιου. Η Σοβιετική Ενωση κι οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στη συντριβή του φασισμού! Η πάλη της Σοβιετικής Ενωσης αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Αυτή η ιστορική αλήθεια έχει ανεξίτηλα χαραχτεί στη μνήμη των λαών!
Οι προσπάθειες αντιιστορικής ταύτισης του φασισμού με τον κομμουνισμό είναι σήμερα η "αιχμή του δόρατος" του αντικομμουνισμού, που αποτελεί τον "κοινό παρονομαστή" της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, ως προπομπός νέου κύκλου αντιδραστικών μέτρων κατά των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών και της εξαπόλυσης νέου γύρου πολέμων. Με την αντικομμουνιστική υστερία, με το ψέμα και τις αντικομμουνιστικές διώξεις, που σήμερα είναι μια πραγματικότητα σε αρκετές χώρες της ΕΕ, επιχειρούν να πλήξουν τις δυνάμεις της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης. Ενάντια στον αντικομμουνισμό πρέπει να στρατευτεί κάθε εργαζόμενος ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας του με το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιταχθούν σε κάθε επιχείρηση σπίλωσης του σοσιαλισμού και να στηρίξουν την πάλη ενάντια στους νόμους και στους θεσμούς που κατοχυρώνουν το άδικο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσει να μάχεται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό!».