ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ 8 ΝΕΚΡΟΥΣ
Μαζικό διεκδικητικό κίνημα για να μη θρηνήσει άλλα θύματα η εργατική τάξη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργατών για το έγκλημα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργατών για το έγκλημα
Πριν ακόμα οι εργαζόμενοι της Ζώνης ανασύρουν τους νεκρούς συναδέλφους τους από το αμπάρι του «FRIENDSHIPGAZ». Πριν παγώσει το αίμα των οχτώ παλικαριών, με εντολή της κυβέρνησης, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτες στους εργαζόμενους που διαδήλωναν, απαιτώντας μέτρα ασφάλειας, έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας. Το έγκλημα στο Πέραμα ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από τα ταξικά σωματεία, μαζικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους. Σε αγωνιστική επαγρύπνηση οι εργάτες της Ζώνης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μιλώντας στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, τόνισε ότι χρειάζεται τις επόμενες μέρες να αναπτυχθεί ουσιαστικό, μαζικό, διεκδικητικό κίνημα, με πρώτο θέμα την επιβολή μέτρων ασφάλειας, για να μη θρηνήσει η εργατική τάξη άλλα θύματα.

«Το ΚΚΕ - είπε ο Γ. Μαρίνος - ήταν, είναι και θα είναι μαζί με την εργατική τάξη, τους μεταλλεργάτες, τους ναυτεργάτες, για κάθε πρόβλημα. Πολύ περισσότερο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, για την άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το ΚΚΕ καταγγέλλει με αποφασιστικό τρόπο ότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η πολιτική, που σκότωσε μαζί με την εργοδοσία αυτή τη φορά οκτώ εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, χτύπησε την ίδια ώρα με οργανωμένο σχέδιο καταστολής τους απεργούς μεταλλεργάτες και τους εργαζόμενους που διαδήλωσαν στον Πειραιά, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκφράζοντας όπως είχαν υποχρέωση την εργατική τους αλληλεγγύη. Οι εργάτες απάντησαν αποφασιστικά. Συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και με την πολιτική που έδωσε την εντολή, με τους πολιτικούς υπεύθυνους. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση, τον υπουργό εμπορικής Ναυτιλίας. Και θα συνεχίσουν να συγκρούονται με αυτή την πολιτική που τους σκοτώνει».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη σκοτώνει

«Η ουσία είναι ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη, μετράμε δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους», επισήμανε ο Γ. Μαρίνος. «Η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική που τα υπηρετεί, σκοτώνουν. Αυτό ζούμε καθημερινά. Και το ζούμε και στην οικοδομή και σε άλλους χώρους, στις βιομηχανίες, το ζούμε στο κρεματόριο της Ζώνης. Μιλάμε για δεκάδες δολοφονημένους εργάτες, τόσο επί κυβερνήσεων ΝΔ, όσο και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τι γίνεται τόσα χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Οργιάζει η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση της δουλειάς, για να τελειώσει το πλοίο, για να βγει στο πέλαγος, για να έχει ο εφοπλιστής νέο ναύλο, για να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια. Και μαζί με την εντατικοποίηση, παρατηρείται η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών της Ζώνης. Νάτο το παράδειγμα: "FRIENDSHIPGAZ", υγραεριοφόρο πλοίο. Βάζουν τους εργάτες στις δεξαμενές χωρίς μέτρα ασφαλείας. Εχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι τα περί εγγράφων, που διαθέτουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εχουμε πιάσει και έγγραφα - μαϊμού, και έγγραφα που δεν παίρνουν υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες, και έγγραφα που βγαίνουν κατόπιν εορτής. Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η πλοιοκτήτρια εταιρεία, οι εργολάβοι και όλο το επιτελείο που έχει την ευθύνη».

Κανένα μέτρο ασφαλείας

Αναφερόμενος στις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε:

«Πρώτον: Δεν πάρθηκαν μέτρα που θα ακύρωναν στην πράξη την περίπτωση πυρκαγιάς και έκρηξης. Απομακρύνθηκαν εύφλεκτα υλικά; Καθαρίστηκε, εξαερίστηκε με άριστο τρόπο ο χώρος; Το αποτέλεσμα δεν αποδεικνύει αυτό. Αποδεικνύει το αντίθετο.

Δεύτερον: Υπήρχε επιφυλακή και παρακολούθηση των εργατών που ήταν μέσα στις δεξαμενές; Υπήρχε σύστημα ενδοεπικοινωνίας; Υπήρχε θυρίδα διαφυγής, έξοδος κινδύνου, ώστε με την εκδήλωση του προβλήματος να έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν ή τους έκλεισαν στη φάκα, τους παγίδευσαν; Και δεν είναι μόνο αυτό.

Θέση του ΚΚΕ είναι η ίδρυση κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας. Και όχι "χάρισμα" και ασυδοσία σε αυτό το Σώμα, αλλά με παρέμβαση των εργαζομένων, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις.

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το ΥΕΝ, τα έχουν δώσει όλα στους εφοπλιστές, όλα στους ιδιώτες. Δηλαδή "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Αυτά τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, έτσι φαίνεται. Και ταυτόχρονα, η κατάσταση στην υποδομή της πυρόσβεσης ήταν και είναι άθλια. Οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στη Ζώνη ξεπέρασαν όλες τους τις δυνάμεις. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν υπάρχει σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο, ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής, καλά εκπαιδευμένο, με γνώση των πλοίων, που θα διαθέτει πυρίμαχες ενδυμασίες, θα έχει ανάλογες υψηλής αντοχής συσκευές, μάσκες κλπ. Τι να έκαναν οι πυροσβέστες; Ηταν πυροσβέστες γενικών υπηρεσιών, που δεν έχουν ξανανέβει σε πλοίο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας διαμορφώνει μια κατάσταση που την πληρώνει κάθε φορά η εργατική τάξη. Και στη Ζώνη και στους άλλους εργασιακούς χώρους».

Ο δρόμος της αποφασιστικής διεκδίκησης

«Τα πράγματα δεν πάνε άλλο», υπογράμμισε ο Γ. Μαρίνος. «Οι εργάτες το έχουν συνειδητοποιήσει. Θέλει πάλη αποφασιστική και - αυτές τις μέρες - συνέχιση της αντιπαράθεσης, της σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με την αντιλαϊκή πολιτική, με τις δυνάμεις καταστολής. Σαν ΚΚΕ θέλουμε να πούμε σε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες ότι η πάλη για την πρόληψη των κινδύνων, η πάλη για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, σημαίνει πάλη κατά των εφοπλιστών, συνολικά κατά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Σημαίνει πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού. Σημαίνει πάλη για την εξουσία, πάλη για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σε αυτόν τον προσανατολισμό θα είναι αποφασιστική η διεκδίκηση να παρθούν άμεσα, τώρα, μέτρα ασφαλείας. Και να επιμείνουμε: Κρατικό Σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας. Ολα εκείνα τα μέτρα που θα ακυρώνουν στην πράξη την περίπτωση πυρκαγιάς ή έκρηξης σ' ένα πλοίο. Επιφυλακή - παρακολούθηση των εργατών, μέσα ενδοεπικοινωνίας και ειδικό Σώμα της Πυροσβεστικής που θα έχει και γνώση και υποδομή για να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόβλημα.

Αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχουν μια συγκεκριμένη κοινωνική ταξική αφετηρία: Εκφράζουν, υπηρετούν, προωθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων, του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιήσουν σήμερα οι εργάτες. Και πραγματικά, με τη στήριξη του ταξικού κινήματος, των ταξικών συνδικάτων της Ζώνης που δίνουν χρόνια μάχη - και σήμερα για άλλη μια φορά, αναμετρήθηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική και τις δυνάμεις καταστολής. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ, η εργατική τάξη θα παλέψει από καλύτερες θέσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ηδη τα σωματεία ανακοίνωσαν τις δραστηριότητές τους, τους αγώνες τους και για τη στάση εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες. Θέλουν στήριξη, μεγάλη αλληλεγγύη, αγωνιστική στάση από το σύνολο της εργατικής τάξης. Από κάθε εργάτη και εργάτρια, από κάθε εργαζόμενο, από τα λαϊκά στρώματα. Ωστε τις επόμενες μέρες να αναπτυχθεί ουσιαστικό, μαζικό, διεκδικητικό κίνημα, με πρώτο θέμα την επιβολή μέτρων ασφαλείας. Να μη θρηνήσει η εργατική τάξη άλλα θύματα».


ΠΑΜΕ
Η εγκληματική πολιτική πρέπει να ανατραπεί

Την άγρια καταστολή, τα χημικά που εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τονίζει ότι στόχος αυτής της επίθεσης είναι η τρομοκράτηση των μεταλλεργατών, που δίνουν μάχη ζωής, και το σταμάτημα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

«Η λέξη αίσχος, συνεχίζει, δεν μπορεί να αποτυπώσει τον αποτροπιασμό μας για τους εγκληματίες εφοπλιστές, για τη συνευθύνη εργοδοτών και κυβέρνησης. Στην επίθεσή τους απαντάμε επιθετικά. Μπαίνουμε στον αγώνα πιο αποφασιστικά! Πιο μαχητικά! Ολα τα ταξικά συνδικάτα, όλοι οι εργαζόμενοι που νιώθουμε την οργή μας να φουντώνει. Η εγκληματική πολιτική δεν πρέπει να πάρει παράταση. Πρέπει να ανατραπεί. Η συνεπής στάση των ταξικών συνδικάτων της Ζώνης του Περάματος είναι ο δρόμος ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική».

Και, μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Η απάντησή μας στη δολοφονική πολιτική είναι ο οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ