ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο και για τα οικονομικά των κομμάτων η πολιτική τους

Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Α. Δουβαρά παραχώρησε χτες συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Δεν είστε διάφανοι στο ΚΚΕ, κυρία Παπαρήγα.

«Οσοι μιλάνε περί διαφάνειας και όταν ακούτε πολλές φορές τη λέξη διαφάνεια, "το μαχαίρι θα πάει στο κόκαλο", θα σας το πω καθαρά: Υποκρίνονται. Γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν τρόποι να διαφύγουν. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Αν το ΚΚΕ μετείχε στην κυβέρνηση, ήταν κόμμα εξουσίας, βεβαίως ήταν υποχρεωμένο να ελεγχθεί, διότι διαχειρίζεται κρατικά χρήματα, κρατικές υποθέσεις, διαπραγματεύεται εξοπλιστικά προγράμματα, πουλάει, ξεπουλάει επιχειρήσεις κλπ. Εμείς, λοιπόν, λέμε το εξής: Ως κόμμα δε διαχειριζόμαστε κρατικές υποθέσεις».

-- Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε διαφάνεια; Εσείς μπορείτε να χρηματοδοτείστε δεν ξέρω κι εγώ από ποιους επιχειρηματίες, με μαύρο χρήμα από εδώ και από εκεί, δεν το ξέρω.

«Οπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουμε συμμετάσχει στη διαχείριση κρατικών υποθέσεων. Επομένως, δεν μπορεί να διαχέεται η ευθύνη παντού. Και όταν κάποια κόμματα ενέχονται ή δεν ενέχονται - θα τα πει η Δικαιοσύνη, δεν ξέρω, οι εξεταστικές επιτροπές - δεν μπορεί να διαχέουν τα ζητήματα σε όλα τα κόμματα, διότι είναι ύποπτο που διαχέουν τις ευθύνες».

Δε δεχόμαστε έλεγχο στη λειτουργία του ΚΚΕ

-- Αρα, δε συμφωνείτε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά όλων των κομμάτων.

«Δε δεχόμαστε να γίνει έλεγχος της εσωτερικής ζωής και της λειτουργίας του ΚΚΕ για πολιτικούς λόγους. Δεν εμπιστευόμαστε ένα σύστημα το οποίο διώκει τον απεργό, ένα σύστημα αυταρχικό, ένα σύστημα εκμεταλλευτικό και άδικο. Και πολύ περισσότερο που είμαστε στην εποχή και του φακελώματος. Εδώ, ξέρετε πάρα πολύ καλά, μπορεί να μην υπάρχουν οι κλασικοί φάκελοι που υπήρχαν στην Ασφάλεια, αλλά σήμερα υπάρχουν και τα Εσελον, και εκείνα, και τα άλλα, και παρακολουθούνται και μεταξύ τους. Εμείς, λοιπόν, θα προστατεύσουμε».

-- Μα τι έχετε να προστατεύσετε, είναι κρατικό μυστικό αυτό που έχετε κυρία Παπαρήγα;

«Γιατί, θα δώσουμε κατάλογο των μελών του Κόμματος; Οχι δεν τα δίνουμε».

-- Μα οι άλλοι γιατί τα δίνουν;

«Οχι, δεν τα δίνουν. Κανένας δεν τα δίνει».

-- Αυτά που δίνουν. Μπορεί να είναι ψέματα, μπορεί να είναι οτιδήποτε, τα λένε όμως.

«Ψέματα είναι. Εμείς δεν το κάνουμε, διότι δεν είναι αυτή πραγματική δημοκρατία και διότι και ο καθένας, εσείς, μπορεί να θέλετε να μου δώσετε 1.000 ευρώ, δεν είστε κομμουνιστής, δε θέλετε να γίνει γνωστό το όνομά σας, δεν έχετε το δικαίωμα»;

-- Δε μιλάμε για τα χρήματα των μελών, τα χρήματα των μελών είναι σεβαστά και έτσι γίνεται πάντα και στα περισσότερα κόμματα. Και αυτός είναι ο σωστός τρόπος χρηματοδότησης.

«Το γεγονός ότι δε χρηματιζόμαστε από επιχειρηματίες φαίνεται απ' τη θέση μας. Θα σας κάνω το εξής ερώτημα: Εμείς κάθε χρόνο βγαίνουμε με το κουπόνι και ζητάμε και από τον οπαδό της ΝΔ, από τους πάντες και υπάρχουν πολλοί που μας δίνουν. Λένε "ναι, γιατί για λόγους δημοκρατίας θέλω να λειτουργεί και το ΚΚΕ" κλπ. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος. Και μάλιστα στον "Ριζοσπάστη" γράφουμε οι τάδε δώσανε τόσα ευρώ, ο τάδε τόσα, ευχαριστούμε κλπ. Και συνήθως αυτό γίνεται, διότι αυτοί που αφήνουν κάτι ή ένα μεγαλύτερο ποσό το δημοσιοποιούμε όχι μόνο για να παρακινηθούν και άλλοι, αλλά για να ξέρουν και οι ίδιοι που το δώσανε».

Παλεύουμε για κοινωνία χωρίς επιχειρηματίες

-- Αλλες πηγές χρηματοδότησης έχετε εκτός από τον προϋπολογισμό και τα μέλη; Από πού αλλού αντλεί κεφάλαια το ΚΚΕ;

«Η θέση του ΚΚΕ είναι η εξής: Παλεύουμε για μια κοινωνία που δε θα υπάρχουν επιχειρηματίες. Υποστηρίζουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς επιχειρηματίες, δεν εννοούμε τα φυσικά πρόσωπα. Αλλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την εργατική τάξη. Επομένως, ακόμα και όταν ένας επιχειρηματίας δοκιμάσει να μας χρηματίσει, δηλαδή να μας δώσει χρήματα, σε αντάλλαγμα τι; Να ψηφίσουμε κάτι στη Βουλή υπέρ του; Φέρτε μου μια θέση, μια τοποθέτηση του ΚΚΕ υπέρ μιας επιχείρησης. Να μου φέρετε συγκεκριμένα».

-- Οχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

«Επομένως, ο χρηματισμός φαίνεται, όταν κάποιος σε χρηματίζει για να τοποθετηθείς έτσι».

-- Τώρα αυτό είναι μια τοποθέτηση που κάνετε ιδεολογική.

«Δεν είναι ιδεολογική είναι και συγκεκριμένη».

-- Εσείς έχετε επιχειρήσεις δικές σας που να ελέγχονται από το Κόμμα;

«Θα απαντήσω. Οταν έχει κάποιος επιχειρήσεις είναι φανερό ότι αυτές ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, από την εφορία κλπ. Ανεξάρτητα τι ταμπέλα έχουν, αυτές ελέγχονται. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε. Στο άρθρο 45 του Καταστατικού λέμε ότι το ΚΚΕ δύναται να έχει επιχειρήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή το γράφει το Καταστατικό μπορείς πάντα να έχεις. Ομως, το λέμε ακριβώς διότι ζούμε σε συνθήκες τέτοιες που ένα μικρό κόμμα ή ένα μεγαλύτερο έχει τα ίδια έξοδα στη λειτουργία του με τα κόμματα εξουσίας. Θέλεις να έχεις παντού κομματικά γραφεία, θέλεις να έχεις τηλεόραση, τα πάντα. Θέλεις. Αλλο τι καταφέρνεις να έχεις. Επομένως, μπορούμε να έχουμε επιχειρήσεις. Μια δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα στις μέρες μας, διότι έχουν μονοπωληθεί τα πάντα. Διότι, αν θέλετε, ακριβώς γίνεται αυτή η συζήτηση επομένως ένας επιχειρηματίας παραδείγματος χάρη δεν πρόκειται να συμπράξει με το ΚΚΕ, διότι ζήτω που καήκαμε. Σκεφτείτε τώρα, είναι δυνατόν να είχαμε εμείς εταιρεία στον τομέα τηλεπικοινωνιών που είναι στρατηγικής σημασίας; Τι είναι, στη λαϊκή είσαι και πουλάς ραδίκια;

Οι προβοκάτορες θα πουν πολλά. Δεν μπορούμε εμείς να απολογούμαστε κάθε μέρα για ψέματα. Οταν γίνεται μεγάλος ντόρος, σήμερα μιλάμε και για τον "Γερμανό", καταχρηστικά αν θέλετε, διότι ένας ξύπνιος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει επιχείρηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μάλιστα να τον εξαγοράζει η "Ντόιτσε Τέλεκομ" και να βοηθάει το ΚΚΕ. Οι άνθρωποι οι ξύπνιοι της αγοράς ξέρουν ότι δεν μπορείς.

Εχουμε εκδοτική επιχείρηση, για την έκδοση των εντύπων, των εκδόσεων του Κόμματος, τον "Ριζοσπάστη", που ξέρετε ότι στοιχίζει πάρα πολύ. Και, βεβαίως, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η επιχείρηση πρέπει να έχει και πελάτες. Και αυτή η επιχείρηση είναι διαφανής, διαφανέστατη, ελέγχεται. Και μάλιστα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, αν έχεις κάποια επιχείρηση, αυτή θα είναι κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό, ακριβώς επειδή είναι κομματική. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις δεν μπορεί να κρυφτούν. Να το ξεκαθαρίσω. Ποιος επιχειρηματίας μεγάλος θα 'ρθει να συμπράξει με το ΚΚΕ και γιατί»;

Δεν παραδίδουμε ονόματα σε κανέναν

-- Μπορεί να μη συμπράξει, αλλά μπορεί να βοηθάει. Μπορεί να μη συμπράττει ευθέως και να λέει εγώ ο τάδε επιχειρηματίας συμπράττω με το ΚΚΕ.

«Θα σας πω το εξής πράγμα και το λέω δημόσια και το έχω πει και στη Βουλή: Εάν έρθουν επιχειρηματίες και μας πουν, εμείς για την ψυχή του πατέρα μας, δεν ξέρω για τι, πάρτε 100.000 ευρώ στήριξη. Θα τα πάρουμε. Εάν μας πει ότι ξέρετε μην κάνετε κριτική από τον "Ριζοσπάστη" για εμάς, μην ψηφίσετε κάτι, εκεί θα πούμε "όχι, κύριοι". Γιατί αυτό - κοιτάξτε να δείτε - δεν είναι τι θα πει ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Καραμανλής. Ανοίγεις το δρόμο στη διαφθορά των στελεχών του Κόμματος και του ίδιου του Κόμματος. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για το χαρακτήρα, για το ήθος του Κόμματος. Καταλαβαίνετε τώρα, ένα κόμμα στο όνομα ότι έχει οικονομικές ανάγκες, να παίρνει λεφτά από τον χ ή ψ επιχειρηματία και να κλείνει το στόμα ή να κάνει πλάγια ή να μη λέει ή, να απολύει ο επιχειρηματίας εργάτες, και να μην αντιστρατεύεσαι τις απολύσεις; Είναι μια δέσμευση. Γι' αυτό εμείς λέμε, μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε δίκτυο επιχειρήσεων που να μπορείς όχι να βγάζεις λεφτά, όχι να γίνεις πλουτοκρατία, αλλά να μην αναγκάζεσαι να κάνεις κάθε χρόνο οικονομική εξόρμηση».

-- Εσείς σκέφτεστε, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων που έχουμε τώρα και των καταγγελιών σε βάρος του ΠΑΣΟΚ να ανοίξετε στο φως της δημοσιότητας τα βιβλία σας, τα οικονομικά σας βιβλία και να πείτε αυτοί είμαστε, αυτά έχουμε, δείτε τα; Στους ψηφοφόρους, στον κόσμο, στον κόσμο που θέλετε να έρθει κοντά σας;

«Δεν κρύβουμε τίποτα».

-- Γιατί, ζούμε σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό που τα πράγματα αλλάζουν και ασφαλώς και εσείς θέλετε από αυτό να κερδίσετε.

«Την κρατική επιχορήγηση που παίρνουμε τη δημοσιοποιούμε».

-- Την κρατική επιχορήγηση την ξέρουμε όλοι. Επιμένω στα οικονομικά, κυρία Παπαρήγα, γιατί εκεί δόθηκε και ο τόνος αυτές τις μέρες.

«Ακούτε να δείτε, αυτοί οι οποίοι παίρνουν μίζες δεν έχουν καμία σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων. Αν είσαι επιχειρηματίας ό,τι θέλεις μπορείς να παρουσιάσεις. Οχι, δεν έχει καμία φερεγγυότητα ό,τι παρουσιάζει ο καθένας. Εμείς δεν παρουσιάζουμε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αύριο κάποιος να κυνηγηθεί. Καθαρά πράγματα. Δεν τα δημοσιοποιούμε. Δε δημοσιοποιούμε ονόματα. Κανενός. Το μέλος του Κόμματος μαζεύει κουπόνια κανονικά, δεν κρύβεται, τα μέλη του Κόμματος είναι επώνυμα, δε φοράνε μάσκες, ούτε θέλουμε το μέλος του Κόμματος να αισθάνεται ότι είναι σε παρανομία. Πρέπει να λέει "εγώ είμαι μέλος του Κόμματος και είμαι περήφανος και στέλεχος". Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο το Κόμμα να παραδίδει σε μια εξουσία τα ονόματα, όπου αύριο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Τίποτα εμένα δε μου λέει ότι αύριο - και υπάρχει όλη η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία κυνηγάει και τη ριζοσπαστικοποίηση της σκέψης - δεν ξέρω εγώ τι μπορεί να γίνει αύριο. Αύριο, μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα και να έχουμε Γκουαντάναμο στην Ελλάδα. Θυμάστε, το 1967 που έγινε η δικτατορία και δεν υπήρχε προετοιμασία που πήγαν και πήραν τα αρχεία της ΕΔΑ και κυνηγούσαν τον άλλον που έδινε κουπόνι και ο κόσμος τότε μας έβριζε».

Δεν ανεχόμαστε το «όλοι ίδιοι είναι»

-- Δε ζούμε σε αυτές τις εποχές όμως, γι' αυτό και ο κύριος Παπανδρέου σάς είπε χτες...

«Αυτή η δημοκρατία του αρέσει του κυρίου Παπανδρέου. Ζούμε στην εποχή, όπου όταν ένας εργάτης ζητήσει αύξηση και κάνει και απεργία απολύεται. Μην κοιτάτε που δεν τα μαθαίνουμε αυτά. Μέσα στους τόπους δουλειάς υπάρχει η μεγαλύτερη τρομοκρατία. Εάν στους τόπους δουλειάς υπήρχε δημοκρατία δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα σε τίποτα. Για εμάς αυτό είναι το κριτήριο της δημοκρατίας. Του κυρίου Παπανδρέου του αρέσει αυτή η δημοκρατία, η υποκρισία, ό,τι θέλει μπορεί να παρουσιάσει ένα κόμμα. Να σας πω κάτι, μπορεί να πάρει ένα εκατομμύριο από έναν - δεν ισχύει για εμάς, μακάρι σας λέω, ας έρθουν να μας δώσουν οι βιομήχανοι, θα τα πάρουμε, αλλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα - μπορεί να σου δώσει ο άλλος ένα εκατομμύριο και να μοιράσεις τις αποδείξεις σε 100 και σε 1.000 μέλη του Κόμματος.

Εμείς κρίνουμε την πολιτική των κομμάτων από το τι αποφάσεις παίρνουν στη Βουλή. Σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι όταν ένα κόμμα παίρνει μια απόφαση, ιδιωτικοποιεί επιχείρηση, τα έχει πιάσει. Αυτό είναι το πρόγραμμά του και η ιδεολογική του επιλογή. Να το ξεκαθαρίσουμε. Και γι' αυτό κρίνουμε έτσι τα κόμματα. Τώρα, μέσα σε αυτό το έδαφος μπορεί κάποια πρόσωπα πολιτικά, που χειρίζονται τέτοια ζητήματα, να τα πιάνουν. Εμείς δε λέμε ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ιδιωτικοποιήσεις για να βγάλει χρήματα, όταν ήταν στην κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ. Είναι πολιτική τους επιλογή. Αυτό που δεν ανεχόμαστε είναι το εξής πράγμα: Να προσπαθούν να μεταθέσουν ευθύνες δεξιά, αριστερά και αλλού και να προσπαθούν να πουν, εάν κάποια στελέχη τους ελέγχονται σε κάτι, όλοι το ίδιο είμαστε. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Στην Ιστορία του ΚΚΕ υπάρχουν και τα εξής και αυτά δημοσιεύονται και στον "Ριζοσπάστη". Είχαμε περίπτωση που μέλος του Κόμματος σε εργοστάσιο εξαγοράστηκε απ' την εργοδοσία και σταμάτησε απεργία. Διαγράφτηκε και το όνομά του δημοσιεύτηκε. Οπου μέλος του Κόμματος έκανε κατάχρηση σε ταμείο σωματείου. Διαγράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε, ενώ δε δημοσιοποιούνται διαγραφές που μπορεί να είναι για άλλα ζητήματα. Το λέω αυτό γιατί σαν Κόμμα, εάν εθιστούμε - μιλάω τώρα για το Κόμμα και τα στελέχη - εάν εθιστούμε σε εξαγορές, σε δωράκια, σε μια τέτοια ζωή, σίγουρα αυτό θα επιδράσει και στην πολιτική μας και αυτό είναι το κύριο.

Για να πω τώρα για τα οικονομικά του Κόμματος. Εμείς έχουμε Ελεγκτικές Επιτροπές, οι οποίες δεν ορίζονται από τα καθοδηγητικά όργανα, δηλαδή υπάρχει Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ), που εκλέγεται από το Συνέδριο. Αυτή η ΚΕΟΕ βγάζει πορίσματα τα οποία δεν έχει δικαίωμα η ΚΕ να τα αλλάξει. Και θα σας πω και ένα πράγμα. Είναι ανεξάρτητη και η σύνθεσή της προσέχει κανείς να είναι με πρόσωπα τα οποία δε θα φοβηθούν να πουν για φέρε, τι ταξίδια κάνει η Παπαρήγα, σε ποιο ξενοδοχείο μένει, τι τρώει, να δούμε αν δικαιολογούνται τόσα έξοδα. Δηλαδή, πρέπει να είναι άνθρωποι, πέρα απ' το να ξέρουν οικονομικά, να είναι άνθρωποι οι οποίοι δε θα έχουν μια συστολή, ένα φόβο. Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω το εξής πράγμα: Οταν η ΚΕΟΕ κάνει έκθεση, αυτή έρχεται απευθείας στο Συνέδριο, απευθείας στην ΚΕ, χωρίς το ΠΓ να έχει παρέμβει στη διαμόρφωσή της. Δεν έχουμε, δηλαδή, αυτό το δικαίωμα».

-- Αυτό λέτε, δηλαδή, είναι δικλίδες για την αντικειμενικότητα.

«Αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα όργανα. Γίνεται έλεγχος σε κάθε οργάνωση, έσοδα - έξοδα. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και μάλιστα γίνεται και από τα πάνω. Γίνεται έλεγχος, τα κουπόνια τα οποία μένουν από μια εξόρμηση, πώς γίνεται η διαχείρισή τους. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί δρούμε σε δύσκολες συνθήκες και αντίξοες, πάμε κόντρα στο ρεύμα. Αν, λοιπόν, μπει αυτό το σαράκι έχουμε τελειώσει, κύριε Οικονόμου. Και πολύ περισσότερο που ξέρουμε ότι οτιδήποτε επιλήψιμο κάνουμε θα βγει στη δημοσιότητα».


Υπάρχουν και τα λαϊκά προβλήματα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο «Lady Fashion»

Από τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους απεργούς εργάτες της «Lady Fashion»
Από τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους απεργούς εργάτες της «Lady Fashion»
Μετά το τέλος της επίσκεψής της στους εργάτες μετανάστες στη βιοτεχνία ιματισμού «Lady Fashion», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Σκάνδαλα υπάρχουν, θύτες υπάρχουν, θύματα υπάρχουν, αλλά τις τελευταίες μέρες γίνεται μια προσπάθεια να ξεχάσουμε και τα σκάνδαλα και να ξεχάσουμε και αυτά που γίνονται εδώ (δηλαδή «Lady Fashion»). Να ξεχάσουμε τα πραγματικά σκάνδαλα και να ξεχάσουμε και αυτά που γίνονται εδώ. Εδώ είναι μεγάλο σκάνδαλο. Εδώ σε τούτο τον τόπο δουλειάς και σε πάρα πολλούς άλλους τόπους δουλειάς. Επομένως, δεν μπορεί να μονοπωλήσουν την επικαιρότητα τα σκάνδαλα, οι σκανδαλολογίες και οι συκοφαντίες. Υπάρχουν τα λαϊκά προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ