Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2008 - αριθ. φύλλου: 10129

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τέχνη ανεκτή μόνο ως εμπόρευμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπουργοί Πολιτισμού, εθνικά κέντρα κινηματογράφου, φορείς του οπτικοακουστικού χώρου, γραφειοκράτες των σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων κλπ., «συνωστίζονται» στην «Κρουαζέτ», για να συμφωνήσουν στα χειρότερα δυνατά μέτρα για δημιουργούς και εθνικές κινηματογραφίες μέσα στην πλέον «πανηγυρική» ατμόσφαιρα.

Η «Κοινή Δήλωση» των Κανών ξεκαθαρίζει ότι «ο οπτικοακουστικός τομέας εμπίπτει ακριβώς στους στόχους της Λισαβόνας» (σ.σ. για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου). Αυτός ο ρόλος αποτελεί τη βάση της υποστήριξης που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Εκφράζει, δηλαδή, την αντίληψη του καπιταλισμού για τον πολιτισμό, όπου δε χωρά άλλη «διάσταση» από αυτήν του κέρδους, γεγονός που προϋποθέτει την πλήρη μετατροπή της δημιουργίας, από κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα.


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η διάλυση της Α' Διεθνούς

Στις 15 Ιούλη του 1876 έκλεινε ο κύκλος της Α' Διεθνούς, την ίδια ώρα, όμως, άνοιγε ένας νέος για το εργατικό προλεταριακό κίνημα. Το πέρασμα στα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Χρυσή» γιορτή των πολυεθνικών

Η σχέση των αγώνων με το πραγματικό πνεύμα του αθλητισμού δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρη. Αντίθετα, αυτή η γιορτή της αστικής τάξης δε θα μπορούσε να μην εμπεριέχει και όλα τα στοιχεία των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, με σκοπό το κέρδος κάποιων.


ΣΕΛ.  15
ΔΙΗΓΗΜΑ
Τα παιδιά της Πάρμας

«Εκεί στην Πάρμα, έχουν απεργία. Τ' αφεντικά δεν υποχωρούν, οι εργάτες τα βρήκαν σκούρα και να, αφού μάζεψαν τα παιδιά τους, που άρχισαν κιόλας να αδυνατίζουν από την πείνα, τα 'στειλαν στους συντρόφους τους στη Γένουα».

Από το μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι.


ΣΕΛ.  8
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η Βιολογία στις ΗΠΑ

Διδασκαλία θρησκευτικών δοξασιών στο όνομα της ακαδημαϊκής ελευθερίας! Με νόμο οι δημιουργιστές οπαδοί της «έξυπνης σχεδίασης», στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, μπορούν στο εξής να διδάσκουν τις δοξασίες τους σε ίση βάση με τη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών.


ΣΕΛ.  7
Εχθρός του δάσους η ιδιοκτησία

Αποχαρακτηρισμούς δασών προβλέπουν και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά που αφορούν τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τους ορεινούς όγκους και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ανατραπεί για να είναι τα δάση λαϊκή περιουσία.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ