ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Συντονισμένη παρέμβαση για συνεχείς ανατιμήσεις

Κυβερνητικοί παράγοντες και οι εκλεκτοί τους στη διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα πιο ακριβό ρεύμα

«Σήμερα η ΔΕΗ έχει προσθέσει μόνο 16% στις τιμές της», δήλωσε προκλητικά χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, σε συνέντευξη Τύπου, για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων κατά της ...ακρίβειας. Λίγες ώρες μετά, εντελώς ...«συμπτωματικά», ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργυρίου, σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΔΕΗ, εξηγούσε γιατί η αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης μέσω της αναδιάρθρωσής τους, είναι και αναγκαία και ...επωφελής για τους καταναλωτές. Μερικές μέρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, έλεγε ότι το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας «είναι σπάταλο και ρυπογόνο» με αποτέλεσμα - εάν αυτό δεν αλλάξει - μέχρι το 2013, η χώρα θα κληθεί να καταβάλει 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο σε δικαιώματα εκπομπής ρύπων με συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων έως 45%!

Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα συναθροίζονται λίγες μέρες πριν η ΔΕΗ προχωρήσει σε μια ακόμη ανατίμηση των τιμολογίων της ύψους 7% κατά μέσον όρο, από την 1η του Ιούλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η κλιμάκωση των χρεώσεων θα καταρτιστεί τις επόμενες μια - δυο μέρες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο Χ. Φώλιας πρόσθεσε χτες ότι «έχουμε πάρα πολύ φθηνό ρεύμα στην Ελλάδα», επειδή η ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο σε πραγματικές τιμές, σε αγοραστική δύναμη. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός «ξέχασε» ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα βασίζεται ακόμη σε σημαντικό βαθμό στον εγχώριο και πολύ φθηνό λιγνίτη, ενώ στις άλλες χώρες η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξήσει τις τιμές, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών, και όχι με αντικειμενικά κριτήρια κάλυψης του κόστους της παραγωγής.

Στο άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι όλος ο ντόρος με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. «Η εξυγίανση της αγοράς ενέργειας και η δημιουργία ενός "σωστού επιχειρηματικού περιβάλλοντος" είναι απαραίτητη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και την ελληνική κοινωνία και οικονομία», γράφει. «Ουδείς προμηθευτής δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά, καθόσον είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί τα χαμηλά ρυθμιζόμενα τιμολόγια στην Ελλάδα, τα οποία δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής», προσθέτει και καταλήγει: «Τα προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη διατήρηση χαμηλών τιμολογίων και οι επιδοτήσεις δημιουργούν στρεβλώσεις, οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης αλλά και το ενεργειακό μέλλον της χώρας στο σύνολό της».

Οι εξελίξεις αναμένονται ιδιαίτερα δυσάρεστες για τα λαϊκά στρώματα, εάν δεν υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση, ενώ οι προτάσεις του ΚΚΕ για ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, επιβεβαιώνονται ως η μόνη διέξοδος και γραμμή άμυνας απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά σε αντιαγροτική κατεύθυνση

Συνάντηση χτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα συνεχιστεί η αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκοπός της ήταν να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις πρόσφατες αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ που προσυπέγραψε ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και τις αρνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλ. Κοντός, για ακόμη μία φορά επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα σχετικά με την πολιτική συμφωνία για το βαμβάκι, λέγοντας ότι πρόκειται για «έναν νέο κανονισμό, αποτέλεσμα πολύμηνων, πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση που κατοχυρώνει πλήρως τις ενισχύσεις των αγροτών και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας». Οι ...πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για τις οποίες κομπάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του πλαφόν της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 1.200.000 στρέμματα, με συνέπεια ο υπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι να «πέφτει» στα 2.500.000 στρέμματα, από τα 3.700.000 στρέμματα που είχαν οριστεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, τον Απρίλη του 2004.

Επίσης, η ενημέρωση του πρωθυπουργού περιλάμβανε και τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της ΚΑΠ, που σύμφωνα με τον Αλ. Κοντό, αφορά «μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχει σχέση με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη». Αποτελεσματικότερη για τις πολυεθνικές και τους εμποροβιομηχάνους μπορεί, για τη μικρομεσαία αγροτιά όμως σε καμία περίπτωση. Διότι, βασική επιδίωξη του «ελέγχου υγείας» είναι η μεταφορά σημαντικών κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις που προορίζονται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες, του αποκαλούμενου «δεύτερου πυλώνα ανάπτυξης». Επίσης, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

ΑΓΩΓΟΣ «ΣΑΟΥΘ ΣΤΡΙΜ»
Καθορίστηκαν οι χερσαίες διακλαδώσεις

Τα σχέδιά της για τις διελεύσεις των διακλαδώσεων του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», σε ένα τμήμα του οποίου θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, ανακοίνωσε χτες η ρωσική εταιρεία «Gazprom», επισημαίνοντας ότι ο αγωγός που θα ξεκινά από τη Ρωσία θα φτάσει στη Βουλγαρία και από εκεί θα προχωρήσει με δύο διακλαδώσεις, μία προς την Ουγγαρία μέσω Σερβίας και μία προς την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ρωσικού ομίλου, Σ. Κορόβιν, δήλωσε ότι «για τον καθορισμό των τμημάτων της εντός εδάφους διαδρομής του South Stream θα λάβουμε υπόψη μας τις τοπικές γεωλογικές συνθήκες και τα υπάρχοντα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου». Οι ακριβείς διαδρομές θα εξαρτηθούν και από τη χάραξη της υποθαλάσσιας διαδρομής, οπότε θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος για να προσδιοριστεί τόσο η διαδρομή εντός Ελλάδας, όσο και αν θα συνεχίσει για Αλβανία ή ευθέως για Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ