ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Κάν' τους πέρα!

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Αν τα πράγματα δεν αφορούσαν άμεσα την ίδια τη ζωή σου θα 'πρεπε να αντιμετωπίσεις τις εξελίξεις με χιούμορ. Ρεμπέτικο χιούμορ. Θα μπορούσες να παρομοιάσεις το πρόβλημα με το γνωστό στίχο και να δεις στην εξελισσόμενη κόντρα την εξουσία, το σύστημα, που επαναφέρει στην τάξη την άτακτη που ξεχνά την καταγωγή της. Δυστυχώς τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά.

Απέναντί σου έχεις ένα σύστημα, έχεις τον εργοδότη. Οσοι σου δείχνουν ως αντίπαλο μόνο το κόμμα του εργοδότη, αλλά κάνουν γαργάρα την παρουσία του, θέλουν να διατηρήσουν τον εργοδότη και να πάρουν αυτοί τη θέση του κόμματος που δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει τον εργοδότη. Συμβαίνουν αυτά στο αστικό πολιτικό σύστημα. Τα κόμματά τους είχαν πάντα χρονοπροσδιορισμένη αποστολή. Μετά πέφτανε στην κατάσταση της λεμονόκουπας και το κοροϊδιλίκι συνεχιζόταν με την επόμενη υποψήφια λεμονόκουπα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι λεμονόκουπες, τα αστικά κόμματα, συσπειρώνουν γύρω τους και λαϊκές μάζες. Αυτή, εξάλλου, είναι η αποστολή τους.

Πρέπει, λοιπόν, κάθε φορά να 'χεις το νου σου στ' αγκίστρι κι όχι στο δόλωμα. Οταν σου λένε πως η Βουλή, αυτή η Βουλή, των αστών, θα αποκαλύψει τις μίζες, ε, δε θέλει πολύ για να καταλάβεις ποιος είναι με ποιον... Αν εσύ χάψεις το δόλωμα και βρεθείς με το αγκίστρι στο λαιμό δε θα φταίει κανένας εκτός από σένα που παρά την ξανά και ξανά εμπειρία σου παραμένεις χάνος.

Τι είπε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ; Το στοιχειώδες: «Οσο υπάρχουν Siemens, θα υπάρχουν και μίζες». Τόσο απλό ...Γουότσον που ψάχνεις να βρεις, γιατί το ΚΚΕ δεν κάνει κεντρικό θέμα τις μίζες, αλλά καλεί τους εργάτες να ανατρέψουν το σύστημα που περιέχει τη Siemens.

Οι «νέοι αριστεροί», δηλαδή οι παλιοί σοσιαλδημοκράτες που φορέσανε ανάποδα το πουκάμισο, για να μη φαίνεται το γάριασμα στο γιακά, εγκαλούν το ΚΚΕ, γιατί επιμένει να καλεί σε οργάνωση για ανατροπή, αντί να παίξει στο παιχνίδι της αλλαγής αγά στο σβέρκο του λαού. Να τους στείλεις μια βόλτα μέχρι το μπαλκόνι του Πρωτόπαππα δεν έχει νόημα. Εχουν πιει καφέ εκεί, πριν εσύ ανακαλύψεις πως ένας τραπεζοϋπάλληλος που βρώμαγε το χνότο του έγινε μέγας και τρανός. Με καθαρή αποστολή να εμφανίζονται ως νέο ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ δε χαμπαριάζουν από τέτοιες κριτικές. Το κρίσιμο γι' αυτούς και τα αφεντικά τους είναι να μη χαθεί η εκλογική πελατεία. Το κρίσιμο είναι να συνεχίσουν οι λαϊκοί άνθρωποι που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα. Πειράζει που κι εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε στον εργατόκοσμο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι καιρός να δει τον εαυτό του ως τάξη ενάντια σε τάξη και άρα να κάνει πέρα μια και καλή τον κάθε αγύρτη που παριστάνει το σωτήρα του, να σταθεί στα πόδια του, να εμπιστευτεί τους πραγματικούς συντρόφους του στο κάθε μέρα...

Ασχετο: Τρελάθηκαν να γράφουν για το κράτος των Ζωνιανών μέχρι που στην καρδιά του Ηρακλείου, ένα χιλιόμετρο απ' τη Χανιόπορτα βρήκαν φυτεία. Βρήκαν. Τρόπος του λέγειν. Το ελικόπτερο την εντόπισε και μετά ο καλλιεργητής εντόπισε τους αστυνομικούς... Μετά, διάφοροι που ούτε ξέρουν κατά πού πέφτει η Κρήτη άρχισαν να γράφουν για το άγος ενός νησιού που έβγαλε Βενιζέλο και Καζαντζάκη και τώρα ανέχεται ένοπλους να υποκαθιστούν τους κρατικούς ένοπλους. Ρε, ζωντόβολο, θα υπήρχε Βενιζέλος χωρίς αυτούς τους ένοπλους; Για να μη σου θυμίσουμε ποιος άνοιξε τα ξερονήσια...


ΕΠΙΕΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΗΣΟΥΝΑ ΞΥΠΟΛΥΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ»

ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ: «Ο κ. Χριστοφοράκος ενημέρωνε ενδελεχώς για τις ενέργειές του τη μητρική γερμανική εταιρεία, ενώ, κυρίως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αναψυχής, έβγαινε φωτογραφίες μαζί με τους πολιτικούς που τον συνόδευαν (...) οι φάκελοι μαζί με ολόκληρη τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των πολιτικών, στην οποία αναφέρονται με μεγάλη ακρίβεια τα "δώρα" που πήραν, εμπεριείχαν και φωτογραφίες» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ; «Αν στο μεταξύ οι Αμερικανοί σταματήσουν μαζί με τις εξελίξεις ας πούμε στο Σκοπιανό, να ερευνούν και να δίνουν στοιχεία για το "μαύρο χρήμα" θα φανεί γρήγορα» (η Α. Σιδηροκαστρίτου στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

ΠΤΩΜΑ ΑΤΑΦΟ ΖΕΧΝΕΙ: «Οταν το πτώμα, σάπιο, βρίσκεται ακόμα άταφο σε κοινή θέα, δεν επιτρέπονται οι κατασκευασμένες ιαχές νέας... νικηφόρας πορείας. Προκαλούν» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; «Ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης λειτούργησαν στην πρόσφατη κρίση του ΠΑΣΟΚ ως μέλη μιας πολιτικής ελίτ που είναι παντελώς αποκομμένη από τα συναισθήματα των απλών Ελλήνων και Ευρωπαίων ψηφοφόρων» (ο Γρ. Καλφέλης στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ: «Η βουλή μπορεί και πρέπει εδώ και τώρα να περάσει από κόσκινο όλες τις συμβάσεις (...) τότε θα αποκαλυφθεί ακριβώς πόσο χρήμα έχει διατεθεί για μίζες. Και θα μπει τέρμα στην υποκρισία, που ξεχείλισε» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ χρειάζεται ανατροπή από το λαό

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΣΟΚ: Για όλα φταίει ο Τσουκάτος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Ρόκος και τα αδέλφια του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφάλεια, το μείζον αγαθό...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σφίγγει ο κλοιός για πρώην υπουργό ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ για Siemens - ΟΤΕ - C4i

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιθετικές πωλήσεις ξένων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το καλοκαίρι της Siemens

Η ΑΥΓΗ: Βουλιάζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ δύο ταχυτήτων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ του «στρατηγού»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΦΟΡΑ

Η ΧΩΡΑ: 7 φάκελοι που καίνε

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνωστισμός μαρτύρων και υπόπτων στην πόρτα του Εισαγγελέα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι φουκαράδες

«Κακοπληρωμένοι, ανεκπαίδευτοι και απροστάτευτοι, τελικώς, οι αστυνομικοί πέφτουν συνεχώς από παγίδα σε παγίδα του οργανωμένου εγκλήματος, δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν, μοιάζουν μικροί και ανήμποροι απέναντί του (...) το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνησή μας συνεχίζει να αρνείται την ένταξη των αστυνομικών στα επικίνδυνα επαγγέλματα» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Τρέμε «οργανωμένο έγκλημα»

«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εντοπιότητα των αστυνομικών στην Κρήτη θα αποτελεί παρελθόν (...) από τη στιγμή που θα καταργηθεί η εντοπιότητα και θα αυξηθεί σημαντικά η δύναμη, η παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας, είναι σίγουρο με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Κρήτη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι παρελθόν» (ο Γ. Μανουσακάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η παραγωγή καλά κρατεί

«Οπως όλα δείχνουν, η καλλιέργεια χασίς στην Κρήτη, παρά την εντατικοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων που ακολούθησε τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου, στον Μυλοπόταμο παρέμεινε ανέγγιχτη. Μόνο στο Ρέθυμνο, στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί 3.100 δενδρύλλια» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Εξήγα του τι είν' τα σώβρακα και τι οι φανέλες

«Η Κρήτη του "Ερωτόκριτου", του Καζαντζάκη, του Βενιζέλου, της επιστημονικής έρευνας και της δημιουργίας, δε γίνεται να υποκύψει στην Κρήτη της οπλοκατοχής, των χασισοφυτειών και των απίθανων τοπικισμών» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ