ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μαχητές είναι και νικητές

Συνάντηση με νέους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, γονείς και θεραπευτές της Κοινότητας «ΔΙΑΒΑΣΗ», είχε χτες το απόγευμα αντιπροσωπεία με επικεφαλής το γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη

Ενα είναι το σίγουρο. Αύριο - με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών - θα ακουστούν για άλλη μια φορά οι γνωστές κορόνες υποκρισίας, που στόχο έχουν να κρύψουν και να συγκαλύψουν τις αιτίες του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Και είναι δεδομένο ότι ο καθένας απ' όσους δήθεν ευαισθητοποιημένους θα παρελάσουν στα τηλεοπτικά παράθυρα «κουβαλάει τη συνείδηση του χώρου στον οποίο ανήκει». Ομως, «εδώ βλέπουμε μαχητές της ζωής και οι μαχητές είναι και νικητές». Μαχητές που ξέρουν από πρώτο χέρι ότι «στον αγώνα για ζωή δε χωρούν υποκατάστατα και διαχείριση». Η ζωή θέλει συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Ο λόγος για τη συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία με επικεφαλής το γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, με παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, γονείς, και τους θεραπευτές της κοινότητας «ΔΙΑΒΑΣΗ». Θεραπευτές που με πολύ μεράκι και κόπο «παίρνουν αποδομημένες προσωπικότητες και τις χτίζουν πάλι». Γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους που αν και «καθαρά» είναι δύσκολο να βρουν δουλιά. Παιδιά που, έζησαν στο πετσί τους τις καπιταλιστικές «αξίες», τον ανταγωνισμό, την αποξένωση, τη μοναξιά και ό,τι άλλο τους οδήγησε στη χρήση, καταρρίπτουν το αντιδραστικό ιδεολόγημα «ο χρήστης είναι ασθενής» και τώρα «καλούνται σε μια τέτοια κοινωνία να παίξουν με άλλους όρους, να απαντήσουν με διαφορετικό τρόπο».

«Το πρόβλημα της ανεργίας το αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι. Μόρφωση, κοινωνική επανένταξη, δουλιά είναι ένας αγώνας που δεν αφορά μόνο εμάς και το παιδί μας. Είναι μονόδρομος η πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας. Χωρίς σύγκρουση και ρήξη λύση δεν υπάρχει. Γιατί στήνεται ένα εμπόριο γύρω από τα ναρκωτικά και για ορισμένους το πρόβλημα δεν είναι ο θάνατος που σπέρνουν, αλλά τα κέρδη που δε φορολογούνται...», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος για το ζήτημα.

Στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος αναφέρθηκε η Μάρθα Φωστέρη, βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο οικονομική, έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, τις αξίες ζωής που προβάλλονται. Παντού υπάρχουν συμφέροντα, αλλά αν πάρουμε το κομμάτι της κοινωνικής διάστασης σε πιο μικρά πράγματα, στη γειτονιά, τους φορείς, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

«Είναι μάστιγα του σύγχρονου κόσμου, του καπιταλιστικού συστήματος. Ενα σύστημα όπου ο εργαζόμενος αποξενώνεται από το κομμάτι που παράγει. Οπου τα σχολικά βιβλία προβάλλουν ως αξίες την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, το νόμο της ζούγκλας, να μαζεύεις εφόδια για να επιβιώσεις σε βάρος του άλλου. Είναι σαν τον Κύκλωπα, όταν έλεγε στους συντρόφους του Οδυσσέα ότι τον καθένα τους θα τον φάει τελευταίο, για να μην έχει οργανωμένη αντίσταση και το κακό σταμάτησε όταν έπιασαν όλοι μαζί το δόρυ. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα», είπε ο Γ. Πρωτούλης.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Πρωτοβουλία ενίσχυσης κέντρων πρόληψης

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) αξιοποίησε πρακτικά την εμπειρία της, από τις περιοδείες που πραγματοποίησε για το φλέγον θέμα των ναρκωτικών, και κατέθεσε μια σημαντική πρόταση για οικονομική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και τριών θεραπευτικών κοινοτήτων. Η πρόταση της ΝΑΣ, μετά από σχετική συζήτηση, εγκρίθηκε ομόφωνα στο χτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η ΝΑΣ αφού είδε από κοντά τα προβλήματα, πρότεινε την ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης με το ποσό των 500.000 ευρώ, για να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες τους (π.χ. πληρωμή μισθών, προσωπικού). Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν σοβαρή κρατική χρηματοδότηση, τα δεδουλευμένα τους κ.ά. Η ΝΑΣ πρότεινε, επίσης, την ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων «Θησέας» του Δήμου Καλλιθέας, «18 - ΑΝΩ» και «Διάβαση», με 200.000 ευρώ την καθεμιά.

Παράλληλα, κατέθεσε το πολιτικό της πλαίσιο, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση όλων σε ένα πλατύ αντιναρκωτικό κίνημα, όπου μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα, με καθαρούς στόχους και θέσεις θα διεκδικεί: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, άρνηση του διαχωρισμού μαλακών σκληρών, όχι αποποινικοποίηση του χασίς, πολιτική "μείωσης της ζήτησης" και όχι "μείωσης της βλάβης", αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης» και μια σειρά άλλα αιτήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ