Το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΝΜΑ είναι πρώτο στην απεργιακή «ατζέντα», όπως και η νέα «βόμβα» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), που, ενώ εδώ και χρόνια λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ. Δεν τους αρκεί! Προωθούν νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, αποκαλύπτοντας τα συνολικότερα σχέδιά τους... Και, φυσικά, το εργασιακό μέλλον του προσωπικού του Μουσείου καθίσταται αβέβαιο!
Το σταμάτημα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, μέσω προγραμμάτων «Stage», το πάγωμα των απολύσεων συμβασιούχων και η επαναπρόσληψη των απολυμένων, να πάψει το εντεινόμενο χάλι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που όλο και περισσότερο λειτουργεί χάριν στις θυσίες των εργαζομένων, αλλά και η μη μεταστέγαση του ΥΠΠΟ στις ακατάλληλες πρώην καπναποθήκες του «Κεράνη» στο Ρέντη, είναι μερικά ακόμη από τα βασικά αιτήματα και των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
Ενα από τα κλασικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, το έργο «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1931 με τεράστια επιτυχία και χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Κλάιστ, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, (Πειραιώς 260) από 27 - 30 Ιούνη.
Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως είναι ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους - μουσική, κρασί, παιχνίδια, υπαίθρια κέντρα διασκεδάσεως, εκδρομές. Η Μαριάννε, μια νεαρή γυναίκα που θέλει να σπάσει τα δεσμά της, αρνείται να παντρευτεί τον Οσκαρ, τον άντρα που προορίζεται για σύζυγός της. Ερωτεύεται τον Αλφρεντ, έναν επιπόλαιο τζογαδόρο που θα σαρώσει τη ζωή της... Ανανεώνοντας τη φόρμα του Βιεννέζικου Λαϊκού Δράματος, ο Χόρβατ ανεβάζει στη σκηνή χαρακτήρες σύγχρονούς του και ασκεί έμμεση κριτική στη μικροαστική κοινωνία της εποχής του. Πίσω από τις γραμμές μιας ερωτικής ιστορίας, με σύμμαχο τη μουσική, ο συγγραφέας, μέσα από μια λεπτή ειρωνική ματιά, αφήνει να φανεί λίγο λίγο η ψευτιά και η υποκρισία της κοινωνίας που περιβάλλει τους ήρωες.
Ο Γιάννης Χουβαρδάς υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνικά - Κοστούμια: Herbert Murauer. Μουσική επεξεργασία - ενορχηστρώσεις: Νίκος Πλάτανος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Ερμηνεύουν: Ολγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Αλέκα Παΐζη, Γιώργος Γλάστρας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ημελλος, Γιώργος Τζαβάρας, Θεμιστοκλής Πάνου, Αγγελική Παπούλια, Μαρία Σαλτίρη, Ακύλλας Καραζήσης, κ.ά.
Τη «Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου» διοργανώνει ο Μουσικός Οργανισμός Δήμου Δράμας (18 - 22/6), φιλοξενώντας, σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης, πολλά μουσικά είδη:
18/6: Η ιστορία της κιθάρας, του βιολιού και του φλάουτου, με τους Αλέξανδρο Παρισίδη, Zlatka Zlateva, Veselin Belomazov. Συναυλία του «Tangos A Quattro» σε έργα Πιατσόλα. 19/6: Το ολλανδικό σύνολο «Me La Amargates Tu» με αυθεντικά αναγεννησιακά όργανα, σε σεφαραδίτικα τραγούδια. Συναυλία Λένας Αλκαίου - κουαρτέτου εγχόρδων. 20/6: Ρεσιτάλ πιάνου και κιθάρας με τους Jasmin Atabekyan και Vaak Gasparian. Συναυλία Αλκη Ζοπόγλου - «Κοντραμπάντο». 21/6: Φιλαρμονικές, τοπικά συγκροτήματα και χορωδίες και οι «Seli Kanou». Αφρικάνικη μουσική και χοροί με τους Seli Kanou και συναυλία των «Cubanitos». 22/6: Παράσταση της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου «Ηχόδραση», με συμμετοχή του σαξοφωνίστα Chiko Freeman και των Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ. Τελετή λήξης - με όλα τα συγκροτήματα. Μαζί τους, ο Ιταλός Simone Mongelli (tambourello), o Κουβανός Enrique Bu Pasqual (congas, timbales), o Αφρικανός Seraphin Zekoua (djembe), o Νίκος Τουλιάτος, η «Ηχόδραση» και η ομάδα κρουστών «Praxis» του δημοτικού μουσικού οργανισμού.