ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Οσοι υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο αποπροσανατολίζουν το λαό

Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών

Την πολιτική ουσία των κατευθύνσεων της Ευρωσυνθήκης καθώς και επιμέρους πλευρές των αντιλαϊκών της επιλογών κατήγγειλαν με τις παρεμβάσεις τους χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία του ελληνικού λαού με την υποταγή στην ΕΕ και όσοι υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο απλώς αποπροσανατολίζουν το λαό, τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και πρόσθεσε ότι υπάρχει άλλος δρόμος που περνάει έξω από την ΕΕ μέσω της ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Το ΚΚΕ, είπε, δικαιώθηκε στις εκτιμήσεις του για την ΕΕ τόσο για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και για την ΟΝΕ και το ευρώ. Δικαιώθηκε για τα όσα προέβλεπε για τις επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον έχουν την εμπειρία να κρίνουν το ΚΚΕ αλλά και τα άλλα κόμματα τα οποία στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ολα αυτά τα χρόνια, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, από την πολιτική της ΕΕ ο μόνος κερδισμένος είναι το μεγάλο κεφάλαιο ενώ αυτοί που έχασαν είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η φτωχή αγροτιά και οι μικρομεσαίοι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είπε, τώρα η ΕΕ προστάζει ωράριο 65 ωρών τη βδομάδα, τη στιγμή που για το οχτάωρο και την Κοινωνική Ασφάλιση χύθηκαν ποταμοί αίματος από τους εργαζόμενους.

Στο θέμα της επέμβασης της ΕΕ στις χώρες - μέλη της εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Ειδικά για τη «ρήτρα αλληλεγγύης», που περιέχεται στην Ευρωσυνθήκη, σημείωσε: «Χωρίς να το ζητήσει καμία κυβέρνηση, μπορείς να επεμβαίνεις σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος, διότι μπορείς να ονοματίζεις οποιαδήποτε κοινωνική αναταραχή ή τις πολιτικές εξελίξεις τρομοκρατία και να επεμβαίνεις σε μία χώρα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση κρίνει ότι δε συμφέρουν την Ευρώπη οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αυτή». Ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε την πολιτική θέση του ΣΥΝ λέγοντας: «Σε εμάς δεν υπάρχει αντίφαση. Εμείς λέμε "όχι" στη Συνθήκη, "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...). Αντίφαση υπάρχει και στο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει "όχι" στην Ευρωσυνθήκη, αλλά τουλάχιστον η μεγαλύτερη συνιστώσα, που είναι ο Συνασπισμός, λέει "ναι" στην ολοκλήρωση της Ευρώπης, "ναι" στην πρόκληση της ενοποίησης της Ευρώπης. Ομως, αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Η Ευρωσυνθήκη είναι αντιδραστική, αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική, είναι όμως ταυτόσημη με την πορεία της ενοποίησης».

Στην επιλογή της έγκρισης της Ευρωσυνθήκης χωρίς να ρωτηθούν οι λαοί αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής: «Είναι φανερό γιατί οι κυβερνήσεις της ΕΕ, κεντροδεξιές και σοσιαλδημοκρατικές, επέλεξαν αυτό το δρόμο». Και θύμισε τα δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα» σε Γαλλία και Ολλανδία. Απαντώντας στις απόψεις περί συμβολής της ΕΕ στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα ο Α. Κανταρτζής επισήμανε: «Η ΕΕ δεν έρχεται από παρθενογένεση, έχει παρελθόν και ιστορία και μόνο ειρηνοποιός δεν είναι (...). Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Δεν ήταν οι χώρες της ΕΕ που βομβάρδισαν μέσω του ΝΑΤΟ; Δεν είναι η ΕΕ αυτή που συμμετέχει με στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν;».

«Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ αντανακλάται και στον αντιδραστικό χαρακτήρα των θεσμών της», επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της ΕΕ τόνισε ότι στοχεύει στην «ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις». Ενδεικτικά έκανε λόγο για «υποταγή της Ερευνας και της Παιδείας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς», για «εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης», «ανατροπή της όποιας σχετικής σταθερότητας στην απασχόληση», «περιορισμό της αγροτικής παραγωγής» και «διατροφική εξάρτηση με τα γνωστά σκάνδαλα».

«Ηθική ακούσαμε, οράματα ακούσαμε», σημείωσε σκωπτικά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας πως αυτό καλύπτει την έλλειψη επιχειρημάτων. Αναφερόμενη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Είσαστε δυο μεγάλα κόμματα, συμφωνείτε με την Ευρωσυνθήκη και δεν εξηγείτε τίποτε». Οπως είπε, δημιουργείται μια Ευρώπη «νεοφεουδαρχική στον 21ο αιώνα», αφού «θα έχουμε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που όχι απλά δεν αναβαθμίζονται» αλλά θα υπάρχουν «για την καλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Συνέχισε λέγοντας πως ...ανήθικα «πουλάμε στον ελληνικό λαό την ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ! Με τι διαδικασίες; Με τις διαδικασίες αναγνώρισης των ναζί στις Βαλτικές χώρες όπου διώκονται άνθρωποι που έδωσαν το αίμα τους για να μην περάσει ο φασισμός;». Κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕ παραμένει «ταξική υπόθεση», όπου δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ηθική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ