Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους είναι ο συντονισμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών στα σωματεία, στη γειτονιά, στους μαζικούς φορείς. Για το ΚΚΕ, όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας διωγμένοι από τον ιμπεριαλισμό είναι νόμιμοι και πρέπει να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους.
Σε μια ανήλιαγη αποθήκη, κοντά στην πλατεία Αμερικής, στοιβάζονται 25 με 30 μετανάστες από την Μπουργκίνα Φάσο
Μια ξύλινη πόρτα επιστρατεύτηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κρεβάτι πάνω στις σκάλες... |
Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε όταν επισκεφτήκαμε αυτή την υπόγεια αποθήκη ανθρώπων με καταγωγή από την Μπουργκίνα Φάσο, στην καρδιά της Αθήνας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του ΚΚΕ προχτές, με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, βουλευτή του Κόμματος.
Τα όσα είδαμε και μάθαμε από τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μένουν σε αυτή την τρύπα ήταν συγκλονιστικά. Το συγκλονιστικότερο όλων είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, λόγω της ανέχειας και της έλλειψης χρημάτων, αναγκάζονται να κοιμούνται με βάρδιες (!!!) και μάλιστα 4ωρες, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να κοιμηθούν, μιας και η τελευταία σπιθαμή της αποθήκης έχει καλυφθεί με στρώματα και ανθρώπους, μόνο για ύπνο.
Συγκεκριμένα, το ωράριο ύπνου, κατά βάση, έχει διαμορφωθεί ως εξής: Οι πρώτοι κοιμούνται από τις 10 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια, ξυπνούν και δίνουν τη θέση τους σε άλλους συμπατριώτες τους που καταφθάνουν εκείνη την ώρα για να κοιμηθούν μέχρι τις 6 το πρωί. Μόλις ξημερώσει, όσοι είναι τυχεροί πάνε για μεροκάματο και οι υπόλοιποι επιστρέφουν πίσω στο λαγούμι. Εκεί αντικρίσαμε την αποθέωση της αθλιότητας. Ολος ο χώρος των λίγων τετραγωνικών μέτρων καλυπτόταν από βρώμικα και κατεστραμμένα στρώματα. Δε γίνεται λόγος για τραπέζι, καρέκλες, ντουλάπες. Τα ρούχα τους ήταν στοιβαγμένα σε διάφορες γωνίες. Αλλα υπάρχοντα δε φάνηκε να έχουν. Ούτε καν μια κουζίνα.
Οι μετανάστες σήκωσαν τα στρώματα για να χωρέσουμε και να μπούμε στο σπίτι τους |
Η συνεννόηση με τους σύγχρονους σκλάβους δεν ήταν εύκολη, καθώς κανείς τους δεν ήξερε ελληνικά. Μόνο ένας εξ αυτών γνώριζε γαλλικά και έγινε κατορθωτή η επικοινωνία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» έλεγε και ξαναέλεγε, αναφερόμενος στις άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν. «Αυτό που μας νοιάζει περισσότερο δεν είναι το πώς κοιμόμαστε, αλλά το να έχουμε δουλειά, να τρώμε ρύζι και λίγο ψωμί. Είναι πολύ δύσκολη η ζωή μας» μας έλεγε με παράπονο.
Επίσης μας είπε ότι η πληρωμή γίνεται με το κεφάλι, γύρω στα 20 ευρώ ο καθένας το μήνα. Ερχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο αντ' αυτού του ενοικιαστή και ζητά με επιμονή τα χρήματα της διαμονής. Στην τρύπα αυτή στοιβάζονται 25-30 άνθρωποι. Και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι αυτού του είδους οι συνθήκες δεν υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
«Οι λέξεις σε αυτές τις περιπτώσεις χάνουν τη σημασία τους» σημείωσε η Λ. Καφαντάρη και πρόσθεσε: «Τι να πει κανείς γι' αυτό το υπόγειο όπου άνθρωποι κοιμούνται με βάρδιες, ένας εξ αυτών στις σκάλες για να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χώρος. Ζουν με τις κατσαρίδες. Μας είπαν ότι ένας είναι άρρωστος. Οταν τον ρωτήσαμε αν τον είδε γιατρός, απλά χαμογέλασε με πίκρα. Δεν ήρθαμε εδώ με διάθεση φτηνής φιλανθρωπίας. Ηρθαμε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαιώματα τα οποία πρέπει να απολαμβάνουν στο ακέραιο, αλλά και να τους πούμε πως βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γι' αυτή την τραγωδία και αυτούς πρέπει να ανατρέψουμε».
«Μη μιλάτε, μη σηκώνετε κεφάλι», έλεγε στους εργάτες της βιοτεχνίας ο υπεύθυνος βάρδιας, τη στιγμή που το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρισκόταν στο χώρο για περιοδεία
Βιοτεχνία - λαγούμι, όπου μετανάστες αναγκάζονται να δουλεύουν για 2 ευρώ την ώρα, ανασφάλιστοι, μέσα σε αποπνικτικές συνθήκες... |
«Μη μιλάτε, μη σηκώνετε κεφάλι, συνεχίστε τη δουλειά», ήταν τα πρώτα λόγια του «υπεύθυνου» προς τους δεκάδες αλλοδαπούς εργάτες (κυρίως από το Μπαγκλαντές) που εργάζονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες σκυμμένοι πάνω από τις ραπτομηχανές, κατά την είσοδό μας σε μια υπόγεια βιοτεχνία επί της Λεωφόρου Ιωνίας, που θύμιζε περισσότερο καταγώγιο της κακιάς ώρας παρά χώρο εργασίας. Οταν διαπίστωσε την αποφασιστικότητα του κλιμακίου του Κόμματος να μην του επιτρέψει να τρομοκρατήσει τους εργάτες, άλλαξε στάση κι έκανε πίσω. Ο άνθρωπος αυτός μας συστήθηκε με το όνομα Μπαμπού.
Τα στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους αλλοδαπούς εργάτες, δίνοντάς τους κουράγιο, συζητώντας για τα προβλήματά τους τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και έξω από αυτόν, αλλά και τη δυνατότητα, όποτε χρειαστούν, να τους βρουν για να μιλήσουν μαζί τους. «Δεν είστε μόνοι σας. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας μαζί σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό που είναι υπεύθυνος για τα δεινά μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την επίθεση της εργοδοσίας στους μισθούς, στα ωράρια, στην ασφάλιση και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή».
Μάλιστα, ο υπεύθυνος, κατά την έξοδο, μας παρουσίασε έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο όλα λειτουργούν σωστά...
Σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον όπου κυριαρχούν η εγκατάλειψη και τα σκουπίδια αναγκάζονται να μένουν οι μετανάστες στο Μαρκόνι, στο Βοτανικό που βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από την Ομόνοια. Στο πλευρό τους βρέθηκε προχτές αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν τα προβλήματα του εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των μεταναστών.
Είναι τέτοια η εγκατάλειψη της περιοχής που αν και είναι το μοναδικό σημείο, που εντάσσεται στο Σχέδιο Πόλης, δεν έχει αποχέτευση. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, αυτό δημιουργεί εστίες μόλυνσης με αποτέλεσμα τη νύχτα τα ποντίκια να κατακλύζουν δρόμους και πεζοδρόμια. Επίσης, ανύπαρκτοι είναι οι ελεύθεροι χώροι. Ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι που υπάρχουν έχουν κατακλυστεί από σκουπίδια και παράλληλα δε διαθέτουν τον απαιτούμενο φωτισμό.
Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη εργατογειτονιά της Αθήνας, στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου όπου μένουν πολλοί Σύριοι, περιόδευσε η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συζήτηση που ακολούθησε σε καφενείο της γειτονιάς οι μετανάστες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά για τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί. Σημείωσαν χαρακτηριστικά, πως οι περισσότεροι, παρότι βρίσκονται στη χώρα μας πολλά χρόνια, δεν τους έχει δοθεί ακόμη άδεια παραμονής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασφαλιστούν. Οσοι, δε, έχουν άδεια παραμονής και εργάζονται, τους κλέβουν τα περισσότερα ένσημα καθώς ενώ δουλεύουν όλο το μήνα, παίρνουν μόλις τέσσερα με πέντε ένσημα.
Από την πλευρά της η Εύα Μελά, υπογράμμισε ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση αλλά και οι συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι μετανάστες, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, οι υποδομές στις περιοχές που μένουν με τις οικογένειές τους και ο τρόπος διαβίωσής τους.