Τους τρομάζει ο μαρξισμός...
Ο Φράνσις Φουκουγιάμα με το «πολύκροτο» άρθρο του στην αμερικανική επίθεση «National Interest» («Εθνικό Συμφέρον») προκάλεσε αρκετές συζητήσεις: στους εξαρτώμενους λαχανιασμένους, «σιτιζόμενους» από τα «συστήματα του κεφαλαίου» ακαδημαϊκούς - της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. «Τελεσίδικα» μιλούσε για τη νίκη του καπιταλισμού για το «θάνατο» του κομμουνισμού. Η ιστορία, μας έλεγε, «τέλειωσε»... (1989). Αργότερα, ο ίδιος «ξαναχτύπησε» στο «National Intepest» με «νέες απόψεις» καπιταλιστικές για τα μεταλλαγμένα, τη βιοτεχνολογία. Οτι μπορεί να σωθεί ο κόσμος, οι πεινασμένοι... Ολα αυτά είναι στα σκληρά πλαίσια της «φιλελεύθερης δημοκρατίας» της ανοιχτής «ελεύθερης αγοράς»! Στα πλαίσια, πάντοτε του κέρδους - της συσσωρευμένης υπεραξίας - του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Κι όποιον «πάρει ο χάρος»... με την ανισότητα. Αυτά έλεγε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αποφθεγματικά έλεγε ότι ο σοσιαλισμός είναι μια «ουτοπία».
Ομως, τα ίδια τα γεγονότα από το 1989 μέχρι σήμερα τον διέψευσαν! Η διευρυνόμενη προϊστορική βαρβαρότητα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού ολοένα και απλώνεται. Οπου να κοιτάξει κανείς. Η «διάδοση» του «αμερικανικού ονείρου», η νέα γνώση της πληροφορικής όχι μόνον δεν ωφέλησαν τους λαούς - αλλά αντιθέτως τους βύθισαν στη φτώχεια... Γιατί, το κεφάλαιο σύμφωνα με τον Μαρξ, όταν βρίσκεται στα χέρια των δημίων - ουσιαστικά και μεταφορικά - θανατώνει!
Παρά τις όποιες επενδύσεις σε τεχνολογία - μηχανολογικό εξοπλισμό - οι θηριωδίες κατά των εργαζομένων πολλαπλασιάζονται. Οι ασιατικές οικονομικές, κεφαλαιοκρατικές «τίγρεις» σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότιος Κορέα, Ταϊβάν - στον Τρίτο Κόσμο - διεύρυναν τις αποστάσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Κατέρρευσαν «οι κεφαλαιοκρατικές τίγρεις», αφήνοντας πίσω ερείπια, δυστυχία. Αλλά κι άλλοι ιστορικοί, φιλόσοφοι, που μίλησαν για την «αποδόμηση της Ιστορίας», δηλαδή του Ανθρώπου ακολούθησαν το δρόμο του Φουκουγιάμα! Είπαν ότι είμαστε χωρίς «ιδεολογίες», αρχηγό κι άλλες τέτοιες «χαριτωμένες» κουβέντες.
Ομως ο Μαρξισμός, παρά τις θεωρητικές αναλύσεις των καπιταλιστών για το «θάνατό του» είναι, θα είναι αενάως στην επικαιρότητα (σ' όλους τους αιώνες). Ο Μαρξισμός επιστρέφει από το μέλλον κάθε μέρα. Παίρνει σάρκα και οστά. Γιατί αποκαλύπτει με τις φιλοσοφικές του σκέψεις το βάρβαρο καπιταλισμό: Τους τρομάζει ο Μαρξισμός.
Οπως έλεγε ο Λένιν, από τρεις πηγές, αντιπροσωπεύει τα μεγάλα επιτεύγματα της Ανθρωπότητας: την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό (1871 - Κομμούνα του Παρισιού), την αγγλική πολιτική οικονομία. Οι φιλοσοφικές απόψεις του Μαρξ είναι στην επικαιρότητα παντού. Ως πίνακας αληθείας, αλφάβητο μιας άλγεβρας υπέρ των αδυνάτων! Ο Μαρξισμός από τις βαθιές ρίζες του είναι διεθνής. Αποτελεί μια ισχυρή ιστορική παρακαταθήκη - για μια σύγχρονη επαναστατική προοπτική. Το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ηχεί πάλι για τους «κολασμένους». Οπως αναλλοίωτο παραμένει το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Ενα «φάντασμα» κατατρύχει το παγκόσμιο κεφάλαιο: το φάντασμα του κομμουνισμού!
Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ