Η εργασιακή «γαλέρα» των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας στο ΥΠΠΟ, μετατρέπεται και σε «Δούρειο Ιππο» για να περάσουν ευρύτερες διακρίσεις εις βάρος των συμβασιούχων εργαζομένων, μέσω των αποδοχών τους.
Οπως προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (9/5/2008), οι εργαζόμενοι, με όλη την «γκάμα» των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (εποχικοί, ωρομίσθιοι κλπ.) στερούνται ουσιαστικά σειράς αδειών, αφού αυτές θα δίνονται... χωρίς αποδοχές! Συγκεκριμένα στο έγγραφο σημειώνονται ημέρες εργάσιμων αδειών γάμου, μητρότητας («άδεια 2 μηνών πριν και 3 μετά τον τοκετό χωρίς αποδοχές»), εκλογικές, θανάτου, αιμοληψίας, γονικές - σχολικές, που δίνονται «χωρίς αποδοχές»!
Το «διευκρινιστικό» έγγραφο προέκυψε «με αφορμή ερωτήματα που τίθενται στην Εφορεία σχετικά με τη χορήγηση αδειών» στους συμβασιούχους, φέρει σημείωση ότι «το παρόν αναστέλλει κάθε ισχύουσα έως τώρα απόφαση» και σημείωση με την οποία «παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των εκτάκτων υπαλλήλων που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται εις το εξής στην Υπηρεσία».
Με αφορμή αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η ευελιξία στην εργασία έχει άμεσες επιπτώσεις στις αποδοχές, στην ασφάλιση, στα δικαιώματα, στην υγεία των κάθε είδους συμβασιούχων». «Η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της τείνουν να κάνουν καθεστώς τις διακρίσεις των εργαζομένων ακόμη και στον ίδιο χώρο δουλειάς και με το ίδιο αντικείμενο. Διακρίσεις μισθολογικές, διοικητικές αλλά και στα δικαιώματα των αδειών που έχουν κατακτηθεί με αγώνες του εργατικού κινήματος (...) Είναι απαράδεκτο να στερούνται άδειες και επιδόματα μητρότητας και τοκετού οι συμβασιούχες εργαζόμενες, σε οποιοδήποτε χώρο. Η γέννηση και ανατροφή παιδιών αφορά το μέλλον κάθε κοινωνίας. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση της γυναίκας ή του ζευγαριού. Δεν μπορεί να μπει στη λογική της ανταγωνιστικότητας των κερδών του κεφαλαίου και του λιγότερου κόστους. Χρειάζεται στήριξη και παροχές που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες της μητέρας, του παιδιού, της οικογένειας.
Απαιτούμε:
-- «Μέλισσα»: «Η Ελλάδα μέσα από τη φωτογραφία (160 χρόνια οπτικές μαρτυρίες)» (λεύκωμα με φωτογραφίες - μαρτυρίες, σχολιασμένες από τους Σπύρο Ασδραχά, Αλέξανδρο Μόσχοβη, Αλίκη Τσίργιαλου, με τις οποίες «ιστορείται» μια Ελλάδα που ολοένα χάνεται. Φωτογραφίες - ιστορικά τεκμήρια της μεταμορφούμενης συνεχώς Ελλάδας - περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά, εργασιακά, πολιτισμικά. Η πρώτη ενότητα καλύπτει τα χρόνια 1847-1880, περιλαμβάνοντας φωτογραφίες του πρώτου Ελληνα φωτογράφου, του Φίλιππου Μαργαρίτη. Η πέμπτη ενότητα αφορά στα χρόνια 1974-2007 και εξετάζει τη μεταπολιτευτική «κοινωνική τοπιογραφία»).
-- Εμπορική Τράπεζα: Αφροδίτη Κουριά «Το Ναύπλιο των περιηγητών» (λεύκωμα με γκραβούρες, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, σχεδιαστικές αποτυπώσεις αρχιτεκτονημάτων, μνημείων, κατοίκων και εργασιών τους στη θάλασσα και τη στεριά, και τοπίων του Ναυπλίου από τον 16ο έως το 19ο αιώνα).
- Δ. Ν. Παπαδήμα: Βασ. Ι. Λαζανά «Προπέρτιος (Sextus Propertius) Ο μεγάλος Λατίνος ερωτικός ποιητής» (Το βιβλίο περιλαμβάνει ολόκληρο το ελεγειακό ποιητικό έργο του Προπέρτιου, σε έμμετρη μετάφραση, προλεγόμενα και σχόλια του Β. Λαζανά. Ο Προπέρτιος ήταν βαθιά επηρεασμένος από τους αρχαίους Ελληνες ποιητές, κυρίως από τον Μίμνερμο, τον Κολοφώνιο, τον Κώο Φιλητά και άλλους της Αλεξανδρινής Σχολής. Οι ελεγείες του υμνούν την Ευφροσύνη, μια υπαρκτή γυναίκα).
-- «Σμίλη» (Ναυαρίνου 18-20, 106 80 Αθήνα): «Θάλεια (Δεκαπέντε μελετήματα για τον Αριστοφάνη)» (Ο τόμος περιλαμβάνει μελετήματα 14 ξένων κλασικών φιλολόγων και ένα του Γ. Μ. Σηφάκη για τη δομή της αριστοφανικής κωμωδίας. Επιλογή - επιμέλεια Γεώργιου Δ. Κατση).
-- Καλέντης: Μισέλ Φουκώ «Η ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή» (μετάφραση Πάρις Μπουρλάκης. Ο Φουκώ αρχίζει την αναφορά του στην ιστοριογραφία για τη νόσο της τρέλας από το Μεσαίωνα, για να περιδιαβεί - μέσω των Πινέλ, Τιουκ, Βάγνιτς που ιστόρησαν τον εγκλεισμό των φτωχών τρελών σε φριχτά απομονωτήρια - στο μακρινό παρελθόν και να εξετάσει πώς αντιμετωπίζονταν οι ψυχικά ασθενείς στην κλασική αρχαιότητα). Κική Τζωρτζάκη «Μαμά κόψε το κήρυγμα (κι εσύ, μπαμπά, επίσης)» (μελέτη για τη σωστή επικοινωνία των γονιών με το παιδί, από τη βρεφική του ηλικία. Επιστημονική επιμέλεια Βασίλης Ορφανός).
-- «Κασταλία» (Σταδίου 33, 105 59): Στη σειρά «Βιογραφίες» κυκλοφόρησαν τα μικρού σχήματος εικονογραφημένα βιβλία: Βερνάρ Βινσέν «Λουδοβίκος ΙΣΤ`» (μετάφραση Προκόπης Σοφράς. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ` βασίλευσε στα χρόνια 1754-1793 και άθελά του βοήθησε στην ανεξαρτησία της Αμερικής). Αν Πλανταγκένετ «Μέριλιν Μονρόε» (μετάφραση Πόπη Ζαχαριάδου. Βιογραφία της Αμερικανίδας σταρ).
-- Παναγιώτης Καρακούλης «Συγκομιδή Α` (ποιήματα 1995-2005)» (ποιήματα του φανατικού «εραστή» της ποίησης γιατρού. Εκδοση της εταιρείας «Omicron»).
-- «Αγκυρα»: Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου «Ρόμπολο, το προσφυγάκι του δάσους» (παραμύθι. Εικόνες Θόδωρος Συρογιαννόπουλος). Δημήτρης Γραμμένος «Η συναυλία των χρωμάτων» (εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση, παραμύθι), Αννα Βερούλη - Νίκος Μιχαλόπουλος «Πέντε σωματοφύλακες (μια ιστορία για τη σωστή διατροφή) (εικόνες Μαρουλάκης, διατροφικό παραμύθι).
-- «Μεταίχμιο»: «Στο δρόμο» (λεύκωμα με εικαστικά έργα 65 Ελλήνων και ξένων ακτιβιστών καλλιτεχνών. Εργα, στην πλειοψηφία τους φιλοτεχνημένα πάνω σε τοίχους κι άλλες μεγάλες επιφάνειες σε δρόμους, κτίρια, μάντρες κλπ. της Αθήνας. Επιμέλεια - επιλογή Κυριάκος Ιωσηφίδης). Γιώργος Κόκκινος «Πρίσματα ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι αντινομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης και κουλτούρας και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» (μελέτη).
-- Δημοτική Επιχείρηση Ξάνθης: Πηνελόπη Καμπάκη - Βουγιουκλή, Δημήτρης Βραχιόλογλου «Θρακιώτικη Απουκριά (Το παρελθόν του μέλλοντός μας)» (λαογραφικό βιβλίο για τα θρακιώτικα αποκριάτικα έθιμα).
-- Σαββάλας: Τζον Μαρτινάσεν «Κοινωνία, κράτος, αγορά (θεωρίες της ανάπτυξης») (μετάφραση Λεωνίδας Βατικιώτης, εισαγωγή - επιμέλεια Σταύρος Μαυρουδέας).
-- «Μουσικός τόνος» (μουσικολογικό περιοδικό, τεύχος 35, με αφιέρωμα στη σοπράνο Αννα Νετρέβκο).
-- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων, τεύχος 12).
-- «Highlights» (περιοδικό για όλες τις τέχνες, τεύχη 32, 33).
-- «Monthly Review» (πολιτικό περιοδικό, τεύχη 36, 37, 38).
-- «Φιλελεύθερη έμφαση» (περιοδικό Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχη 33, 34).
Τι σχέση έχουν ο Αισχύλος με το πολιτικό καμπαρέ, η «Αποκάλυψη» με σκυλάδικα τραγούδια, και οι πυρκαγιές που πέρσι αφάνισαν τα ελληνικά δάση; Στον αισχυλικό «Αγαμέμνονα», το μήνυμα της καταστροφής ταξιδεύει από την Τροία με τις φωτιές των φρυκτωριών. Αυτό έδωσε στο Κέντρο Κλασικού Δράματος - Θεάματος του Παντείου, το ερέθισμα για να καταγγείλει τις περσινές καταστροφές με μια μουσικοχορευτική μετάπλαση της τραγωδίας στο θέατρο «Λήδρα» (Κέκροπος 12, Πλάκα, 210-3245969), από τις 28/5-3/6 (είσοδος ελεύθερη). Η παράσταση, με την οποία συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια δράσης του ΚΕΔΡΑ, τιτλοφορείται «(Λ)όλα κάφτα». Σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη. Τα κείμενα διαμορφώθηκαν ομαδικά, στη σκηνή. Η παράσταση προσκλήθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις και θα επαναληφθεί τον Οκτώβρη. Χορογραφίες Φ. Καφούσια. Μουσική Χ. Γιαννακόπουλου. Κοστούμια Α. Καρατζά. Βίντεο Κ. Τριαντάφυλλου. Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν: Π. Γουρδέα, Κ. Μητράκας, Α. Ευστρατόγλου, Π. Παπαναστασίου, Γ. Κώνστα, Κ. Τριπερίνα, Ν. Βαλέρια, Ε. Πανοπούλου, Ε. Παππά, Ε. Θάνου, Β. Χριστοδούλου, Χ. Γιαννακόπουλος, Α. Ψύλλιος, Γ. Χρηστάκης, Δ. Σταύρος, Θ. Μαζιώτη, Μ. Κεφαλά.
Με τη σκέψη ότι ένα μουσείο δεν είναι νεκροταφείο Τέχνης, αλλά χώρος όπου η τέχνη ζει, η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά οργανώνει αιμοδοσία στο χώρο της. Τις αιμοληψίες θα διενεργούν υπηρεσίες αιμοδοσίας δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Η πρώτη αιμοδοσία γίνεται σήμερα (9 π.μ - 1 μ.μ) στο Παλαιό Ταχυδρομείο (Φίλωνος 29).
Το έργο του Στρατή Καρρά «Οι μπουλουκτσήδες» θα ανεβάσει από αύριο, Κυριακή, μέχρι και την Τρίτη (9 μ.μ.) η Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσιδίμη, στο «Κατράκειο». Είσοδος ελεύθερη.
Μια «Νύχτα Μαγικιά», πλημμυρισμένη από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, θα λάβει χώρα (29/5, 9 μ.μ.), στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τους Πέτρο Πανδή, Βασίλη Λέκκα, Γρηγόρη Βαλτινό, Πασχάλη Τόνιο, αφιερώνεται στην 7η Μαθητιάδα. «Τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη είναι τραγούδια συνείδησης», είπε σε χτεσινή παρουσίαση της εκδήλωσης ο Β. Λέκκας, σημειώνοντας ότι θ' ακουστούν κομμάτια πολλών κύκλων τραγουδιών του συνθέτη. Στη συναυλία συμμετέχουν και τρεις νέες φωνές: Υακίνθη Λάγιου, Μαρία Βλάχου και Ειρήνη Σακκαλή. Είσοδος ελεύθερη.