Μιλάει στον «Ρ» ο Μπάμπης Τεννές, υπεύθυνος για την εξόρμηση από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Για την εξέλιξη μέχρι σήμερα της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ μίλησε στον «Ρ» ο Μπάμπης Τενές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος για την Πανελλαδική Οικονομική Εξόρμηση. Οπως σημείωσε, αρκετές Τοπικές Γραμματείες σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι ήδη πολύ κοντά στο να καλύψουν το οικονομικό τους πλάνο. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ικαρία, κάλυψαν το 100% του πλάνου τους, ενώ πολλές είναι ακόμα οι περιοχές που το προσεγγίζουν, όπως η Καβάλα με 95% και η Κως με το ίδιο ποσοστό.
Για την τεράστια σημασία της οικονομικής εξόρμησης, ο Μπάμπης Τενές σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προϋπόθεση και βασικός όρος συνέχισης της δράσης του ΠΑΜΕ είναι η οικονομική του ενίσχυση. Η αποδοχή της λαχειοφόρου από τους εργαζόμενους φανερώνει την αυξανόμενη απήχηση του ΠΑΜΕ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα, επειδή η εξόρμηση δεν είναι "οικονομίστικο" αλλά πολιτικό, συνδικαλιστικό ζήτημα. Πρέπει με συγκεκριμένο σχέδιο, με τη συλλογική διαδικασία των σωματείων να ανοίξουμε τη δουλειά μας περισσότερο, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, να απευθυνθούμε στους εργάτες που μας περιμένουν, ώστε και αυτή η οικονομική εξόρμηση να έχει απόλυτη επιτυχία. Να μην επιστραφεί πίσω κανένας λαχνός».
Σταθερή και σημαντική η άνοδος των ταξικών δυνάμεων
Σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά σημείωσε η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες του 6ου Συνεδρίου του Νομαρχιακού Τμήματος (ΕΔΟΘ) της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Πήραν μέρος 652 αντιπρόσωποι (606), ψήφισαν 635 (576) και βρέθηκαν άκυρα 1 (0), λευκά 2 (2) και έγκυρα 632 (574).
Αξιοσημείωτο σε σχέση με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών είναι το γεγονός ότι η άνοδος των ταξικών δυνάμεων εκφράζεται ταυτόχρονα με την αύξηση της συμμετοχής, αναδεικνύοντας ότι κερδίζει έδαφος στη συνείδηση των εργαζομένων η απαίτηση για αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σημείωσαν αισθητή πτώση των ποσοστών τους. Ωστόσο, παρά τη μείωσή τους, αυτές παραμένουν ακόμα συνδικαλιστικοί μηχανισμοί που εγκλωβίζουν μεγάλα τμήματα εργαζομένων στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Συνεχίστηκε και σ' αυτό το συνέδριο (όπως και το 2005) η πτώση της δύναμης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι αποδοκιμάζουν τη γραμμή της συνεργασίας, του συμβιβασμού και της σύμπλευσης με τις δυνάμεις του δικομματισμού», σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ.
Η παράταξη των ταξικών δυνάμεων δηλώνει στην ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών (Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια κ.ά.). Για την παραπέρα συσπείρωση, οργάνωση και την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λύση των σύγχρονων προβλημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
ΛΙΜΑΝΙΑ: Σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα των υπαλλήλων του ΟΛΠ ΑΕ και η ΔΑΣ των λιμενεργατών του Οργανισμού, με θέμα τις εξελίξεις στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, της παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ: Μαζί με την καταβολή της σύνταξης μηνός Ιούνη στις 22 Μάη θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά συντάξεων από 1/1/2008, καθώς και το νέο ποσό του παρατετραπληγικού επιδόματος, μαζί με τα αναδρομικά από 1/1/2008, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ: Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έγινε χτες από αντιπροσωπεία των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τη βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, απαιτώντας τη λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας της Ζώνης για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους. Οι τεράστιες ελλείψεις σε αυτό το θέμα ήρθαν στην επιφάνεια με το θάνατο του εργατοτεχνίτη Αντώνη Μιχάλενα την περασμένη Πέμπτη 15 Μάη, ο οποίος πέθανε αβοήθητος πάνω στην ώρα της δουλειάς στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Η υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου αρνήθηκε να μπει στην ουσία του ζητήματος και να δώσει την παραμικρή δέσμευση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ: Από την 1η Ιούνη εντάσσονται στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (ΤΕΑΗΕ), το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΕΑΠΙ) και ο κλάδος Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων (ΤΕΑΠΕΤ), σύμφωνα με τις ενοποιήσεις Ταμείων που προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά (3655/08).
ΟΣΕ: Οι απαιτήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ (αναδρομικά επιδόματα, αποζημιώσεις κλπ.) υπόκεινται σε πενταετή και όχι σε διετή παραγραφή σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 11/2008 απόφασή της και παρά την αντίθετη εισήγηση του Γ. Σανιδά τον περασμένο Δεκέμβρη, έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης των εργαζομένων του ΟΣΕ, οι οποίοι διεκδικούσαν αναδρομικά για την περίοδο 1993-1997.
Πλησιάζει η μέρα που οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα κληθούν να αλλάξουν σελίδα στη δράση του σωματείου τους. Την Πέμπτη 22 του Μάη ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ». Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 23/5.
Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η ευκαιρία για τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, με την ψήφο τους στις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), να πετάξουν από το σβέρκο τους τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δίνοντας ώθηση συνολικά για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συναίνεσης.
Με τις εκλογές αυτές τους δίνεται η δυνατότητα να ξεφορτωθούν την έκπτωτη πλειοψηφία, που επί δεκαετίες τους φορτώνει μόνο δεινά, επειδή είναι ταγμένη στο πλευρό της εργοδοσίας και της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ. Η ΕΕΝΣ τονίζει προς τους εργαζόμενους ότι «μπορούμε να κάνουμε την "ΤΡΙΑΙΝΑ" όπλο στα χέρια μας για να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας», για να αποτρέψουν τα σχέδια διάλυσης σε βάρος του ναυπηγείου.
Αμεσα μέτρα, ώστε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην εξουσιοδότηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απαιτεί από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας - Οικονομικών και Απασχόλησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.
Το ποσοστό της ΕΤΕ είναι καθοριστικό για τη συγκέντρωση του 70% που απαιτείται για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Η διοίκησή της ουσιαστικά διορίζεται από την κυβέρνηση, δείχνει σαφώς την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζιτών, να μην προχωρήσει η Κλαδική Σύμβαση. Η στάση αυτή είναι προπομπός για γενικότερη επίθεση κατά των συλλογικών συμβάσεων και για γενικότερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.