Ηταν λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ. Κύματα οι κόκκινες σημαίες, έσμιγαν στις τέσσερις γωνίες της πλατείας Συντάγματος. Κύματα οι νέοι με τις καθάριες ματιές, συναντούσαν τους ανθρώπους του μόχθου και της ζωής, τους αγωνιστές άλλων εποχών, τους αγωνιστές τούτης της εποχής. Καθόλου δεν άλλαξε το όνειρο. Στα άσπρα τους μαλλιά η ρήξη υπογραμμίζει τη θέση τους στο σήμερα. «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι»... Εκεί και η μεγαλύτερη ελπίδα. Η ελπίδα που γεννιέται από το σθένος εκείνων που τα πόδια τους δεν έχουν την ίδια δύναμη με τη δική μας. Εκείνων που η ζωή τούς καθήλωσε σ' ένα αναπηρικό καροτσάκι, αλλά δεν κατάφερε να καθηλώσει τις καρδιές και το όνειρό τους για έναν δίκαιο κόσμο. Είναι πάντα εκεί σε κάθε πορεία, σε κάθε συγκέντρωση! Οταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, πραγματικά δεν μπορείς να λείπεις...
Ο νέος που βιώνει καθημερινά το άγχος της ανεργίας και την υποβάθμιση των σπουδών του, ο εργαζόμενος που στο γιαπί, στη φάμπρικα, πληρώνει βαρύ φόρο αίματος καθημερινά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων. Αλλά και ο συνταξιούχος που, μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, βλέπει τη σύνταξή του να φεύγει μέσα από τα χέρια του, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Στο δρόμο, λοιπόν, χτες, οι κομμουνιστές, στην κορύφωση της πολιτικής καμπάνιας που έχει ξεκινήσει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκε η επίπονη και επίμονη δουλειά τους στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στους χώρους δουλειάς, άνθρωπο τον άνθρωπο, πόρτα την πόρτα, έτσι όπως ξέρουν να δουλεύουν στα 90 χρόνια ζωής του Κόμματος, έτσι όπως έμαθαν να κερδίζουν, πρώτα απ' όλα τις εργατικές συνειδήσεις. Χωρίς ...«image makers» και ...φιλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων. Γιατί αυτό που τους έχει διδάξει η πείρα, αυτό που τους επιτάσσει η ιδεολογία τους είναι ένα: Η διάταξη των δυνάμεων του Κόμματος στα πεδία της ταξικής πάλης.
Οι προσυγκεντρώσεις ενώ συγκλίνουν προς την πλατεία Συντάγματος |
Σαν μια ψυχή που πάλλονταν σε ρυθμούς αγωνιστικής ανάτασης οι χιλιάδες κόσμου στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Αυτή η διαδήλωση ήταν ένας διάλογος. «Χρειάζεται αγώνας με προοπτική», σημείωνε η Αλ. Παπαρήγα απ' το βήμα, και η απάντηση αμέσως: «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό»! «Χρειάζεται ενιαίος αγώνας», συνέχιζε η Αλ. Παπαρήγα, και η απάντηση: «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».
Μια απ' τις προσυγκεντρώσεις φτάνει στην πλατεία. Συγκροτημένα, οργανωμένα, με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα. Οσοι ήδη βρίσκονται στην πλατεία την υποδέχονται με χειροκροτήματα, χαμόγελα, συνθήματα. Σύντροφοι και φίλοι, συναγωνιστές χαιρετιούνται, χέρια σφίγγουν, μόνο χαμόγελα, τα λόγια περιττά. Παππούδες υποδέχονται τα εγγόνια τους. Πατεράδες τα παιδιά τους. «Τούτος ο λαός αφέντη μου δεν ξέρει πολλά λόγια...» ηχεί απ' τα μεγάφωνα. Ξέρει όμως την αλήθεια του δίκιου του. Την αλήθεια του δικού του μονόδρομου. Της συμμαχίας, της πάλης, κόντρα στο ρεύμα, στο μονόδρομο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Ξέρουν πως «...από τη λάσπη ξεκολλά της Ιστορίας η ρόδα...»!
* * *
Ηρθαμε ν' ακούσουμε την Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ, «γιατί το ΚΚΕ είναι η οργάνωση του εργάτη, της εργατικής τάξης», λένε ο Αλομγκίρ και ο Μουσταφά, εργάτες απ' το Μπανγκλαντές. Κι οι δύο την περασμένη Κυριακή διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα, για τη σφυρηλάτηση της ενότητας της τάξης τους. Αυτή την ενότητα είναι που φοβάται η πλουτοκρατία. Γι' αυτό οι κεφαλαιοκράτες αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους. Γιατί η πολιτική του πρόταση, που χτες «συζητήθηκε» στη μαζική συγκέντρωση, δυναμώνει και δυναμώνεται από την ενότητα της εργατιάς, με αφετηρία και στόχο, όμως, τα δικά της και μόνο συμφέροντα.
«Το ΚΚΕ ήταν πρωτοπόρο στους αγώνες για ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη, από το 8ωρο μέχρι το δικαίωμα στην απεργία. Ο,τι υπάρχει ακόμα για τον εργαζόμενο, σήμερα, ακόμα κι αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα στην Παιδεία και στην Υγεία, δε θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ», τονίζει στον «Ρ» ο 74χρονος κυρ Γιώργος, με βάση μια πείρα 34 χρόνων δουλειάς. Στη χτεσινή συγκέντρωση στεκόταν κρατώντας στη μασχάλη του τον «Οδηγητή». «Και βέβαια», απαντά στο αν ο «Οδηγητής» έχει σημασία και για τους μεγαλύτερους αγωνιστές. «Οι αγώνες της νεολαίας μάς αφορούν όλους», σημειώνει, με μια «αγωνία» για να περνά η «σκυτάλη» του αγώνα από γενιά σε γενιά, μετρώντας νέα βήματα στην ενίσχυση της πάλης. Νέα διδάγματα. Νέες δυνάμεις.
* * *
Ο 29χρονος Θανάσης, μισθωτός μηχανικός, αποφάσισε χτες να μην είναι αλλού, να είναι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ. «Λόγω των αλλαγών που έρχονται», εξηγεί. Αν και τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου του κλάδου είναι απ' τα πιο μεγάλα στη χώρα, αν και οι εργαζόμενοι του κλάδου πληρώνουν εισφορές για το Ταμείο απ' την ώρα που αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος ακόμα κι αν είναι άνεργοι (!), ο νέος νόμος αυξάνει μεν τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν αλλά μειώνει τις παροχές που δικαιούνται. «Με το ΚΚΕ πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές», υπογραμμίζει ο Θανάσης.
Η Εφη Πασχαλίδου είναι 60 χρόνων. Κρατά την κόκκινη σημαία στον ώμο. Την πλησιάζουμε μόλις η προσυγκέντρωση του Πολεμικού Μουσείου έχει φτάσει στο Σύνταγμα. Από τα μεγάφωνα ακούγονται τα λόγια του Ρίτσου «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα ήσυχα κι απλά».
«Ημουν μοδίστρα. Βγήκα στη σύνταξη στα 55. Εχω 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ. Και ξέρεις πόση σύνταξη παίρνω; 300 ευρώ! Εχω δύο παιδιά και πέντε εγγόνια. Μπορούσα να μην είμαι στη συγκέντρωση;».
Τα συνθήματα στους δρόμους που οδηγούν προς το Σύνταγμα τ' άκουσαν όλοι. Συνθήματα απ' την Αμαλίας και τη Φιλελλήνων, τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου που ενώθηκαν σ' ένα μεγάλο σύνθημα στο Σύνταγμα. Είμαστε εδώ και δεν κάνουμε μια ακόμη συγκέντρωση. Δε μετράμε κεφάλια, μα χαιρόμαστε για τα καινούρια πρόσωπα που συναντήσαμε. Πρόσωπα αισιόδοξα, με το βλέμμα στο μέλλον, όπως αυτά στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη πριν λίγες βδομάδες, όπως αυτά στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες, όπως αυτά σε όλες τις μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις της πορείας του ΚΚΕ στο λαό, το προηγούμενο διάστημα. Οχι μόνο «δεν ξοφλήσαμε» - όπως τόσοι και τόσοι προσδοκούσαν - αλλά είμαστε εδώ. Κάναμε μια ακόμα μεγάλη συγκέντρωση, όπου το χρώμα, η καταγωγή, το φύλο και η ηλικία δεν παίζουν κανένα ρόλο. Και σίγουρα, κάναμε μια μικρότερη συγκέντρωση απ' την επόμενη.
Ηταν παιδιά των προγραμμάτων παραγωγής όχι φθηνού, πια, αλλά τζάμπα «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού, τύπου «Stage» και των άλλων «δεξαμενών» του ΟΑΕΔ, παιδιά που κουρελιάζουν στην πράξη τις κατηγοριοποιήσεις των «γενεών» με βάση «σαλαμοποιημένα» «χαρτζιλίκια» που βαφτίζονται «μισθοί», αλλά που είναι και νιώθουν η νέα ενιαία «βάρδια» της διαρκώς διογκούμενης εργατικής τάξης, πετώντας στα σκουπίδια τις «αναλύσεις» που τα θέλουν διασπασμένα μεταξύ τους και με τους γονιούς τους. Παιδιά όπως η Κορίνα, άνεργη με πτυχίο Φιλολογίας και χρόνια μουσικών σπουδών: «Είμαι εδώ για να στηρίξω το Κόμμα μου, που είναι δίπλα στους εργαζόμενους, για τις πραγματικές και όχι πλασματικές ανάγκες τους». Αλλά και ο Κώστας, ιδιωτικός υπάλληλος, που ήταν στη συγκέντρωση για να φωνάξει «δεν πάει άλλο»! Οπως ο Χάρης, λυρικός καλλιτέχνης, που ήρθε... «για να δείξουμε στον κόσμο πως υπάρχει διέξοδος».
Τρεις νέοι άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες στην παραγωγή, ενωμένοι κάτω από την ίδια σημαία του αγώνα. Και πιο πίσω ο σύντροφος που κρατά στον ώμο την ίδια σημαία και μας καλεί να μιλάμε σιγότερα «γιατί είναι καλό ν' ακούμε». Και δίπλα ο σύντροφος που άφησε την οικοδομή μακριά από την Αθήνα και ίσα που πρόλαβε τη συγκέντρωση ακόμα με τις ξεραμένες μπογιές στα ρούχα της δουλειάς γιατί «ήταν αδύνατο να μη βρίσκομαι εδώ».
Αν κάτι διαφοροποιεί αυτά τα λίγα αλλά μεστά λόγια και τη στάση ζωής σήμερα, είναι η χρονική στιγμή. Η στιγμή που το ΚΚΕ καλεί το λαό να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αφουγκραστεί την ιστορία του. Να ξυπνήσει το αλάνθαστο ένστικτό του. Και να ορίσει ο ίδιος τις «τύχες» του...