Η θυσία τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον, τόνισε στην ομιλία της η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και οι αντιστασιακοί, πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Καισαριανής και έξω από το παλιό Δημαρχείο, απ' όπου, κρατώντας κόκκινες σημαίες και σημαίες της Αντίστασης και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» κ.ά., πορεύτηκαν προς το Σκοπευτήριο, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Εκεί οι συμμετέχοντες κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο των ηρώων, τη στιγμή που από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα ονόματα των εκτελεσμένων. Καταθέσεις στεφάνων έγιναν από την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, την ΠΟΑΟ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την ΠΕΚΑΜ, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, πολλών τοπικών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά. Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, παρευρέθηκε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.
Αποψη από την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας των 200 ηρώων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής |
Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η θυσία των ηρώων συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, η ομιλήτρια τόνισε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην εργατική τάξη, να αντλήσουμε διδάγματα, να βγούμε πιο ικανοί και πιο ισχυροί ιδεολογικοπολιτικά, ώστε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία. Να συμβάλλουμε ώστε να ριζοσπαστικοποιείται η πάλη της Εργατικής Τάξης, να δυναμώνει η σύγκρουση με τον ταξικό της αντίπαλο, να 'ρθει πιο κοντά στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής. Να κατακτήσει την εξουσία και να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους».
Ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή του μουσικού χορευτικού και θεατρικού συγκροτήματος της ΚΝΕ, με τα τραγούδια του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου.
Μπροστά στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, οι νεολαίοι της ΚΝΕ μαθαίνουν την πραγματική ιστορία του ΚΚΕ |
Πρώτος σταθμός της πορείας το κτίριο της ίδρυσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου, όπως εξήγησε ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 17-23 του Νοέμβρη 1918 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ατμομηχανουργικού Συνδέσμου «Ο Προμηθεύς» το 1ο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Συνέδριο, που οδήγησε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το οποίο στο 3ο έκτακτο Συνέδριο, το 1924, μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αφού παρουσιάστηκαν η ιστορική αναγκαιότητα που επέβαλλε την οργάνωση των εργαζομένων σε πολιτικό κόμμα, οι συνθήκες ζωής του και οι διεθνείς συγκυρίες, ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό.
Το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στους λαϊκούς αγώνες του Μεσοπολέμου (Πασαλιμάνι), όπου στις 22 του Αυγούστου 1923 στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ο στρατός και η αστυνομία σκότωσαν 11 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 4 εργάτριες και ένα 12χρονο μαθητή.
Κάθε αναφορά και κάθε βήμα ζωντάνευε στην αφήγηση των παλιών αγωνιστών τα χαρακώματα του ΕΛΑΣ που είχαν στηθεί, τις μάχες, την ηρωική αντίσταση. Κάθε κτίριο ξυπνούσε μνήμες καθώς εδώ που σήμερα περνάει κανείς ανυποψίαστος, τότε ήταν φυλακή, κτίριο της αστυνομίας, φρουραρχείο των Γερμανών, τόπος μαρτυρίου για αγωνιστές. Τελευταίος σταθμός το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Τερψιθέα, η οποία εκτελέστηκε στην Καισαριανή στα 17 της χρόνια. Εδώ ο Κώστας Ξένος αφού ξετύλιξε δεκάδες μνήμες αγώνων ενάντια στους Γερμανούς, στους Αγγλους, στο ντόπιο κατεστημένο, στα φασιστικά όργανα και τους δοσίλογους, κάλεσε τους νεολαίους, που μάθαιναν την αληθινή ιστορία, «να μας ξεπεράσετε σε όλα, στην προσφορά αγώνα και στη μόρφωση».
Τέλος, όλοι μαζί επέστρεψαν στα γραφεία του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους αντιδικτατορικούς αγώνες μέχρι σήμερα, ενώ στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, ανέπτυξε την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ σήμερα τονίζοντας: «Δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν: `Η με τα μονοπώλια ή με το λαό». Επισήμανε δε πως σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να μιλήσουμε για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, για το σοσιαλισμό.
«Εφυγε» πλήρης ημερών ο σύντροφος Νίκος Κωνσταντινίδης. Ο σύντροφος Νίκος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για τη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Σταθερός στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος, έμεινε πιστός μέχρι το τέλος, διαπαιδαγωγώντας με τη στάση της ζωής του και τα παιδιά του. Η κηδεία του έγινε χτες το πρωί στο Μεταλλικό Κιλκίς. Επιθυμία της οικογένειάς του, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν ως ενίσχυση στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.
Το ύστατο χαίρε απέδωσε ο Κώστας Χαλίτσιος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, της ΚΟΘ και των Οργανώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Η διεύθυνση και το υπόλοιπο προσωπικό του «Ρ» εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στον σ. Θεοδόση Κωνσταντινίδη για το θάνατο του πατέρα του.