ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Χαλί» για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων

Με πρόσχημα τη χειροτέρευση ορισμένων αριθμητικών δεικτών της οικονομίας, η Κομισιόν προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση νέων, προαποφασισμένων, αντιλαϊκών μέτρων

Το γνωστό σκηνικό της παραπέρα επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αναθερμαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Με την έκθεσή της για τις «εαρινές προβλέψεις», η ΕΕ, από κοινού με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιχειρούν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους όλα τα κρισιακά φαινόμενα στην παγκόσμια οικονομία (κάμψη των ρυθμών του ΑΕΠ, αναζωπύρωση του πληθωρισμού κλπ.) προκειμένου να ξετυλίξουν τις προαποφασισμένες αντιλαϊκές κατευθύνσεις και μέτρα.

Το κείμενο, με τις «εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα από τον κοινοτικό Επίτροπο Χ. Αλμούνια, αξιοποιείται στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, που έχουν δρομολογηθεί με τη «στρατηγική της Λισαβόνας». Ειδικότερα, για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν προβλέπει:

  • ΑΕΠ: Ο ρυθμός αύξησης θα ανέλθει το 2008 στο 3,4% (3,6% προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας) και σε 3,3% το 2009 έναντι ρυθμού 4% που καταγράφτηκε για το 2007. Και βέβαια η ουσία δε βρίσκεται στις όποιες ποσοτικές μικροδιαφορές -επιπέδου δεκαδικών ψηφίων - αλλά στο γενικότερο κλίμα που επιχειρούν να διαμορφώσουν.
  • Πληθωρισμός: Η αριθμητική πρόβλεψη για το 2008 (εναρμονισμένος δείκτης) φτάνει σε 3,7% (έναντι πρόβλεψης 3,6% του υπουργείου Οικονομίας και 4% από την Τράπεζα Ελλάδας). Για το 2009 εκτιμάται στο 3,6%. Στην ουσία, παραβλέποντας το γεγονός ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού οφείλεται στις απανωτές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης, η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τις «αυξήσεις» - εμπαιγμό που δόθηκαν στους μισθούς και συντάξεις με τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας πως είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2007 και ακόμη ότι... υπερβαίνουν την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Ελλειμμα: Στο «διά ταύτα» δίνουν κατεύθυνση για περιστολή των δαπανών και νέα διόγκωση των φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στο σενάριό τους κάνουν λόγο για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 2% για το 2009. Δεδομένου ότι στη βάση των κατευθύνσεών τους θα «πρέπει» να έχει μηδενιστεί μέχρι το 2010 - κάτι που με βάση τα δεδομένα τους είναι ανέφικτο - είναι φανερό ότι προετοιμάζουν το έδαφος για τα περαιτέρω...
  • Ανεργία: Ζητούμενο είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση- «ευελφάλεια» για τη στατιστική μείωση της επίσημα καταγραφόμενης ανεργίας. Για το 2008 εκτιμάται σε 8,3% (όσο και το 2007) και σε 8% για το 2009.
  • Δημόσιο χρέος: Η «βραδεία αποκλιμάκωση» (92,4% του ΑΕΠ για το 2008 και στο 90,2% για το 2009) στρώνει το χαλί για παραπέρα μετοχοποιήσεις, τα έσοδα από τις οποίες υποτίθεται ότι θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.
  • Ισοζύγιο συναλλαγών: Τα ελλείμματα από τις κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη παραμένουν στα ύψη (16,2% του ΑΕΠ για το 2008 όσο και το 2009).
  • Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη προβλέπουν επιβράδυνση του ΑΕΠ. Για το 2008 αναμένουν αύξηση 1,7% και για το 2009 1,5%.
Ο Γ. Αλογοσκούφης

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι «επιβεβαιώνουν το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης». Αναφερόμενος στις έμμεσες υποδείξεις του αρμόδιου Επιτρόπου Χ. Αλμούνια για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο υπουργός υποστηρίζει πως «ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Από αύριο οι αυξήσεις στα εισιτήρια

«Φωτιά» στο κόστος των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς βάζει από αύριο, Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση, με αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που φτάνουν μέχρι 150%! Στις αυξήσεις αυτές, θα προστεθούν από 19 Μάη και οι μεσοσταθμικές αυξήσεις 5% που αποφασίστηκαν τόσο στα κόμιστρα σε ταξί, φορτηγά ΔΧ και βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, όσο και στα εισιτήρια των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ.

Συγκεκριμένα, από αύριο, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καταργούνται τα μεμονωμένα εισιτήρια και καθιερώνεται το ενιαίο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι, όσοι δε χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών, θα επιβαρυνθούν από 60% (λεωφορεία - τρόλεϊ) έως 100% (τραμ). Από 1η Γενάρη 2009 η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα υπερδιπλασιαστεί και θα φτάσει στο ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο επιβάτης του τραμ (σήμερα πληρώνει το πιο φτηνό εισιτήριο 40 λεπτά για πέντε στάσεις), θα κληθεί να καταβάλει 1 ευρώ (αύξηση 150%)!

Με τη νέα «τιμολογιακή πολιτική», το ενιαίο εισιτήριο των 80 λεπτών θα ισχύει για όλα τα μέσα για 1,5 ώρα. Η κυβέρνηση για να εξωραΐσει την πολιτική των «τσουχτερών» αυξήσεων, προχωρά σε μειώσεις στο κόστος των καρτών απεριορίστων διαδρομών. Ουσιαστικά, βέβαια, με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να στρέψει το επιβατικό κοινό στην αγορά καρτών, ώστε να προκαταβάλλουν έτσι το κόστος των μετακινήσεών τους.

Με τις «τσουχτερές» αυξήσεις σε συγκοινωνίες και μεταφορές, σε συνδυασμό με αυτές των διοδίων (180%) και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (200%), η κυβέρνηση επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών, υποβαθμίζοντας παραπέρα την αγοραστική τους δύναμη. Το κύμα των αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και με τις τιμές των εισιτηρίων του ΟΣΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει σχετικό αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού.

ΟΤΕ
«Βελτίωση» στα... παζάρια με τους Γερμανούς

Στην τελική ευθεία - όπως όλα δείχνουν - μπαίνουν τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και το γερμανικό μονοπώλιο της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ, μετά και τη χτεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν επίσημα δηλώσεις. Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών έλεγαν ότι «υπάρχει βελτίωση» στις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα έχει ο πρόεδρος (τον οποίο θα διορίζει η κυβέρνηση) και το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο. Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης θα συνεχίσουν τις συναντήσεις με εκπροσώπους της γερμανικής πλευράς, προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα, πριν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

H θέση της κυβέρνησης για στρατηγική συνεργασία με το γερμανικό μονοπώλιο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι δεδομένη. Το παζάρι έχει επίκεντρο το νέο διοικητικό σχήμα και τις αρμοδιότητες που θα έχει η κάθε πλευρά, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιθυμούσε να εισπράξει κάτι παραπάνω από την τιμή ανά μετοχή στην οποία συμφώνησε με την DT o επιχειρηματικός όμιλος της «Marfin».

Η μεταβίβαση του πακέτου (20%) από τη «Marfin» στην DT έχει καταληκτική ημερομηνία για τις 7 Μάη. Μέχρι τότε, με βάση τον προγραμματισμό τους, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταλήξει και αυτή σε συμφωνία με τους Γερμανούς, υλοποιώντας τη νέα κρατικομονωλιακή ρύθμιση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόλογα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται:

«Τα μέτρα που απορρέουν από την έκθεση Αλμούνια είναι προαποφασισμένα. Απλώς τα προσχήματα αλλάζουν για την εφαρμογή τους.

Η έκθεση Αλμούνια έρχεται για μια φορά ακόμα να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη και τη θέση του ΚΚΕ ότι ο "ευρωμονόδρομος" φέρνει για τους εργαζόμενους μόνο δεινά, υπηρετεί τα σύγχρονα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, είναι υπόλογα απέναντι στο λαό.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Λύση προς όφελός τους δεν υπάρχει στο δρόμο της ΕΕ, με την κυριαρχία των μονοπωλίων. Βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι να βαδίσουν αποφασιστικά το δρόμο της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ