ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Τα μυρμήγκια νικάνε στο τέλος

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τελικά, τι είναι καλύτερο; Να λένε για σένα οι τηλεοράσεις και να σε φτύνουν οι εργάτες;

΄Η να γεμίζει η Σταδίου απ' άκρη σ' άκρη με εργάτες που διαδηλώνουν μαζί σου, ενάντια στα αφεντικά τους και τις τηλεοράσεις τους;

Ασφαλώς και δε χαρίζουμε τις δημόσιες συχνότητες στους αστούς, αλλά για μια ακόμα φορά χτες επιβεβαιώθηκε η αναντικατάστατη δουλειά εργάτη τον εργάτη, πρόσωπο με πρόσωπο. Ετσι, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι ότι η ταξική πάλη δεν είναι πασαρέλα. Είναι κόντρα, είναι σκληρή αντιπαράθεση, έχει πολλή δουλειά πίσω της η στιγμή που σύσσωμοι οι εργαζόμενοι σ' ένα από τα πολυκαταστήματα μιας πολυεθνικής βγαίνουν έξω και μόνο με το άκουσμα ότι ήρθε το σωματείο και μας καλεί στην απεργία. Συνέβη χτες κι ήταν ένα από τα δεκάδες στιγμιότυπα της απεργίας. Δε φάνηκε στην τηλεοπτική οθόνη, όπως χάθηκε απ' αυτήν και η απεργία, είναι όμως πολύτιμο βίωμα - εμπειρία που προστίθεται για να γίνεται κάθε φορά ακόμα πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας.

Ξανά για να το εμπεδώσουμε: Μια Σταδίου γεμάτη με απεργούς από την κορφή ως την Ομόνοια δεν είναι μικρό πράγμα. Ενας προς έναν αυτοί οι εργάτες ξέρουν με ποιον πολεμάνε και ήδη έδωσαν μια μάχη. Οργανώνουν την επόμενη...

Κι άσε τους αστούς στο μεϊντάνι να διαλαλούν πραμάτεια. Ο καθένας ό,τι έχει. Αλλά όλοι μαζί στο ίδιο ιερό μεϊντάνι, χωρίς το οποίο όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι θα ήταν καλύτεροι, πραγματικοί άνθρωποι κι όχι βδέλλες.

Τώρα είναι υποχρεωμένοι, αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά, να ανακαλύπτουν τα πιο τρελά διαφημιστικά κόλπα για να πλασάρουν όλοι μαζί το σάπιο σαν σπαρταριστό.

Ο καθηγητής αίφνης - είναι και «αριστερός» να φανταστείς... - ξεχνά πως οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ που αναφέρει είχαν επάρκεια τροφίμων, δεν είχαν όμως εμπόρους. Κι όταν την πάτησαν, συνέβη ακριβώς γιατί αφήσανε τους εμπόρους να υπάρξουν...

Κάνει ένα μεταφυσικό πήδημα και παρουσιάζει την αντεπανάσταση ως μια θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τους καταναλωτές. Μόνο τους εμπόρους θα βοηθήσει και θα βυθίσει ακόμα πιο κάτω τους αγρότες και τους καταναλωτές.

Κι ο άλλος; Στην ουσία λέει ότι η «Αριστερά» στη Γερμανία κατάφερε να γίνει μια αποτελεσματική απόχη για να μαζεύει όσους ξεφεύγουν. Ενώ, αντίθετα, στην Ιταλία οι ομοϊδεάτες τους απέτυχαν. Χτυπάει καμπανάκι ονομάζοντας εξτρεμισμό την πιθανότητα να συνδεθούν οι ηττημένοι με την εργατική βάση τους, αντίθετα με τη Γερμανία που ο ρόλος μιας τέτοιας «αριστεράς» δικαιώνεται ως θετική επίδραση σε μια αστική κυβέρνηση. Σαφής η επιλογή.

Στο μεταξύ η πείνα καλπάζει. Και είναι ο καπιταλισμός υπεύθυνος γι' αυτήν, που δεν αρκεί ασφαλώς να λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί γιατί μόνο τότε θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, αλλά χρειάζεται αγώνας ταξικός για όλα όσα μας ανήκουν, πολιτικός για να τον ανατρέψουμε, αλλά και να μην ξεχνάμε να το πούμε και να το κάνουμε κόντρα και σ' όσους ψάχνουν «μείγματα κοινωνικής πολιτικής» που θα κάνουν τον καπιταλισμό ανθρώπινο. Τέτοιος δεν υπήρξε, δε θα υπάρξει.

Διαβάζοντας τους αστούς, καταλήγεις ότι είναι και ένοχοι όσοι τρώνε ένα πιάτο φαί! Γιατί αυτό λένε, ότι φταίνε οι Βιετναμέζοι που δεν πουλάνε το ρύζι τους και γι' αυτό πεινάνε στην Αϊτή!

Ολοι μαζί το φέρνουν γύρω - γύρω για να μην πούνε το απλό: Αυτός ο κόσμος ή θα γυρίσει τα πάνω κάτω και γι' αυτό χρειάζεται κομμουνιστικό πρόγραμμα, ή θα μείνει η χαρά του κάθε Πρετεντέρη που έχει κάθε λόγο να χοροπηδά γιατί πράγματι η έλλειψη ισχυρού κομμουνιστικού πόλου σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέπει στους καπιταλιστές να οργώνουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΡΙΜΩΓΜΑΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: «Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα καταγγέλλει την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιβάλλει στον αναπτυσσόμενο κόσμο την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων για την αποπληρωμή του εξωτερικού τους χρέους και αδιαφορεί για την αγροτική παραγωγή (...) ο ΟΗΕ προκρίνει τον "κρυμμένο θησαυρό" που ακούει στο όνομα πατάτα (...) τα Ηνωμένα Εθνη ανακήρυξαν το 2008 ως το "Ετος της Πατάτας"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Καζαχστάν, αλλά και η Πολωνία, η Ρουμανία κ.ά. βελτιώνουν συνεχώς τις παραγωγικές επιδόσεις τους σε δημητριακά, ξεπερνώντας σταδιακά τα προβλήματα της μετάβασης από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην ελεύθερη οικονομία (...) είναι πιθανόν συνεπώς κατά τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια εντελώς αντίθετη εξέλιξη, δηλαδή μείωση των τιμών των δημητριακών, ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης της παραγωγής στις ανωτέρω χώρες. Μια τέτοια εξέλιξη των τιμών θα είναι θετική για τους καταναλωτές αλλά εξαιρετικά αρνητική για τους παραγωγούς διότι δεν υπάρχει πλέον κανένας αντισταθμιστικός μηχανισμός από την πλευρά της αποδομημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ο Ν. Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών / ΤΟ ΒΗΜΑ).

Ο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Ιδέες του Κέινς μπορεί να αξιοποιηθούν για μια φιλολαϊκή πορεία μόνο στο πλαίσιο μιας γνήσιας προοδευτικής πολιτικής (...) που θα εδράζεται σε ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους (...) που θα ωθεί στη δημιουργία νέου πλούτου (...) θα εξασφαλίζει τη ριζική αναδιανομή του εισοδήματος» (ο Μ. Κοψίδης στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΤΕΙΑ, ΣΚΕΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Την ώρα που υγιέστατες κρατικές επιχειρήσεις ξεπουλιούνται μισοτιμής σε ιδιώτες, επειδή έτσι προστάζει η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, οι ίδιοι οι αρχιερείς του ζητούν να κρατικοποιηθούν οι ζημιές των ιδιωτών. Αυτό κι αν είναι αλητεία!» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Συμβάσεις και Ασφάλιση με βάση τις ανάγκες μας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δανεισμός ρεκόρ 215 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΥΠΟΜΟΝΗ για την ακρίβεια

Η ΧΩΡΑ: Σούπερ deals στη σκιά του Κρεμλίνου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική ήττα της Αριστεράς στην Ιταλία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση για τον ΟΤΕ

Η ΑΥΓΗ: Σκάνδαλο με την πώληση του ΟΤΕ καταγγέλλει ο Αλ. Αλαβάνος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κύμα φυγής από το Δημόσιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.500 νέες ευκαιρίες

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΝΟΜΙΑ για ένστολους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΑΨΕ ΤΟΝ ΘΕΜΟ Ο ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Μου πρότειναν να σκοτώσουμε την Τσέκου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η καλή απόχη

«Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ήρθε από την πρώτη στιγμή σε ρήξη με την τριτοδιεθνιστική παράδοση και έτσι η συγχώνευσή του με το σχήμα που ίδρυσε ο πρώην ηγέτης του SPD Λαφοντέν ήταν μία εξισορρόπηση όχι για τη δημιουργία ενός χώρου διαμαρτυρίας και καταγγελίας αλλά μιας πιο Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας ικανής να απορροφήσει τους δυσαρεστημένους από τον διαχειριστικό ρεαλισμό των Σοσιαλδημοκρατών τόσο επί κυβέρνησης Σρέντερ όσο και επί κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού» (ο Γ. Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η στυμμένη λεμονόκουπα

«Μια θεϊκή κατάρα έχει πέσει πάνω στην Ιταλία (...) η πολιτική "μπερλουσκονιοποιήθηκε" όχι από τον Μπερλουσκόνι αλλά από την ίδια τη μετακομμουνιστική αριστερά των Ντ' Αλέμα στην αρχή και Βελτρόνι σήμερα (...) δεν έχει να αντιπαρατάξει κάποια πολιτική, κάποια ιδέα αριστερή, αλλά δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε καν έναν λόγο για τους κανόνες λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους. Δεν υπάρχει τίποτε το παράδοξο στην επιστροφή του Μπερλουσκόνι (...) είναι ο ηγέτης που προσωποποιεί το κυρίαρχο μοντέλο της εποχής του, το πρότυπο που οι αγορές υμνούν κάθε ημέρα (...) όλες οι προσπάθειες της κεντροαριστεράς "γκραν κοαλισιόν" του Πρόντι στράφηκαν στο να ικανοποιήσουν αυτή την Ιταλία» (ο Β. Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ).

...και μια ξεχασμένη αλήθεια

«Σαν σκηνές βγαλμένες από βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ. "Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δε χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δε χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με το πάχος" έγραφε το 1939 ο Αμερικανός νομπελίστας» (η υπενθύμιση από την Μαρία Χούκλη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ