ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

(Και η απάντηση των εργατών μεταναστών)

ΕΙΝΑΙ χαρά να βλέπεις πως εκεί που κι εσύ δούλεψες το δύσκολο της εφημερίδας μας χειρόγραφο, εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζει η πένα να φέρνει του ανθρώπου το μόχθο και τον πόνο.

ΤΑ σημειώνουμε όλα αυτά με αφορμή όσα τα ρεπορτάζ γράφουν πάνω στης Μανωλάδας το θέμα. Ο «Ρ», σε πλαίσιο πρωτοσέλιδο, ήταν η πρώτη εφημερίδα, που έφερνε στο φως τις άθλιες συνθήκες δουλειάς 2.500 μεταναστών στα θερμοκήπια της Ηλείας. Εφερνε στο φως ένα κολαστήριο στημένο από τους πλουτοκράτες, τους τσιφλικάδες.

ΗΤΑΝ ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό, που δημοσιεύτηκε στις 20 του Μάη 2007. Οι τίτλοι στο κείμενο εκείνο με δωρική διατύπωση είναι ενδεικτικοί για το καυτό αυτό θέμα.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες. Πρώτη φράση στο ρεπορτάζ εκείνο της Ηλείας, για τους μετανάστες που ήρθαν να βρουν την τύχη τους στη χώρα μας. «Τσιφλικάδες, επιστάτες και κολίγοι», «σε συνθήκες που παραπέμπουν στο Νότο των ΗΠΑ του 19ου αιώνα δουλεύουν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες».

ΚΑΙ ξαφνικά έρχεται το ξύπνημα. Το τίναγμα προς τα πάνω. Ζητάει το δίκιο του, ζητάει το σωστό, την μπουκιά το ψωμί για το σπίτι του, γυρεύει το σχολειό για το παιδί του, το γιατρό, που θα τον βοηθήσει στις κακιές ώρες. Τα ζητάει όλα, αυτά που δικαιούται κάθε άνθρωπος, όρθιος, αγωνιστής.

ΚΟΝΤΑ του ο αγωνιστής του ΠΑΜΕ, η Οργάνωση του ΚΚΕ, που έδωσε βοήθεια και στήριξη.

ΟΙ τσιφλικάδες ασύδοτοι και ανενόχλητοι χρώσταγαν και λεφτά στους μετανάστες, τα οποία και πλήρωσαν ύστερα από συμπαράσταση των κομμουνιστών.

ΟΙ μετανάστες εργάτες της Νέας Μανωλάδας, που σ' αυτήν την περιοχή βγαίνει το 90% της ντόπιας παραγωγής φράουλας αρνήθηκαν να πιάσουν δουλειά, απαιτώντας μεγαλύτερο μεροκάματο, αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Και ξαναγύρισαν στη δουλειά, με το κεφάλι ψηλά και με ικανοποίηση.

ΑΛΛΑ Μανωλάδα δεν υπάρχει μόνο στην Ηλεία. Υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, μικρές ή μεγάλες, τσιφλικάδες.

ΑΥΤΑ που έγιναν το τριήμερο στη Μανωλάδα, οι εγκληματικές δολοφονικές ενέργειες από την ομάδα των τραμπούκων, προσδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες. Η Μανωλάδα έστειλε ένα μήνυμα, που το συνόψισε προχτές ο σ. Σπ. Χαλβατζής. Σχετικά με τη δράση των παρακρατικών, των μασκοφόρων, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη δήλωσή του, τόνισε: «Το έχουμε πει δημόσια και το ξαναλέμε να τ' ακούσει πρωτίστως η κυβέρνηση. Το χέρι που θα σηκώνεται να χτυπήσει εργάτη, Ελληνα ή μετανάστη, θα το τσακίσουμε».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ