ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Στην περιφρούρηση η πρώτη μάχη

Από τα χαράματα αύριο, χιλιάδες εργάτες σε όλη τη χώρα θα βρεθούν έξω από τους τόπους δουλειάς. Σε 52 πόλεις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων που συμμετέχουν στην απεργία

Από αύριο τα χαράματα, με τη μάχη της περιφρούρησης στους τόπους δουλειάς, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες δίνουν το δίκαιο απεργιακό αγώνα για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών. Ενάντια στη σύμβαση του αίσχους του ενός ευρώ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα, να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.

Μέχρι την τελευταία ώρα, δεκάδες είναι τα σωματεία που προσθέτουν την απεργιακή τους απόφαση στις εκατοντάδες που ήδη υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ζεφυρίου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρωνας», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, το Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Ελλάδας «Η Αλληλεγγύη» κ.ά.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν καθοριστεί σε 52 συνολικά πόλεις σε όλη τη χώρα, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Οι εξορμήσεις στην Αθήνα ολοκληρώνονται σήμερα στα εργοτάξια του Μετρό (γραμμή προς Ελληνικό), στην «ΑΡΓΩ - ΙΜΠΕΡΙΟ» (Καπανδρίτι), στην «ΚΟΣΜΟΚΑΡ» (Καπανδρίτι) και αλλού.

Στάσεις εργασίας

Στις αποφάσεις για απεργία προστίθενται και οι παρακάτω κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για αύριο σωματεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών:

  • Απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι) και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων πήρε η γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής) για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν ταξικές ομοσπονδίες και σωματεία.
  • Την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας αύριο Τετάρτη 11 π.μ.-2 μ.μ. αποφάσισε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικά σωματεία του Πειραιά.
Στη Θεσσαλία

Σε δεκάδες εργοστάσια, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και άλλους χώρους δουλειάς περιοδεύουν στελέχη του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλία καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται αύριο στους τέσσερις νομούς, με κεντρική αυτή της Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανακοινώσεις - καλέσματα συμμετοχής εκδίδουν και πολλές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ ΑΕ
Απειλεί με εισαγγελέα τη μέρα της απεργίας!

Αμεση απάντηση από τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση

Από την τελευταία μαζική συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, την περασμένη Πέμπτη
Από την τελευταία μαζική συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, την περασμένη Πέμπτη
Την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην κοινή Γενική τους Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σταθμό την αυριανή 24ωρη απεργία και την απεργία της Πρωτομαγιάς. Την παραμονή της 1ης Μάη θα γίνει 2ωρη στάση εργασίας και εκδήλωση στο μνημείο που έχουν στήσει μέσα στη Ζώνη τιμώντας τους νεκρούς συναδέλφους τους και της τάξης τους.

Οι εργατοτεχνίτες συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία Μετάλλου, Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών, Μετάλλου Σαλαμίνας, αναδεικνύουν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και διεκδικούν μέτρα για τη Ζώνη που θα τους εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο.

Αποφάσισαν, παράλληλα, να τσακίσουν και κάθε απόπειρα τρομοκράτησης και καταστολής από την πλευρά της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για την ανακοπή του αγώνα τους. Απόπειρα όπως αυτή που εκδηλώθηκε από τη διοίκηση της ΒΙΠΑΣ (Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού) ΑΕ, η οποία με έγγραφο που έστειλε χτες προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και άλλους υποβάλλει το αίτημα για την «άμεση και αποτελεσματική κατά νόμο παρέμβασή σας με όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κατάλληλες ενέργειές σας για την πρόληψη και την αποτροπή κάθε παράνομης πράξης ή και καταστολή αυτής που ενδεχομένως να εκδηλωθεί την Τετάρτη 16.04.2008, κατά την 24ωρη απεργία στην είσοδο και το χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού». Οπου «παράνομη πράξη» η περιφρούρηση της απεργίας.

Η απάντηση των εργατοτεχνιτών σε αυτή την πρόκληση ήταν για την ημέρα της απεργίας να αποφασίσουν συγκέντρωση τα χαράματα στο ΒΙΠΑΣ και από εκεί όλοι μαζί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Υπόλογη στους εργαζόμενους η πλειοψηφία

Με μια απόφαση που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να αναστείλουν την αυριανή απεργία. Την απεργία είχε κηρύξει ύστερα από πρόταση της παράταξης της ΔΑΣ κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ (αστικά λεωφορεία), ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση και την άρνηση της εργοδοσίας να εφαρμόσει μέρος της Σύμβασης του 2007.

Την πρόταση για αναστολή της απεργίας κατέθεσε στο χτεσινό ΔΣ η ΠΑΣΚΕ και η απόφαση στηρίχτηκε και από τη ΔΑΚΕ. Η αιτιολογία που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ είναι αποκαλυπτική, αφού πρότεινε την αναστολή της απεργίας για να «μη δοθούν βορά στο ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι του κλάδου»! Εξίσου προκλητική για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία αμέσως μετά την απόφαση, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στα μάτια των εργαζομένων: «Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων - σημειώνεται - εκτιμούμε τη διάθεση της διοίκησης για διάλογο και λειτουργώντας σε δημοκρατικά πλαίσια, δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί μας» (!).

Τα στελέχη της ΔΑΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΔΣ, καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο χώρο και για το ποιοι είναι οι πραγματικοί διασπαστές του εργατικού κινήματος.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι αυριανές προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα ορίστηκαν στα παρακάτω σημεία, στις 10 π.μ.:

Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στον Τύπο - Χαρτί, στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, στην Ιδιωτική Υγεία, στο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, στο Θέαμα - Ακρόαμα, Λογιστές, καθώς και όλα τα σωματεία της Αθήνας.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι.

Πατησίων και Πανεπιστημίου: Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Κάλεσμα των αντιστασιακών

Κάλεσμα να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στην αυριανή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει σε όλους τους αντιστασιακούς, τους απογόνους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων. «Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Η πλουτοκρατία και τα μονοπώλιά της, όσο ισχυρά και αν είναι, δεν είναι ανίκητα. Η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα και να επιβάλει τη δική της σφραγίδα στις εξελίξεις», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ