Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 2008 - αριθ. φύλλου: 10055

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Κούβα και θάλασσα

Αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής κουβανέζικης θαλασσογραφίας του 19ου και 20ού αιώνα, φιλοξενεί η έκθεση «Η Κούβα και η θάλασσα», που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29). Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας, εκτίθενται 40 συνολικά έργα ζωγραφικής, δημιουργίες 22 ζωγράφων διαφορετικών γενεών και εκφραστικών αναζητήσεων. Τα έργα προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών Αβάνας, το οποίο φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής και προσφοράς. Οι μόνιμες συλλογές του, οι περιοδικές εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι καθημερινές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στους χώρους του, το ανέδειξαν σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ανοιχτό στο λαό της Κούβας.

Εργο του Γ. Λαμ
Εργο του Γ. Λαμ

ΣΕΛ.  4   -   5

ΣΚΑΚΙ
Μια απαράδεκτη νοοτροπία

Τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, όσο και ο γγ Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, ισχυρίζονται ότι το σκάκι δεν είναι άθλημα.



ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
Ενα όνομα συνώνυμο της επανάστασης

Στα 138 χρόνια από τη γέννησή του


ΣΕΛ.  11  -  14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πνευματική «ιδιοκτησία» και «πολιτιστικό μάνατζμεντ»

Την είσοδο της «επιχειρηματικότητας» του Πολιτισμού στην εκπαίδευση και τη μετατροπή των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε εμπορεύσιμο είδος προβλέπει έκθεση που «υιοθέτησε» πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


ΣΕΛ.  3
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η περίοδος των... μεγάλων μαχαιριών

Οι προολυμπιακές χρονιές θυμίζουν.. ξεκαθάρισμα λογαριασμών με χιονοστιβάδα αποκαλύψεις χρήσης αναβολικών προκειμένου η παράσταση να δοθεί σε καθαρό τοπίο.


ΣΕΛ.  15
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
«Πάσχα ρωμέικο»

«... Είχε τάξιμο να καταβαίνη κατ' έτος το Πάσχα πεζός εις τον Πειραιά, ν' ακούη την Ανάστασιν εις τον Αγιον Σπυρίδωνα, και όχι εις άλλην εκκλησίαν, να λειτουργήται εκεί, και μετά την απόλυσιν, ν' αναβαίνη πάλιν πεζός εις τας Αθήνας. Ητο ο μπαρμπα-Πύπης, ο γηραιός φίλος μου, και κατέβαινεν εις Πειραιά διά ν' ακούση το Χριστός ανέστη εις τον ναόν του ομωνύμου και προστάτου του, διά να κάμη Πάσχα ρωμέικο».


ΣΕΛ.  8
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αναζητώντας την υπογραφή της ζωής σε μακρινούς πλανήτες

Πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από διακόσιους κόσμους που περιφέρονται γύρω από μακρινά αστέρια, διακόσιους εξωηλιακούς πλανήτες. Είναι θέμα χρόνου να διακρίνουμε αν οι πλανήτες αυτοί έχουν ζωή. Τον περασμένο Ιούλη οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη νερού σε έναν εξωηλιακό πλανήτη.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ