Η δίκη άρχισε την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει έως 10-15 χρόνια. Η «Deutsche Telekom» κατηγορείται για την εξαπάτηση 16.000 μετόχων της, οι οποίοι πήραν μέρος στην τρίτη κατά σειρά μετοχοποίηση της εταιρείας το 2000. Σ' εκείνη τη μετοχοποίηση πουλήθηκαν 200 εκατομμύρια μετοχές.
Οι μέτοχοι που κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας κατηγορώντας τη για απάτη απαιτούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό μπορεί να είναι ευτελές, σε σχέση με το μέγεθος και τα κέρδη της «Deutsche Telekom», ωστόσο η αναμενόμενη καταδίκη αποτελεί πλήγμα στο «γόητρο» και το «κύρος» της μεγαλύτερης γερμανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Ομως, η ιστορία είναι πολύ διδακτική για τις μεθόδους των επίδοξων νέων αφεντικών του ΟΤΕ. Μέθοδοι, βεβαίως, που δε χαρακτηρίζουν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά όλες τις εταιρείες, αφού ο γνώμονας του κέρδους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανάλογες συμπεριφορές.
Εξάλλου, η «Deutsche Telekom» έχει καταδικαστεί για τις ίδιες κατηγορίες στις ΗΠΑ το 2005 και υποχρεώθηκε να πληρώσει 120 εκατ. δολάρια, καταλήγοντας σε συμβιβασμό.
Αρχικά είχαν καταθέσει συνολικά 2.770 αγωγές 17.000 μικρομέτοχοι, 1.000 ωστόσο από τους οποίους απέσυραν την αγωγή ή απεβίωσαν. Στην υπόθεση θα εκδικαστεί κάθε αγωγή χωριστά και μετέχουν 900 δικηγόροι. Είναι τόσοι πολλοί οι ενάγοντες και οι δικηγόροι, που το Εφετείο της Φραγκφούρτης αναγκάστηκε να μετακομίσει σε συνεδριακό κέντρο.
Οι μέτοχοι κατηγορούν το γερμανικό κολοσσό ότι, πριν τη μετοχοποίηση και προκειμένου να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, παρουσίασε διογκωμένα τα περιουσιακά του στοιχεία και απέκρυψε ότι με τα χρήματα που θα συγκέντρωνε θα προχωρούσε στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «VoiceStream».
H εξαγορά της «VoiceStream» για 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα μήνα μετά τη μετοχοποίηση, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της μετοχής της «Deutsche Telekom» κατά 12%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 (όταν έγινε η μετοχοποίηση) η μετοχή της «Deutsche Telekom» χαρακτηριζόταν από τα μέσα ενημέρωσης και τα κυβερνητικά στελέχη «μετοχή του λαού», εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της. Δίνονταν, μάλιστα, και κίνητρα σε μικρομετόχους για να την αγοράσουν. Πολλοί μάλιστα από αυτούς επένδυσαν στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία όλες τους τις οικονομίες. Και ενώ το 2000 η μετοχή πωλούνταν 86 ευρώ, σήμερα έφθασε στα ...11 ευρώ.
Ολα τα παραπάνω ουδόλως έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της άποψης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους από τη σύμπραξη του ΟΤΕ με την «Deutsche Telekom» που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλωστε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον ΟΤΕ, χωρίς την «Deutsche Telekom». Καπιταλιστικές επιχειρήσεις υπό οιανδήποτε ιδιοκτησία είναι και οι δύο. Και στο κάτω κάτω της γραφής, οι μέτοχοι έχασαν ή εξαπατήθηκαν ή οτιδήποτε άλλο, δηλαδή κάποιοι ιδιοκτήτες. Ετσι είναι ο καπιταλισμός και οι μετοχικές εταιρείες. Αυτό καθόλου δεν κόφτει τους εργαζόμενους, δηλαδή η χασούρα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, των μετόχων κλπ. Δηλαδή, αν κέρδιζαν αυτοί, τι θα ωφελούνταν οι εργαζόμενοι; Αυτοί είναι μόνιμα χαμένοι. Να ένας ακόμη λόγος για να γίνει κατανοητό πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υπερασπιζόμενοι την ελληνική καπιταλιστική ιδιοκτησία ενάντια στη γερμανική δε σπέρνουν απλά αυταπάτες, αλλά στηρίζουν το κεφάλαιο, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αυτό επίσης, η εθνικότητα του κεφαλαίου, καθόλου δεν πρέπει να κόφτει τους εργαζόμενους. Που πρέπει να διεκδικούν κοινωνικοποιημένο τομέα τηλεπικοινωνιών, λαϊκή ιδιοκτησία, γι' αυτό και χρειάζεται να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ στον αντιμονοπωλιακό αγώνα για να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου, να εγκαθιδρύσουν λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 115 δολάρια το βαρέλι, συντρίβοντας ένα ακόμη ρεκόρ, οδηγώντας σε αμηχανία τους αναλυτές που τώρα κάνουν λόγο για 120 δολάρια.
Οπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν έτσι και στην περίπτωση αυτή, άρχισε η συζήτηση για τους λόγους που οδηγούν την κούρσα της τιμής του πετρελαίου στα ύψη.
Η επίσημη δικαιολογία που προβλήθηκε από τους παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς ήταν η απόφαση της κυβέρνησης του Μεξικού να κλείσει τρία λιμάνια της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Ωστόσο, κανείς πια δεν πείθεται ότι ένα πρόσκαιρο κλείσιμο τριών μεξικάνικων λιμανιών μπορεί να προκαλέσει άνοδο της διεθνούς τιμής κατά 3 δολάρια. Μια τέτοια άνοδος μόνο από την κήρυξη ενός πολέμου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Στην πραγματικότητα και σ' αυτή την άνοδο, όπως και στις προηγούμενες, συντέλεσαν οι γνωστοί λόγοι που έχουν να κάνουν τόσο με τα γεωπολιτικά παιχνίδια για το «μαύρο χρυσό» και τους αγωγούς, όσο και με τη δράση των τεράστιων κεφαλαίων που διακινούνται στην αγορά πετρελαίου και έχουν μετατρέψει το πετρέλαιο από εμπόρευμα σε μετοχή.
Ενδεικτικό της αυξανόμενης κερδοσκοπίας στην πετρελαϊκή αγορά είναι το γεγονός ότι ο όγκος των διακινούμενων προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχει αυξηθεί από 1.000.000 συμβόλαια το 2004 σε περισσότερα από 2.800.000 αυτή την εποχή. Και όποιος θέλει να βρει τον «ένοχο» δεν έχει παρά να ψάξει το ποιος κερδίζει από αυτή την εξέλιξη. Να ψάξει στους ισολογισμούς των πετρελαϊκών εταιρειών, στα χαρτοφυλάκια των «θεσμικών επενδυτών» και τα κρατικά θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία «Delta Airlines» ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τη «Northwest Airlines» για περισσότερα από τρία δισ. δολάρια, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, έχοντας συσσωρεύσει ζημιές που έφτασαν στα 35 δισ. δολάρια το 2006, έπειτα από μια πενταετία κάμψης, ευελπιστούν ότι με τις συγχωνεύσεις θα καταφέρουν να αυξήσουν τις τιμές, καθώς οι συγχωνευμένες εταιρείες θα μειώσουν τις πτήσεις και ενδεχομένως και το προσωπικό.
«ΜΕΡΙΛ ΛΙΝΤΣ» - ΖΗΜΙΕΣ Ζημιογόνο ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008 για την Merrill Lynch & Co., καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε νέες διαγραφές χρεών ύψους 6,5 δισ. δολαρίων και οι προμήθειες από τις δραστηριότητες στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής σημείωσαν πτώση 40%. Η Merrill Lynch έχει ήδη προχωρήσει σε αποζημιώσεις αξιών άνω των 24 δισ. δολαρίων τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι διαγραφές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοινώσει η Merrill Lynch καθαρές ζημίες ύψους 1,96 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2008.
ΠΤΩΣΗ ...ΚΕΡΔΩΝ Η JP Morgan Chase, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Αμερική, ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 50%, ύστερα από αποζημιώσεις ενεργητικού 5,1 δισ. δολάρια, λόγω της έκθεσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μειώθηκαν σε 2,37 δισ. δολάρια ή σε 68 σεντς τη μετοχή από 4,79 δολάρια ή 1,34 δολάρια τη μετοχή που βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα. Η JP Morgan έχει ανακοινώσει 10 δισ. δολάρια αποζημιώσεις ενεργητικού από την αρχή του προηγούμενου έτους.