ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ο μέγας εμπαιγμός

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, αλλά και ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ δημιουργούν σκοπίμως ψεύτικες εντυπώσεις στο θέμα της περικοπής των επιδοτήσεων του καπνού

Σκηνικό εμπαιγμού των καπνοπαραγωγών έχουν στήσει το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ο ΣΥΝ, κι από κοντά οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα παλέψει, για να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό από το 2010, όπως η ίδια ψήφισε τον Απρίλη του 2004 σε συνέχεια των όσων είχε ψηφίσει τον Ιούνη του 2003 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Τη βδομάδα που πέρασε, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ έστησαν ένα συλλαλητήριο κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών στην Αθήνα, αποσκοπώντας βασικά στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων και καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων.

Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ γνωρίζουν ότι η ΕΕ επιχειρεί να κόψει κι άλλες επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή, ή όπως λέγεται Α' πυλώνας, και να τις μεταφέρει στο λεγόμενο Β' πυλώνα ή αλλιώς σε εξωγεωργικές δραστηριότητες. Γνωρίζουν ότι αυτή είναι και η ουσία των προτάσεων της Κομισιόν για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, που θα παρουσιαστούν επίσημα στις 20/5 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Την περασμένη Παρασκευή, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που δόθηκε στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, δηλώνοντας πως η απόφαση του 2004 για τα καπνά δεν μπορεί να αλλάξει. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βέβαια για να δημιουργήσει εντυπώσεις ανέφερε ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή, την οποία προσυπογράφουν άλλοι 9 υπουργοί χωρών - μελών της ΕΕ, με την οποία ζητεί να ανοίξει πάλι ο φάκελος του καπνού. Ο ίδιος, βέβαια, γνωρίζει πως με την πολιτική που ακολουθεί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, γνωρίζει πως με την αντιπολιτευτική πολιτική που ακολουθεί δεν πρόκειται να γίνει πάλι τίποτα σε όφελος των καπνοπαραγωγών.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τους διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΓΕΣΑΣΕ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι ψήφισαν ως κυβέρνηση και οι δεύτεροι που πανηγύριζαν τα όσα ψηφίστηκαν στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ τον Ιούνη του 2003 και με βάση αυτή ψηφίστηκε ό,τι ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη του 2004 για τα καπνά. Το πρόβλημα με τα καπνά δεν είναι μόνο διαχειριστικό και διαπραγματευτικό, όπως θέλουν να το εμφανίζουν για λόγους αντιπολιτευτικών εντυπώσεων. Ο Β' πυλώνας και η ενίσχυση των εξωγεωργικών δραστηριοτήτων που επιβάλλει η ΕΕ είναι μια πραγματικότητα, που το ΠΑΣΟΚ και οι διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ στηρίζουν και προπαγανδίζουν. Μόνο για τον καπνό τούς πήρε ο πόνος;...

Αυταπάτες, όμως, σπέρνει και ο ΣΥΝ. Στο θέμα των καπνοπαραγωγών, ο ΣΥΝ εξακολουθεί να καλλιεργεί και εδώ αυταπάτες και με αφορμή το συλλαλητήριο της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ έβγαλε ανακοίνωση για να αναφέρει πως «αυτή η αντιαγροτική πολιτική έδινε το δικαίωμα κάποιων εθνικών επιλογών που ίσως περιόριζαν τις δυσμενείς επιπτώσεις. Εδινε το δικαίωμα στο κράτος - μέλος να ακολουθήσει τη μερική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ιδιαίτερα είχαμε επισημάνει και αγωνιζόμασταν και συνεχίζουμε ν' αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή, εναντίον του μέτρου της ολικής αποσύνδεσης της παραγωγής του καπνού από τις επιδοτήσεις». Ομως, το πρόβλημα δεν είναι η μερική ή ολική αποδέσμευση της επιδότησης στον καπνό. Γιατί, αν γινόταν μερική αποδέσμευση τι θα άλλαζε προς το καλύτερο με βάση τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφώσει η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ;...

Το ζήτημα είναι ότι η καπνοκαλλιέργεια από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, εξαφανίστηκε. Από 120.000 τόνους, που ήταν η παραγωγή το 2005, το 2006 έπεσε στους 23.000 τόνους. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα κατά την περίοδο 2002, 2003 και 2004 καλλιεργούνταν κατά μέσο όρο 17.750 στρέμματα και το 2006 καλλιεργήθηκαν 97 στρέμματα και το 2007 μόνο 52 στρέμματα. Ποικιλίες όπως τα μαύρα, τα τσεμπέλια και τα Σ - 79 εξαφανίστηκαν εντελώς.

Το ζήτημα είναι ότι στην καμπούρα και στο πρόβλημα των καπνοπαραγωγών, εκτός από την κυβέρνηση, ακολουθούν πολιτική κοροϊδίας και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, καθώς και οι καρεκλοκένταυροι των διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Ομως, όσο ακολουθείται η πολιτική της νέας ΚΑΠ, ούτε οι καπνοπαραγωγοί έχουν να κερδίσουν τίποτα, ούτε η μικρομεσαία αγροτιά συνολικότερα έχει να κερδίσει τίποτα. Θα πρέπει να παραμεριστούν όσοι τους εμπαίζουν και να ανατραπεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει φως.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε την περασμένη Πέμπτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τους καπνοπαραγωγούς, όπου τονίζονται τα εξής: «Είναι μεγάλη η υποκρισία της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που έχουν υποστηρίξει τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, να εμφανίζονται τώρα ως υποστηρικτές της επιδότησης των καπνοπαραγωγών. Το ίδιο ισχύει και για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μην ανεχτούν άλλο αυτήν την κοροϊδία».

Το ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν την καταστροφική πολιτική που χαράσσει η ΕΕ και υλοποιούν και στηρίζουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Αυτή η πολιτική θα φέρει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ενώ τα μονοπώλια και τα καρτέλ θα κυριαρχήσουν με βαρύτατες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και για τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αγωνιστούν για τον Παραγωγικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, ώστε αυτοί με την αμέριστη βοήθεια του κράτους να παράγουν και να διαθέτουν το μόχθο τους χωρίς τη ληστρική δράση των μονοπωλίων. Τέτοιος συνεταιρισμός μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος

Σήμερα Κυριακή 20 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Περισσός), διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης, θα προβληθεί ταινία σχετική με την ιστορική διαδρομή της εργατικής τάξης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα

-- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα 21/4 και ώρα 11 π.μ., το ίδρυμα για παιδιά με αναπηρίες «Οι Αγιοι Ανάργυροι» (Αγ. Αναργύρων 1, Παλλήνη, Κάντζα).

-- Επίσης αύριο Δευτέρα 21/4 η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 3 μ.μ. με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

-- Την Τετάρτη 23/4 η Αλ. Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ίδρυμα βρεφών «Η Μητέρα» (Λ. Δημοκρατίας). Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο: 10.30 π.μ. Συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος. 11 π.μ. Περιοδεία στα τμήματα του ιδρύματος. 11.30 π.μ. Συνάντηση στο αμφιθέατρο του ιδρύματος με εργαζόμενους και το σωματείο των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ