ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ολοι στις συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων

Κάλεσμα για την αυριανή απεργία

Στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ «για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη ρήξη και την ανατροπή» καλεί τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Σημειώνει τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τονίζει ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να δηλώνει ανυποχώρητη στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, υλοποιώντας έτσι έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής των "μεταρρυθμίσεων" - καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για τη γιγάντωση της κερδοφορίας του».

«Στην προσπάθειά της αυτή - συνεχίζει η ανακοίνωση - η κυβέρνηση έχει ως αρωγό το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που είτε έχουν πανομοιότυπες προγραμματικές θέσεις με αυτές της κυβέρνησης, είτε αρνούνται επίμονα τη ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), που έχει συμβιβαστεί με τη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού", όντας στοχοπροσηλωμένη στην ανάγκη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, κομμένης και ραμμένης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, και μέσα στο υπάρχον αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο».

«Οπως έχει δείξει το παρελθόν, μπορούμε να τους σταματήσουμε, πολιτικοποιώντας τον αγώνα μας, μπορούμε ακόμα και να τον καταργήσουμε στην πράξη. Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, νέο και νέα, άνεργο, συνταξιούχο να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια της 19 Μάρτη που το ΠΑΜΕ διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.


ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μειώνονται οι συντάξεις για δυο εκατομμύρια ασφαλισμένους

Από 10% μέχρι και 40% μείωση μεταφράζεται το χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από τα αντιασφαλιστικά μέτρα (ΠΙΝΑΚΑΣ). Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στο στόχαστρο πρωτίστως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αφορούν τις μητέρες με ανήλικα που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και τα αντίστοιχα επικουρικά Ταμεία σε ηλικία 50 ετών, τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία μισθωτών σε ηλικία 55 ετών, αλλά και τους άνδρες που συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών. Ο συνδυασμός της μείωσης των επικουρικών και του μέτρου για τις πρόωρες όπου αυξάνεται η «ποινή» στο 6%, σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η ΠΟΠΟΚΠ, αφορά σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Στον Πίνακα τα παραδείγματα έχουν υπολογιστεί με 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ.


ΓΙΑΤΡΟΙ «ΑΤΤΙΚΟΥ»
Απαίτησαν δεδουλευμένα και προσλήψεις

Κενές παραμένουν 330 θέσεις νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν 110 κρεβάτια

Με τα συνθήματα «Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Προσλήψεις - αυξήσεις» και «Κάτω τα χέρια απ' την Κοινωνική Ασφάλιση» υποδέχτηκαν χτες οι γιατροί του νοσοκομείου «Αττικόν» τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εγκαινίασε το νέο σύστημα «Μικροσυστοιχειών» του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη, το οποίο είναι εγκαταστημένο στο «Αττικόν».

Οι γιατροί στο νοσοκομείο έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες του Δεκέμβρη 2007 και Γενάρη - Φλεβάρη του 2008 και ζήτησαν απ' τον υπουργό Υγείας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρήλθε το αίτημα και παρέπεμψε τις πληρωμές στο άγνωστο μέλλον και στη διατήρηση του μεσαιωνικού εργασιακού καθεστώτος.

Η γενική συνέλευση των γιατρών του «Αττικού» απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κατέθεσε η Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ) προς το υπουργείο Υγείας, εκφράζει την αντίθεσή της στην ενοποίηση του ΤΣΑΥ με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και καταγγέλλει ως «τουλάχιστον αναντίστοιχη των επιχειρούμενων αλλαγών» τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΙΣ και ΙΣΑ. Τέλος, αποφάσισε τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία και πορεία για το Ασφαλιστικό.

Κι ενώ στο «Αττικόν» πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, το νοσοκομείο λειτουργεί με 33,7% των νοσηλευτών που προβλέπονται απ' τον οργανισμό του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, το σύστημα που εγκαινιάστηκε χτες - και δίνεται η δυνατότητα πλήρους μελέτης του γονιδιώματος του ανθρώπου - απαιτεί τέσσερα άτομα που θα «αποσπαστούν» απ' το νοσοκομείο τη στιγμή που είναι κενές 330 θέσεις απ' τις 980 συνολικά. Λόγω των ελλείψεων έχουν αναπτυχθεί μόνο 625 απ' τα 735 κρεβάτια - μεταξύ των οποίων είναι και τρία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και δύο στη Μονάδα Νεογνών.


ΚΚΕ
Κατήγγειλε τα γκέτο των μεγαλοξενοδόχων

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για τα δεδουλευμένα και τις συνθήκες δουλειάς στην Κέρκυρα

Πάγια είναι πλέον η τακτική των ξενοδόχων της Κέρκυρας να αφήνουν απλήρωτους τους υπαλλήλους τους για μήνες ολόκληρους. Αυτή την τακτική κατήγγειλε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Τόνισε ότι στους υπαλλήλους σε αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν δοθεί ούτε οι μισθοί του Σεπτέμβρη, τα επιδόματα αδείας και το δώρο των Χριστουγέννων.

Απαντώντας η υφυπουργός Εργασίας Σ. Καλαντζάκου ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου επεμβαίνουν έγκαιρα, όταν καταγγέλλονται κρούσματα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Είπε ότι στην Κέρκυρα έγιναν, το 2007, 73 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 30 πρόστιμα ύψους 132.000 ευρώ, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας υπέβαλε και μηνύσεις κατά των ξενοδόχων.

Η κυβέρνηση κομπάζει ότι λόγω του τουρισμού εισέρχεται στη χώρα ένα δισ. ευρώ τον μήνα, ισχυριζόμενη ότι το ποσό διαχέεται σε όλους, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Και αυτό, σημείωσε, γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι όχι μόνο κακά πληρωμένοι, αλλά τους οφείλονται μισθοί μηνών ολόκληρων παρά τα τεράστια κέρδη των ξενοδόχων. Ταυτόχρονα, είπε, δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας μέσα στην ανασφάλεια, αφού συνθήκες της ΕΕ τύπου Μπολκενστάιν έδωσαν τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν φθηνά εργατικά χέρια από άλλες χώρες της Ευρώπης με μισθό μόλις 290 ευρώ, αφού τους δηλώνουν ως μαθητευόμενους. Οι υπηρεσίες, είπε, του υπουργείου δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις τις έχουν αφήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την άμεση ανάκληση των απολύσεων του Θεόδωρου Σαρακίνη, προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) και της Βούλας Καρακώστα, γενική γραμματέα του ίδιου σωματείου, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Οι δύο συνδικαλιστές απολύθηκαν από μεγαλοξενοδόχους του νησιού στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη στο νησί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 42 εργαζομένων, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις έληξαν, καθώς και την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο της απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο συγκρότημα καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν αύριο στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συνέλευση εκλέχτηκε εφορευτική επιτροπή η οποία τις επόμενες μέρες θα ορίσει και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο ενιαίο πλέον σωματείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Συνεχίζονται και σήμερα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του σωματείου (Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνης, 3ος όροφος).

ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ: Την άμεση εκλογή της διοίκησης και του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του, υποστηρίζει - ως πάγια θέση - η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στεγνοκαθαριστηρίων και Συναφών Επαγγελμάτων.

ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της Λεωφόρου Γαλατσίου στο ύψος της Σχολής (Γαλατσίου 19) πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. η μαθητική κοινότητα και το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) στο Γαλάτσι. Διεκδικούν δημοσιοποίηση της σχολής, επανένταξη στον ΟΑΕΔ, άμεση χρηματοδότηση της σχολής από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ