ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Πάτησαν πόδι οι Γερμανοί...

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι τηλεπικοινωνίες της χώρας παραδίνονται στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Μετά τις αερομεταφορές και τον έλεγχο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), το γερμανικό κεφάλαιο «βάζει πόδι» και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, με την απόκτηση του 20% του ΟΤΕ, που σήμερα κατέχει η «Marfin Investment Group» (MIG). Οπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες, η MIG και η γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ» υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταβίβαση του 19,99% του ΟΤΕ που κατέχει η πρώτη, με συνολικό τίμημα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μάη 2008 και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της MIG, τελεί υπό την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτη» την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη «συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ». Οπως εκτιμάται, η «εισβολή» των Γερμανών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες έγινε μετά τις έντονες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της «Ντόιτσε Τέλεκομ» στο διεθνή Τύπο, η γερμανική εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει από τον επόμενο χρόνο και στην πλήρη ενοποίηση του Οργανισμού. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της γερμανικής εταιρείας στον ΟΤΕ. Ανάλογες δηλώσεις στον ξένο Τύπο έκανε και ο οικονομικός διευθυντής της «Ντόιτσε Τέλεκομ», ο οποίος ξεκαθάρισε ότι o γερμανικός όμιλος στοχεύει και στην απόκτηση του «μάνατζμεντ» του ΟΤΕ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, αναφέρουν ότι «η υπό αίρεση συμφωνία αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία είναι συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ. Μένει να συμφωνηθούν μια σειρά από ζητήματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της "Deutsche Telekom". Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την "Deutsche Telekom"».

Εκείνο που ουσιαστικά μένει να εξετάσουν οι δυο πλευρές, είναι εάν το Δημόσιο θα διαθέσει στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» μέρος του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ (28%) ή εάν η γερμανική εταιρεία θα αναζητήσει από την αγορά το επιπλέον ποσοστό (έως 33%) που σκοπεύει να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Γερμανών για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να αρχίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο του 2007 έφθασαν τα 655 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 89 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006). Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να ανακοινώσει την προώθηση προγράμματος περικοπών θέσεων εργασίας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 4,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σφιχτή εισοδηματική πολιτική και νέους φόρους για το 2008 προαναγγέλλει ο Γ. Αλογοσκούφης

Ατεγκτη και ανυποχώρητη στην προώθηση του οικονομικού της προγράμματος, που θίγει τα συμφέροντα εκατομμυρίων εργαζομένων, εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης πλήττουν ανεπανόρθωτα το λαϊκό εισόδημα. Τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης στην αμερικανική - και όχι μόνο - οικονομία, φουσκώνουν οι τιμές στο πετρέλαιο και κατρακυλούν το δολάριο και τις τιμές των μετοχών (το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε χτες με απώλειες 3,59%). Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια επίδειξη πυγμής, με συνεντεύξεις του που δημοσιεύτηκαν προχτές και χτες, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει αντιλαϊκά. Στην ουσία, ο Γ. Αλογοσκούφης μετέφερε το κλίμα των αποφάσεων που πήραν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής το περασμένο Σαββατοκύριακο, να επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία - Ερευνα και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Γ. Αλογοσκούφης στις συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, αλλά ότι θα επιταχύνει την επιβολή νέων σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων. Δηλαδή, σκληρή εισοδηματική πολιτική, ολοκληρωτική παράδοση των επιχειρήσεων, που διαχειρίζονται υποδομές, στο κεφάλαιο - αεροδρόμια, λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΗ - νέα αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, απελευθέρωση των επαγγελμάτων, άμεσα φορολογικά μέτρα (όπως η περίπτωση της νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ κλπ.).

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, ο υπουργός προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και συντάξεων για το 2008 «στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού»! Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι και φέτος κάτω από τα επίπεδα του τρέχοντα πληθωρισμού (το Φλεβάρη έτρεχε με 4,4%), με το υποκριτικό επιχείρημα ότι «όλοι θα πρέπει να αποτρέψουμε με τη συμπεριφορά μας τον κίνδυνο μετατροπής του εισαγόμενου πληθωρισμού σε μονιμότερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία»! Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων τους, όχι όμως και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης. Για να χρυσώσει το χάπι ο υπουργός Οικονομίας, επικαλέστηκε μια σειρά επιδόματα που θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό το 2008, ότι το τρέχον έτος θα ξεκινήσει η συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο, όπως και ότι από τον ερχόμενο Απρίλη θα προχωρήσει η οργανωτική λειτουργία (συγκρότηση ΔΣ κλπ.) του Ταμείου κατά της φτώχειας!

Μάλιστα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με τα όσα είπε με τις συνεντεύξεις στην «Ημερησία» και τον «Ελεύθερο Τύπο», ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως «δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού», υποστηρίζοντας πως αυτός εκτελείται κανονικά...

ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός

Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων χτες στα Τρίκαλα

Συνεχίζονται πανελλαδικά οι προετοιμασίες των δυνάμεων της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» για το γιορτασμό της 98ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 23 του Μάρτη. Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΠΑΣΥ, η μέρα αυτή αποτελεί σταθμό για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που πιστά εφαρμόζουν οι «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νομού. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, η επί δύο χρόνια εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «τα εισοδήματά μας μειώνονται και αποδεκατίζονται σπρώχνοντας πολλούς από μας σε χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Δ. Καϊμάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων «Η Στάνη», ο Δ. Αρμάγος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ενώ παρευρέθηκαν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΟΑΣ Λάρισας καθώς και αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Τέλος, μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε ο Αχ. Καταρτζής, βουλευτής του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 23 Μάρτη στο Κιλελέρ.

  • Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Λέσβου καλεί τους μικρομεσαίους παραγωγούς του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στην αγωνιστική εκδήλωση που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ. στην πλατεία της Αγιάσου. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η Παλλημνιακή Επιτροπή της ΠΑΣΥ για συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ., στο Λιβαδοχώρι και στη συνέχεια στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί με τα τρακτέρ στο λιμάνι της Μύρινας.
Εισπράττει από 50 χώρες

Η «Ντόιτσε Τέλεκομ» έχει παρουσία σε περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2007 περισσότερα από τα μισά της έσοδα προήλθαν από επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Γερμανίας. Στο δικτυακό της τόπο, αυτοχαρακτηρίζεται ως μια από τις ηγέτιδες εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο και φιλοδοξεί να βρεθεί στην κορυφή. Το 2007 κατέγραψε τζίρο 62,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά από τη... διεθνή δραστηριότητα του κολοσσού. Το 2007, τα κέρδη της έφτασαν τα 19,3 δισ. ευρώ!

KKE:
Ξέφραγο αμπέλι για το κεφάλαιο

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΟΤΕ σημειώνεται:

«Η συμφωνία της DEUTSCHE TELEKOM AG να αγοράσει τις μετοχές της MIG και η πρόθεσή της να αναδειχτεί σε στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ αποδεικνύει ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα ο ιδιωτικοποιημένος πια ΟΤΕ, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ξέφραγο αμπέλι για το κεφάλαιο.

Αποτελεί εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους η θέση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο καθεστώς απελευθέρωσης της δράσης του κεφαλαίου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού και των εργαζομένων σε αυτόν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και στις άλλες ιδιωτικές εταιρείες να παλέψουν σε κοινό μέτωπο κατά κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. Να συσπειρωθούν στη γραμμή της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με την ΕΕ και το κεφάλαιο. Για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ