ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Ανάγκη η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Η ψήφος στην ΠΚΣ δίνει δύναμη στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα

Κάνε τη φωνή σου δύναμη ανατροπής. Με αυτή την αγωνιστική προτροπή, η ΠΚΣ απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, καλώντας τους να ψηφίσουν στις 9 Απρίλη με κριτήριο ολόκληρη τη ζωή τους, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους. Να στείλουν χιλιάδες κόκκινα γαρίφαλα στην κάλπη, να ενισχύσουν την ΠΚΣ. Γιατί «ψήφος στην ΠΚΣ είναι η μόνη ψήφος που δίνει δύναμη στην πάλη για τα δικαιώματά μας, μπορεί να δώσει δύναμη στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα», υπογραμμίζει η Πανσπουδαστική.

Για την αναζωογόνηση των συλλόγων, για την ανασύνταξη του κινήματος

Η ίδια η ζωή, με την ένταση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που χτυπούν αλύπητα όλο το φάσμα της ζωής των νέων, αναδεικνύει την ανάγκη ισχυρής απάντησης - αντεπίθεσης, από ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ισχυρό, μαζικό, διεκδικητικό. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, η αναζωογόνηση των συλλόγων, η υιοθέτηση στόχων πάλης που να έρχονται σε ρήξη με την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ο εκφυλισμός της λειτουργίας των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, η διάλυση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ φέρουν την «υπογραφή» συγκεκριμένων παρατάξεων, κύρια των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ. Ολες αυτές οι παρατάξεις, τα προηγούμενα χρόνια, η κάθε μία από το δικό της «μετερίζι» και ανάλογα με τη δύναμή τους, έχουν συμβάλει να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί.

Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν μπορεί να είναι άθροισμα και συναλλαγή κάποιων παρατάξεων. Η αντεπίθεση των φοιτητών και σπουδαστών χρειάζεται την αναζωογόνηση των συλλόγων και προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και σπουδαστών. Να μπορούν, δηλαδή, φοιτητές και σπουδαστές να εκφράζονται, να λένε γνώμη, να συμμετέχουν, να παίρνουν πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Χρειάζεται να λειτουργούν τα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, να συνεδριάζουν τα ΔΣ, να συγκροτούνται επιτροπές αγώνα σε έτη και τμήματα.

Για να αντεπιτεθεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, πρέπει να βάζει μπροστά και να διατυπώνει αιτήματα για δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία, για φοιτητική μέριμνα, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για μεγιστοποίηση του κέρδους, ενάντια στις κατευθύνσεις της διαδικασίας της Μπολόνια. Να παλεύει για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, ενάντια στις ψευτοκαταρτίσεις και την υποβάθμιση.

Για ένα τέτοιο κίνημα καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν στις 9 Απρίλη η ΠΚΣ. Στο ίδιο πλαίσιο χρειάζεται και η λειτουργία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Μπορεί σε πρώτη φάση οι αρνητικοί συσχετισμοί να μην αλλάξουν, ωστόσο ακόμα και έτσι η λειτουργία των πανελλαδικών οργάνων του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος συμβάλλει στην ανάληψη των ευθυνών της κάθε παράταξης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ξεκάθαρος στόχος της ΠΚΣ και προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Η ενίσχυση της ΠΚΣ, της μόνης δύναμης που παλεύει για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΑΠ: «Κίνημα» στα μέτρα των αναδιαρθρώσεων

Η ΔΑΠ ως «πρώτη και καλύτερη» στους περισσότερους συλλόγους στην Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση.

Σε όσους συλλόγους έχει αυτοδυναμία, η ΔΑΠ σχεδόν «απαγορεύει» τις γενικές συνελεύσεις, ενώ μπλοκάρει ακόμα και τις συνεδριάσεις των ΔΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολές όπου η ΔΑΠ είναι αυτοδύναμη (όπως το ΤΕΦΑΑ Αθήνας) το ΔΣ συνεδριάζει... μια φορά το χρόνο, πριν τις φοιτητικές εκλογές! Ακόμα, εκεί που είναι αυτοδύναμη, η ΔΑΠ επιδιώκει - χωρίς να το πετυχαίνει πάντα - να έχει αυτοδυναμία και στις Κεντρικές Εφορευτικές Επιτροπές, προκειμένου να έχει «καθαρό το τοπίο» για το «μαγείρεμα» του αποτελέσματος. Υπάρχουν μάλιστα σύλλογοι, όπως η Θεολογική Αθήνας, που, αξιοποιώντας την αυτοδυναμία της, η ΔΑΠ έχει αποκλείσει όλες τις άλλες παρατάξεις από την κεντρική εφορευτική επιτροπή!

Η ΔΑΠ αντιμετωπίζει το σύλλογο ως «μαγαζάκι» εξασφάλισης πελατειακών σχέσεων και αξιοποιεί τις σχέσεις αυτές για να μετατρέπει τους συλλόγους σε κλακαδόρους της κυρίαρχης πολιτικής. Η καθημερινή της δράση δεν είναι άλλο από υποκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών της γραμματείας: Τραπεζάκια με σημειώσεις, θέματα προηγούμενων εξετάσεων, οδηγούς μελέτης... Διαχέει μια λογική που συμβάλλει στην απομάκρυνση των φοιτητών και σπουδαστών από συμμετοχή και διεκδίκηση και στρώνει το έδαφος στη ρουσφετολογία και τα ανταλλάγματα. Η λογική μάλιστα της «γραμματειακής υποστήριξης» όχι μόνο διαιωνίζει, αλλά αναπαράγει τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που δε λύνονται με «κουκουλώματα» και «διευκολύνσεις».

Ευθύνες σε ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΔΙΚΤΥΟ/ΑΡΕΝ

Η ΠΑΣΠ δε διαφοροποιείται ουσιαστικά από τη ΔΑΠ, ενώ το μόνο που τη «σταματάει» είναι ότι έχει ...λιγότερες δυνάμεις. Μαζί ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έβαλαν πλάτη για τη διάλυση της ΕΦΕΕ και συνεχίζουν για να μη διεξαχθεί πανσπουδαστικό συνέδριο. Οπως και η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ παίζει το ρόλο της «γραμματείας», ενώ οι πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι είναι τεχνάσματα που και η ΠΑΣΠ χρησιμοποιεί. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας, όπου ΠΑΣΠίτες καλούσαν φοιτητές να τους ψηφίσουν τάζοντάς τους μαθήματα... Οσο για τη λειτουργία των οργάνων του φοιτητικού κινήματος χαρακτηριστική είναι η στάση της ΠΑΣΠ σε σχολές που η ΔΑΠ είναι αυτοδύναμη: Εκεί η ΠΑΣΠ, επικαλούμενη ότι «δεν έχει νόημα αφού η ΔΑΠ θα πάρει απόφαση», δε συμμετέχει στα ΔΣ, δεν ...μπαίνει στον κόπο!

Από την άλλη, η «υπερεπαναστατική» ΕΑΑΚ αποθεώνει το φοιτητικό κίνημα, σκάβοντάς του το λάκκο. Είναι αυτή η παράταξη που μιλάει στο όνομα των γενικών συνελεύσεων, ζητάει «όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις». Την ίδια στιγμή, καθ' όλη τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων 2006-2007, παραποιούσε και αλλοίωνε αποφάσεις συλλόγων μέσα σε παραταξιακές μαζώξεις που βαφτίζονταν «συντονιστικές επιτροπές».

Στο όνομα των αρνητικών συσχετισμών, η ΕΑΑΚ «γυρίζει την πλάτη» στα ΔΣ συμβάλλοντας στην αδρανοποίησή τους. Δεν κάνει όμως το ίδιο εκεί που είναι πρώτη δύναμη (όπως στους Μεταλλειολόγους), όπου «ξαφνικά» τα ΔΣ παίζουν ρόλο στη σχολή! Ούτε διστάζει να συνεργαστεί στα ΔΣ με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ (π.χ. στο Φυσικό) σε αντιΠΚΣ ενότητα για να αποφασίσουν ότι μια συνέλευση φοιτητών (όπου όλως τυχαίως υιοθετήθηκε το πλαίσιο της ΠΚΣ) είναι ...παράνομη! Οπου βολεύει με τις συνελεύσεις, όπου δε βολεύει με τα ΔΣ... Την ίδια στιγμή που αποθεώνουν το κίνημα, υπονομεύουν και εναντιώνονται στις συνελεύσεις και τις επιτροπές ετών, προσπαθούν να μπλοκάρουν την οργανωμένη ανά έτος ή ανά τμήμα διαρκή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Αλλωστε, η ΕΑΑΚ όχι μόνο «πάλεψε» για τη διάλυση της ΕΦΕΕ, αλλά πανηγυρίζει έκτοτε για αυτή της την «επιτυχία» και μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια διενέργειας πανσπουδαστικού συνεδρίου. Οσο για το ΔΙΚΤΥΟ/ΑΡΕΝ «κοτσάρεται» δίπλα στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ προκειμένου να «χωθεί» κάπου που να φαίνεται, γιατί στην πλειοψηφία των ΔΣ δεν έχει εκπροσώπους... και μπορεί να παίζουν το παιχνίδι της «κάμερας» και να αυτοπαρουσιάζονται «ηγέτες του κινήματος» - σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ποσοστά και τις δυνάμεις τους - ωστόσο η στάση τους στην ΕΦΕΕ είναι ίδια με όλων των άλλων δυνάμεων: Δεν υπογράφει για τη διεξαγωγή πανσπουδαστικού συνεδρίου.

Ισχυρή ΠΚΣ - Δυνατό φοιτητικό κίνημα

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις, η ΠΚΣ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή και αγωνίζεται για να πάρουν οι φοιτητές την κατάσταση στα χέρια τους, για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. Αλλωστε, είναι η μόνη παράταξη που έδωσε αγώνα για το συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων και για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ.

Η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο. Για την αναζωογόνηση των συλλόγων. Για ΔΣ που θα λειτουργούν, με εκπροσώπους που θα λογοδοτούν στους φοιτητές. Για συλλόγους μαζικούς, ζωντανούς, στους οποίους ο κάθε φοιτητής έχει θέση, έχει λόγο, άποψη και συμμετοχή, μακριά από κάθε λογική παραταξιοποίησης και κομματικοποίησης. Που θα ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών, πέρα από κάθε συντεχνιακή ή στενά «τμηματική» αντίληψη.

Για φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής των φοιτητών: Τις συνθήκες ζωής, τη σίτιση, τη στέγαση, την ποιότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, τον ελεύθερο χρόνο, θα συνδέει τα προβλήματα των φοιτητών στις σπουδές και τη ζωή τους με τα προβλήματα της κοινωνίας γενικότερα, θα αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του επιστήμονα κόντρα στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Για φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα με ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, στην πάλη για τα δικαιώματα στη δουλειά, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η ανασυγκρότηση του φοιτητικού και του σπουδαστικού κινήματος, η αναζωογόνηση των συλλόγων, συνδέεται με την αλλαγή των συσχετισμών. Και στις 9 Απρίλη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να στείλουν μήνυμα ρήξης και αντεπίθεσης, να ενισχύσουν την ΠΚΣ, τη μόνη δύναμη που παλεύει για τη συνολική ανατροπή.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ