Οι συντάκτες του ρεπορτάζ περιγράφουν τις μεθοδεύσεις τόσο των εταιρειών, όσο και της κυβέρνησης της Βαγδάτης, για να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που δεν επιτρέπουν (πέντε χρόνια μετά την εισβολή) την αξιοποίηση των πλούσιων ιρακινών κοιτασμάτων. Μεταξύ των «εμποδίων» είναι και το άρθρο του Συντάγματος της χώρας που δεν επιτρέπει την πώληση και την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων από ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.
Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα γίνεται εκμετάλλευση μόνο του 3% των συνολικών κοιτασμάτων, τότε είναι προφανές ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την τύχη του 97% του ιρακινού πετρελαίου. Οι ποσότητες αυτές (εκμεταλλεύσιμες ή μη) φέρνουν το Ιράκ στην πρώτη θέση από την άποψη των πετρελαϊκών αποθεμάτων, πάνω ακόμη και από τη Σαουδική Αραβία και το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Φυσικά, τα πάντα όσον αφορά τις μυστικές διαπραγματεύσεις τελούν υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, δηλαδή των αρχών κατοχής.
Εταιρείες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διείσδυσή τους στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία είναι φυσικά οι αμερικάνικες Exxon Mobil και Chevron και ακόμη η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell, η βρετανική BP και η γαλλική Total.
Για να «σπάσουν» το συνταγματικό κώλυμα, οι εταιρείες αξιοποιούν τη διοικητική διαίρεση που επιβλήθηκε στο Ιράκ με την τριχοτόμησή του. Ετσι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις όχι μόνο με τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά και με την κυβέρνηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ όπου είναι εντοπισμένα τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα (πάνω από το 60% των συνολικών). Η κυβέρνηση των Κούρδων, με πρωτεύουσα το Ιμπρίλ, δηλώνει ότι διαθέτει την ισχυρή αυτονομία για να διαπραγματευτεί απευθείας με τις εταιρείες.
Ομως, το πιο σοβαρό εμπόδιο για την εισβολή των εταιρειών στα ιρακινά πετρέλαια είναι η «πολιτική αστάθεια», δηλαδή η ιρακινή αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής. Γι' αυτόν, εξάλλου, το λόγο καμιά από τις προαναφερόμενες εταιρείες δεν έχει γραφεία, ή εγκαταστάσεις στο Ιράκ. Ολες, σχεδόν, έχουν έδρα στο Αμάν της Ιορδανίας και από εκεί, μέσω τηλεδιασκέψεων, συζητούν με τους Ιρακινούς αξιωματούχους.
Το ισχυρό «χαρτί» των εταιρειών είναι η σημερινή μικρή παραγωγή και εξαγωγή του Ιράκ, αφού υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Υπόσχονται, λοιπόν, επενδύσεις που θα πολλαπλασιάσουν τις εξαγόμενες ποσότητες με αντάλλαγμα να τους δοθεί με πολυετείς συμφωνίες η εκμετάλλευση των 53 εντοπισμένων κοιτασμάτων στο Βορρά και το Νότο της χώρας.
Πολλαπλό είναι το κόστος που πληρώνουν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος το πληρώνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα είτε μέσω των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, είτε με την αυξημένη ανεργία και φτώχεια, είτε με την αφαίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως της περίθαλψης.
Μια μόνο πλευρά αυτών των «παράπλευρων απωλειών» είναι αυτή που αφορά στον μέλλον των βετεράνων του αμερικανικού στρατού που επιστρέφουν στα σπίτια τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα σωματικά και ψυχολογικά τους τραύματα.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου Κογκρέσου (δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα), οι περισσότεροι απ' αυτούς έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας.
Οπως προκύπτει από την έκθεση, το ποσοστό των βετεράνων ηλικίας 20 έως 24 ετών που παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας, καθώς αδυνατεί να βρει απασχόληση, σκαρφάλωσε στο 23% το 2005 από μόλις 10% το 2000. Είναι προφανές ότι οι νέοι που έχουν υπηρετήσει στο στρατό αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Ακόμη όμως και όσοι καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά, δεν αμείβονται ικανοποιητικά. Το 50% των νεαρών βετεράνων έχουν απολαβές κατώτερες των 25.000 δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 30% των βετεράνων υποφέρουν από το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες. Παράλληλα βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης, το 76% εξ αυτών αισθάνονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας εκτός στρατεύματος, ενώ επτά στους δέκα δε γνωρίζουν πώς να διαπραγματευτούν για το μισθό και τις εργασιακές συνθήκες ή να διεκδικήσουν δικαιώματά τους.
ΗΠΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ Εν μέσω της γενικευμένης κρίσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων, τα νέα στοιχεία για τις πωλήσεις των νέων κατοικιών έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η «φούσκα των ακινήτων» έχει ακόμα αρκετό «αέρα». Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις νέων κατοικιών κατέγραψαν το Φλεβάρη νέα πτώση κατά 1,8% και υποχώρησαν στις 590.000. Με την πτώση αυτή, η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων.
ΕΕ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η οικονομία των ΗΠΑ, αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Κομισιόν θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα τη νέα της πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008 θα είναι 1,5%-1,75%. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2%.
ΗΠΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών είναι για τους αναλυτές των οικονομικών εξελίξεων ένας από τους δείκτες που προαναγγέλλουν τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Ετσι, η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Φλεβάρη πτώση κατά 1,7%, εκτιμήθηκε ως ένα ακόμη σημάδι ύφεσης. Σημειώνεται ότι το Γενάρη η πτώση ήταν 4,7%.