ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Μέτρο η ζωή σου

Μαγική εικόνα. Αυτοί οι διαδηλωτές δεν έχουν εγκριθεί από τη διαφημιστική εταιρεία της «κυβερνώσας αριστεράς» και ως εκ τούτου για τα κανάλια... δε διαδήλωσαν.Κι όμως συνέβη, χτες το βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας
Μαγική εικόνα. Αυτοί οι διαδηλωτές δεν έχουν εγκριθεί από τη διαφημιστική εταιρεία της «κυβερνώσας αριστεράς» και ως εκ τούτου για τα κανάλια... δε διαδήλωσαν.Κι όμως συνέβη, χτες το βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας
Το συνέδριο ενός κόμματος, κάθε κόμματος, από μόνο του είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δε γίνεται σημαντικό επειδή απασχολεί τα κύρια άρθρα του αστικού Τύπου.

Οταν αυτά τα κύρια άρθρα, τα ίδια που χτες έδιναν εντολή «φύγε εσύ, έλα εσύ», στην κρίσιμη στιγμή σφυρίζουν κλέφτικα, αυτό δείχνει την προσοχή με την οποία η αστική τάξη αντιμετωπίζει τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντά της.

Κάπου, βέβαια, τους ξεφεύγει: Και ωμά δηλώνουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν είναι τίποτα άλλο από μαγαζιά. Που ή πουλάνε, ή δεν πουλάνε. Κι όταν ένα μαγαζί δεν πουλάει, ο έμπορας το κλείνει κι ανοίγει άλλο.

Τι σχέση έχει αυτή η αντίληψη με τα λαϊκά στρώματα που εναποθέτουν ελπίδες σε τέτοια κόμματα - μαγαζιά; Μόνο σχέση εξαπάτησης.

Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια για καθέναν να πάρει τις αποφάσεις του. Το δούλεμα, πάντως, έχει τελειώσει.

Τα ερωτήματα είναι απλά και αφορούν το κέντρο της πολιτικής που καθένας επαγγέλλεται: Τι μισθό ζητάς, τι λες στο αίτημα «κανένας εργάτης δεν πρέπει να πληρώνει τίποτα για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια». Τι λες για το αίτημα όλοι να έχουν ένα σπίτι, μια υψηλού επιπέδου μόρφωση. Να μην είναι κανένας άνεργος, να έχουν όλοι πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα;

Τέτοια απλά πράγματα συγκροτούν το θέλω του καθημερινού ανθρώπου. Τέτοιες απλές απαντήσεις πρέπει να ζητά. Κι εκεί θα βρει πως τέτοιες απαντήσεις δεν προβλέπονται από τις διαφημιστικές εταιρείες που καθορίζουν πώς θα πουληθεί το κάθε προϊόν, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικό κόμμα, δηλαδή όταν αφορά την ίδια την εξουσία.

Πιο απλά: Οτι η ΓΣΕΕ δεν τολμά να αποδεχτεί το αυτονόητο, ότι και η πιο μικρή οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τουλάχιστον κάτω από 2.800 ευρώ και άρα δε διεκδικεί το αυτονόητο, δεν είναι ακριβώς αυτό που καταγράφει τη θέση που παίρνουν απέναντι στην εργατική τάξη οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ;

Οτι και τα τρία αυτά κόμματα μιλάνε για την Κοινωνική Ασφάλιση σα να είναι κόστος δε δείχνει με ποιανού το μέρος είναι;

Οτι και τα τρία αυτά κόμματα όχι μόνο αφήνουν έξω από την κριτική τους την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και υπερασπίζουν μαχητικά την ύπαρξή της, δεν είναι δηλωτικό του ρόλου που παίζουν στην υπεράσπιση του ιμπεριαλισμού;

Η αστική τάξη ποντάρει στο γεγονός ότι για τον εργάτη, που αγκομαχά κάθε μέρα, όροι και πολύ περισσότερο αναλύσεις για τον ιμπεριαλισμό είναι ψιλά γράμματα. Δεν τα ψάχνει.

Εδώ και το δικό μας πεδίο δράσης και ευθύνης. Να μιλάμε και να πράττουμε έχοντας απέναντί μας ευθέως τον αντίπαλο, έτσι που ο εργάτης να ξέρει με τι έχει να παλέψει και πώς θα το αντιμετωπίσει.

Κι ακριβώς γιατί αυτό κάνει το ΚΚΕ, κι επειδή αυτή η επιμονή βρίσκει ανταπόκριση, γι' αυτό ακριβώς επείγει την αστική τάξη το χτίσιμο γρήγορα ισχυρού αναχώματος.

Η μανία με την οποία πολεμιούνται αυτές τις μέρες οι απεργίες, δηλώνει πως οι αστοί δεν ξεχνάνε λεπτό τον αντίπαλο. Ξέρουν τι τους κάνει να χάνουν, ξέρουν πού διαμορφώνονται οι συνειδήσεις κι αυτό χτυπούν. Καιρός να το μάθουν και οι εργάτες.

Κι απ' αυτή τη σκοπιά, είναι και πάλι κρίσιμο πόσο καθαρά διατυπώνονται και ποια αιτήματα. Ξανά και απλά: Πλήρη δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους. Πλήρη καθολική δημόσια Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Υψηλού επιπέδου ενιαία δημόσια Παιδεία. Είναι τα ελάχιστα απ' αυτά που παλεύει καθημερινά κάθε οικογένεια. Πίσω απ' αυτά κάθε διεκδίκηση είναι εκπαίδευση στην υποταγή, είναι παιχνίδι στο γήπεδο του αντίπαλου, είναι παζάρι για το τι ευελπιστεί να δώσει ο αστός.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει να πουλήσει "φωτισμένο ηγέτη"... Δεν έχει να πουλήσει ριζοσπαστικό λόγο... Δεν έχει να πουλήσει "κυβερνητισμό" και να καλύψει την προσδοκία των "νοικοκυραίων" του "μεσαίου χώρου" για ανταλλάγματα εξουσίας...» (από το κύριο άρθρο στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ; «Πριν από μερικούς μήνες ήταν που ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους οπαδούς και τους φίλους της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ν' ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το έκαναν. Τώρα είναι η ώρα ν' αποδείξει ότι δεν έσφαλαν. Το οφείλει και σ' αυτούς, αλλά και στον τόπο» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: «Οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών ωστόσο και πάνω απ' όλα η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα για τον βαθμό κατανόησης του προβλήματος και κυρίως για το πώς σχεδιάζουν να το αντιμετωπίσουν. Με αυτήν την έννοια, το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα μπορεί να αποδειχθεί σταθμός για τη μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΝΤΑΛΑΡΑ; «Σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με... 7.000 συνέδρους! Θα χαιρετίσει και ο Αλέξης Τσίπρας» (ο τίτλος στην ΑΥΓΗ).

ΑΣΧΕΤΟ: «Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Αγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως "στρατηγική μειονότητα" από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή "τουρκικοί σύλλογοι" (τελευταίο παράδειγμα ο "Πλάτανος" στην Ξάνθη) που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα - με χρηματοδότηση από το εξωτερικό - να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας. Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους "Δυτικοθρακιώτες" στο εξωτερικό με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων "καταπίεσής" τους» (το ρεπορτάζ της Ελένης Σπανού στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα τα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ για την Ασφάλιση και τις Συμβάσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απεργιακός «πυρετός» παραλύει την οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντίστροφη μέτρηση για απεργίες και ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΟΛΩΜΑΤΑ αλλά δεν τσιμπάνε

Η ΧΩΡΑ: Βαρέα και ανθυγιεινά για 18.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφό μαχαίρι ως 70% στις επικουρικές

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Να δεις τι σου 'χω για μετά...

ΕΘΝΟΣ: ΕΩΣ 69% κάτω οι επικουρικές

Η ΑΥΓΗ: Σύγκρουση για το ασφαλιστικό μέσα κι έξω από τη Βουλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΑΘΗΝΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» στο δρόμο με τα σκουπίδια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το δίλημμα του ΠαΣοΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σκηνοθετεί» μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στη Δικαιοσύνη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 86.736 οι εισακτέοι εφέτος σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η απεργία ως κακούργημα

«Εξω από την πραγματικότητα οι βουλευτές (...) ούτε έμαθαν ότι επίκειται το πόρισμα που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να διερευνηθεί αν έχει διαπραχτεί το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος, παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την προμήθεια φωτισμού και προκλήσεως κοινής ανάγκης". Το αδίκημα (άρθρο 295 Π.Κ.) τιμωρείται με κάθειρξη, διώκεται, δηλαδή, σε βαθμό κακουργήματος» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Η καθαρή ταξική προσέγγιση

«Η κυβέρνηση πράττει το αυτονόητο. Επιχειρεί να βάλει τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν μεγάλο λάθος αν από τώρα έως τις 20 Μαρτίου, οπότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, επιδοθεί σε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις στις πιέσεις συντεχνιών. Η κυβέρνηση πρέπει ασφαλώς να διορθώσει ατέλειες, ή, να εξαλείψει ασάφειες. Δεν πρέπει, όμως, να εισέλθει στον φαύλο κύκλο των εκπτώσεων που θα απαξιώσει το όλο εγχείρημα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η σχολή «ΠΑΣΟΚ»

«Προκαλεί χάος η κυβέρνηση. Με την προπαγάνδα των ρετιρέ και των αυτονόητων κοινωνικών επιπτώσεων από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιχειρεί να πείσει ότι είναι δίκαιη η προς τα κάτω ισότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αντιδημοκρατική η αντίσταση. Με την όψιμη χτεσινή τροπολογία, για την επίσης αυτονόητη ωστόσο υπαγωγή των οδοκαθαριστών στα ανθυγιεινά επαγγέλματα, προσπαθεί να πείσει ότι αναγνωρίζει τα δίκαια μερικών απεργών» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οι συμπαραστάτες των απεργών

«Στις συμπληγάδες της παρατεταμένης διεθνούς κρίσης και των αναταράξεων που προκαλεί το διογκούμενο απεργιακό κύμα βρίσκεται εγκλωβισμένη η ελληνική οικονομία (...) ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (...) η συνέχιση μιας τυφλής αντιπαράθεσης δεν ωφελεί κανένα. Το αντίθετο, τις επιπτώσεις θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ