ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κάτω τα χέρια από την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Από παλιότερη διαδήλωση αλληλεγγύης της ΚΝΕ στους νεολαίους κομμουνιστές της Τσεχίας
Από παλιότερη διαδήλωση αλληλεγγύης της ΚΝΕ στους νεολαίους κομμουνιστές της Τσεχίας
«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει την απαράδεκτη μεθόδευση από την κυβέρνηση της Τσεχίας να συνεχίσει το αντικομμουνιστικό της κατήφορο, την επίθεσή της ενάντια στην Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας (KSM)». Σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει:

«Στις 19 Μάρτη - 3 μόλις μέρες πριν τη διεξαγωγή του 8ου Συνεδρίου της ΚΝ Τσεχίας - πραγματοποιείται η δίκη για την τελική ετυμηγορία των τσέχικων δικαστηρίων στην ήδη διακηρυγμένη κυβερνητική απόφαση, από τον Οκτώβρη του 2006, να απαγορευτεί η δράση των Τσέχων νέων κομμουνιστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίωξη της ΚΝ Τσεχίας και η απειλή για απαγόρευσή της είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά λίγες μέρες μετά το προηγούμενο συνέδριο της Οργάνωσης»!

«Σε μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δήθεν "κόπτεται" για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο στόχος είναι σαφής: Να τρομοκρατήσουν για μια ακόμα φορά τους νέους κομμουνιστές», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ, και συνεχίζει:

«Με τα δικαστήρια που στήνουν ενάντια στην ΚΝ Τσεχίας επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τον αντικομμουνισμό τους, να δυσκολέψουν πάνω από όλα τη δράση του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, να ξεμπερδέψουν με τη δράση των νέων κομμουνιστών στην Τσεχία. Εντείνουν τις αντικομμουνιστικές τους μεθοδεύσεις για να περάσουν πιο εύκολα νέα επώδυνα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Τους ενοχλεί η ΚΝ Τσεχίας γιατί σε μια περίοδο που αντιμετώπιζε αυτές τις αντικομμουνιστικές διώξεις, όχι μόνο δεν ανέστειλε τη δράση της, αλλά με μια τεράστια καμπάνια μάζεψε πάνω από 150.000 υπογραφές ενάντια στη δημιουργία αμερικάνικης βάσης στην Τσεχία στα πλαίσια της "Αντιπυραυλικής Ασπίδας".

Οι επιταγές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, της άρχουσας τάξης στην Τσεχία και των κομμάτων της είναι ξεκάθαρες: Πρέπει να καμφθούν οι κομμουνιστές, οι πρωτοπόροι στον αγώνα για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, αυτοί που έχουν τη διέξοδο».

Η ΚΝΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση, γιατί κι αυτή, όπως και το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΝ, ψήφισε τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι και η Τσεχία, όπου διώκονται συστηματικά η πολιτική δράση, η διακίνηση των ιδεών, απαγορεύεται και περιστέλλεται η δράση των κομμουνιστών. Και στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ η Οργάνωση καταλήγει:

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και καλούμε τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς της να καταδικάσουν τη νέα δίκη και τις διώξεις ενάντια στην ΚΝ Τσεχίας. Η δίωξη αυτή δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά συνολικά το λαϊκό κίνημα!

Καλούμε τη νεολαία στις 19 Μάρτη, μέρα απεργίας στη χώρα μας ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, να διαδηλώσει για ένα λόγο παραπάνω, την καταδίκη της νέας αντικομμουνιστικής αντιδημοκρατικής επίθεσης της ΕΕ και της τσέχικης κυβέρνησης. Την ίδια μέρα, κινητοποιήσεις νεολαίας ενάντια σε όλες αυτές τις διώξεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, ύστερα από κάλεσμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών δε θα περάσει! Κάτω τα χέρια από την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας!».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απόρριψη αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Με ποσοστό που ξεπερνάει το 80% οι Ούγγροι καταψήφισαν τις προωθούμενες αντιδραστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν αμοιβές για γιατρούς και νοσηλεία σε νοσοκομεία καθώς και δίδακτρα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα κολέγια από το Σεπτέμβρη του 2008.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρενς Γκιουρσάνι παραδέχτηκε την ήττα που υπέστη από το δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 50% αλλά προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποθέματα για να καλύψει τα οικονομικά κενά. Τις προηγούμενες μέρες σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το λαό, υποσχέθηκε μια σειρά νέα μέτρα όπως περικοπή της φορολογίας το 2009.

Τόσο η συμμετοχή στο δημοψήφισμα όσο και το αποτέλεσμά του δείχνουν τη συνολική δυσαρέσκεια του ουγγρικού λαού ενάντια στις επιλογές της πολιτικής της κυβέρνησης του Γκιουρσάνι.

Πάντως χτες, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμενόταν να τροποποιήσει τον νόμο που αφορούσε στην επιβολή διδάκτρων για την ανώτατη εκπαίδευση, όπως πρότεινε στη συνεδρίασή του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ιστβάν Χίλερ. Πρόσθεσε επίσης ότι όσοι προκατέβαλαν χρήματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

Πάντως, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού «MVM Zrt», υποστηρίζοντας παράλληλα θρασύτατα ότι με αυτόν τον τρόπο οι τιμές θα μειωθούν και θα υπάρξει μια θετική επίδραση στα επίπεδα του πληθωρισμού της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν στη χώρα τη δεκαετία του '90 και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι κρατικές εταιρείες έχουν ξεπουληθεί στο κεφάλαιο και παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο μόνο οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η εταιρεία λοταρίας «Szerencsajatek».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Κατέρρευσαν οι κατηγορίες

Σημαντική επιτυχία για τους Ούγγρους κομμουνιστές είναι η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου του Φέγιερ που αθώωσε όλα τα μέλη του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος από την κατηγορία για «λίβελο κατά του δημοσίου». Προηγουμένως, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή επειδή αρνήθηκαν να ανακαλέσουν, όπως τους ζητήθηκε, τη δημόσια διαμαρτυρία τους, σχετικά με την αυθαίρετη δικαστική απόφαση του 2005, που ακύρωνε αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου και αφορούσαν την άρνηση του Κόμματος να υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, δικαίωμα για έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας - μέσα σε 8 ημέρες έχει ο δημόσιος κατήγορος.

Οπως σημειώνει το Ουγγρικό ΚΕΚ «σημαντικό ρόλο» στην απόφαση του δικαστηρίου «έπαιξε η πλατιά διεθνής αλληλεγγύη κομμάτων, νεολαιίστικων οργανώσεων, κινημάτων καθώς και μεμονωμένων ανθρώπων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στο κόμμα μας».

Προσθέτει επίσης ότι αποτελεί μια «σημαντική πολιτική επιτυχία», η οποία όμως είναι «μερική». Υπογραμμίζει επίσης ότι η όλη διαδικασία έγινε σε συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες, μόλις είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων τάχθηκαν κατά της επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσηλίων στα νοσοκομεία και για γιατρούς.

ΤΣΕΧΙΑ
Αντικομμουνισμού συνέχεια

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και απαγόρευσης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από την κυβέρνηση της χώρας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τη διεξαγωγή της δίκης που ορίστηκε να διεξαχθεί στις 19 Μάρτη, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η νομιμότητα ή όχι της νεολαιίστικης οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ήδη έχει πάρει απόφαση απαγόρευσης της ΚΕΝ από τον Οκτώβρη του 2006, ενώ οι πρώτες παρόμοιες προσπάθειες ξεκίνησαν από το Νοέμβρη του 2005. Τότε, το συγκεκριμένο υπουργείο υποστήριζε ότι η ΚΕΝ προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης»! Ανέφερε επίσης ότι «είναι οργάνωση πολιτών και δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή, όπου μπορούν να συμμετέχουν κόμματα και κινήματα»...

ΙΝΔΙΑ
Επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών

NEO ΔΕΛΧΙ.--

Την επίθεση στα κεντρικά του γραφεία, από τραμπούκους του σοβινιστικού δεξιού κόμματος BJP-RSS (ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση), καταγγέλλει το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Η επίθεση συνέβη την περασμένη Κυριακή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος. Τραυματίστηκαν 4 μέλη της ΚΕ και άλλοι υπάλληλοι των γραφείων. Οι τραμπούκοι πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν ζημιές στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη αυτή προσπάθεια εκφοβισμού οι κομμουνιστές απαιτούν από τις αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις των τραμπούκων.

Επίσης καταγγέλλεται ότι την Κυριακή έγινε επίσης βίαιη επίθεση εναντίον του Πολιτειακού Γραμματέα της Επιτροπής της πολιτείας Καρνατάκα, του Κόμματος, Β.Τζ. Κ. Νάιρ, από μέλη BJP-RSS. Μετά τις 10 το βράδυ 25 τραμπούκοι εισέβαλαν στο σπίτι του, έχοντας μαζί τους σπαθιά και στιλέτα. Ο ίδιος απουσίαζε από το σπίτι του και οι εισβολείς βιοπράγησαν εναντίον της συζύγου του απειλώντας την και κατέστρεψαν οικιακές συσκευές.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), στην ανακοίνωσή του, «το εν λόγω περιστατικό εκθέτει για ακόμα μία φορά το αποτρόπαιο πρόσωπο του BJP-RSS και της πολιτικής πρακτικής του».

To KK Ινδίας(Μ) πρόσφατα σημείωσε μια ακόμα επιτυχία στις εκλογές για την τοπική βουλή στην επαρχία Τριπούρα, ενώ σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ