ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΔΙΠΥΘΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Νέο έγκλημα με νεκρό και τραυματία

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανύπαρκτα μέτρα σε ένα απέραντο εργασιακό γκέτο

Πλοία προς επισκευή στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας
Πλοία προς επισκευή στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας
Ενα ακόμα έγκλημα μετράει από χτες σε βάρος της η εργατική τάξη, ενώ ολόκληρος ο κλάδος των μεταλλεργατών βουτήχτηκε ξανά στο πένθος. Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο 42χρονος ηλεκτροσυγκολλητής Θανάσης Σαλλής λαμπάδιασε ολόκληρος, ενώ ο μεταλλεργάτης Αλέξανδρος Κατρής νοσηλεύεται γεμάτος εγκαύματα, από έκρηξη που έγινε στα διπύθμενα του φορτηγού πλοίου «NOBLESSE» με σημαία Παναμά.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία «GOOD FAITH SHIPPING» του εφοπλιστή Φράγκου. Επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Αυλίδας στη Χαλκίδα, χώρο που ο ιδιοκτήτης εφοπλιστής Ηλίας τον έχει μετατρέψει σε ένα απέραντο εργασιακό γκέτο. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζόμενων, κυριαρχούν το σύγχρονο δουλεμπόριο, που σημαίνει «μαύρη» εργασία και η πλήρης έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, δίνοντας την πρώτη απάντηση στο κρεματόριο του εφοπλιστή Ηλία, κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία στα συνεργεία των εργολάβων.

Τα στοιχεία βοούν

Τα στοιχεία που προέκυψαν από καταγγελίες εργατοτεχνιτών, μελών συνεργείων που δουλεύουν στο ναυπηγείο, αλλά και από τον Σπύρο Νικολέτο, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος την ώρα της έκρηξης δούλευε σε διπλανό επισκευαζόμενο καράβι, βοούν.

Οι δύο μεταλλεργάτες στάλθηκαν από τον εργολάβο Γιάννη Τριανταφύλλου να εκτελέσουν εργασίες με φλόγα, στα διπύθμενα του πλοίου χωρίς να υπάρχει εξαερισμός. Επιπλέον, τα λάστιχα που συνέδεαν τις μπουκάλες των αερίων με τα εργαλεία φλόγας ήταν πολυκαιρισμένα. Υπολογίζεται ότι η κύρια αιτία του φονικού ήταν ακριβώς αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός. Δηλαδή η διαρροή προπανίου από τα λάστιχα και η έλλειψη εξαερισμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αερίου και την ανάφλεξη μόλις βγήκε φλόγα από το εργαλείο. Ομως εξίσου ανατριχιαστικό ήταν και το γεγονός ότι στο πλοίο δεν είχε προβλεφτεί, από τον εργολάβο, τον τεχνικό ασφάλειας (που κανείς δεν ξέρει αν υπήρχε χτες το πλοίο) και βέβαια το ναυπηγείο, να υπάρχει το αυτονόητο: Δηλαδή ...νερό! «Μου έλεγαν εργαζόμενοι ότι δεν μπορούσαν να βρουν νερό και μάνικα», ειπώθηκε από τον συνδικαλιστή.

Δεκάδες τα υποψήφια θύματα

Στο ναυπηγείο ο εργαζόμενος θεωρείται αναλώσιμο υλικό. Σύμφωνα με καταγγελίες, το φορτηγό πλοίο «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ», που βρίσκεται παραδίπλα από το «NOBLESSE», επισκευάζεται από 30 περίπου Ρουμάνους, οι οποίοι ήρθαν πριν από μία βδομάδα και κανείς δε γνωρίζει με τι όρους εργασίας δουλεύουν. Ομως αυτό που είδαν όλοι χτες ήταν ότι με το που έγινε η έκρηξη, επιβίβασαν τους Ρουμάνους εργαζόμενους σε πούλμαν και τους «εξαφάνισαν»!

«Αυτή τη στιγμή - ανέφερε ο συνδικαλιστής - στο ναυπηγείο επισκευάζονται 7 πλοία. Οι "μόνιμοι" εργαζόμενοι του ναυπηγείου είναι περίπου 150. Δηλαδή οι δουλειές βγαίνουν με εργολάβους. Αυτοί "σπάνε" τη Συλλογική Σύμβαση - και αναγκάζουν συναδέλφους να δουλεύουν με 10 και 12 ευρώ την ώρα. Λιμενική Αρχή αν και θα έπρεπε δεν υπάρχει στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου. Και ο ιδιοκτήτης Ηλίας με τους εφοπλιστές και τους εργολάβους, ενθαρρημένοι βέβαια από την αντεργατική πολιτική, επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Οσα συνεργεία όπως εμείς επιβάλλουν την εφαρμογή της Σύμβασης είναι ανεπιθύμητα. Εμείς δεχόμαστε συνεχώς απειλές από άλλους εργολάβους ότι θα μας σταματήσουν».

Εχει συλληφθεί ο εργολάβος Τριανταφύλλου και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία.

Τραυματισμός και στην ΑΓΕΤ

Στο σοβαρό τραυματισμό ενός εργάτη από εργολαβία οδήγησε και το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες το πρωί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. Ο 30χρονος Γιάννης Παπασωτηρίου, εργαζόμενος στο συνεργείο καθαριότητας «ΧΑΛΙΟΥΛΙΑΣ», έπεσε από ύψος 2,5 μέτρων στην προσπάθειά του να μετακινήσει μια λαμαρίνα. Ο νεαρός εργάτης χτύπησε στο κεφάλι και τα πλευρά του. Συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης των παιδιών με αναπηρία

Αναζητά «μοντέλα» σε «πασαρέλα» για τα προεγκαίνια του εμπορικού κέντρου που κατασκευάζει

Χυδαιότητα και εξοργιστική επιχείρηση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου αποτελεί η πρόταση να χρησιμοποιηθούν Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), ακόμα και δεκάχρονα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ως «μοντέλα» για την παρουσίαση ρούχων σε πασαρέλα που θα στηθεί για την εκδήλωση - προεγκαινίων του υπό κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου που διαθέτει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Τις προηγούμενες μέρες έφτασε στο Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ Λάρισας επιστολή της Συμβούλου Επικοινωνίας της Εταιρείας που ενημερώνει για την εκδήλωση στο εμπορικό κέντρο και αναφέρει: «Η εκδήλωση στην οποία θα κληθούν να παραστούν επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, η τοπική κοινωνία της Λάρισας, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων εκπλήξεων και μια διαφορετική επίδειξη μόδας. Σ' αυτήν θα συνεργαστούν εκτός των μοντέλων και δέκα - δεκαπέντε άτομα με ειδικές ανάγκες ηλικίας 10 - 30 ετών, τα οποία θα μπορούν να ανεβούν στην πασαρέλα και να έχουν τη χαρά για την ικανοποίηση να παρουσιάσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο κάποια από τα ρούχα των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στην επίδειξη»!

Η απαράδεκτη πρόταση ξεσήκωσε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των μαζικών φορέων της Λάρισας. «Για εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσβολής της προσωπικότητας του ατόμου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Τα ΑμΕΑ δεν έχουν ανάγκη από πασαρέλες και επίδειξη μόδας, αλλά από πραγματική βοήθεια και σεβασμό» σημειώνει.

«Οταν το εμπορικό κέρδος και οι νόμοι του μάρκετινγκ γίνονται ασύδοτα, δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός και κανένα όριο για κάποιους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Λάρισας, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη ενέργεια. «Στη χώρα μας τα ειδικά σχολεία είναι ελάχιστα για τον τεράστιο αριθμό μαθητών ΑμΕΑ και στη Λάρισα δεν υπάρχει καν Ειδικό Γυμνάσιο. Μόρφωση, σχολεία, κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό χρειάζονται τα παιδιά μας. Οι ευθύνες της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας είναι τεράστιες τη στιγμή που συναινεί στο συγκεκριμένο εγχείρημα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΠΑΜΕ
Η εργοδοσία σκοτώνει για τα κέρδη

«Σήμερα η εργατική τάξη της χώρας μας θρηνεί ένα ακόμα θύμα της εργοδοτικής εγκληματικής αυθαιρεσίας. Ενας ακόμα συνάδελφός μας δε θα γυρίσει σπίτι του το βράδυ» σημειώνει σε ανακοίνωσή της για το νέο εργοδοτικό έγκλημα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Η ασταμάτητη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη συνεχίζει να στέλνει στο θάνατο εργαζόμενους. Στο ναυπηγείο της Αυλίδος συντελέστηκε το νέο έγκλημα. Με το σκλαβοπάζαρο που δημιουργεί στους εργασιακούς χώρους η πολιτική του δικομματισμού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ανατρέπονται κατακτήσεις των εργαζομένων, αποθρασύνεται η εργοδοσία και στην προσπάθεια να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη εντείνοντας την εκμετάλλευσή της, σκοτώνει χωρίς δισταγμό».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπεράσπιση της ζωής τους στα χέρια τους. Να οργανώσουν την αντίσταση, να δώσουν μαζικά τη μάχη για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να παλέψουν για αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους και στην πρώτη γραμμή να είναι η υπεράσπιση της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας. Επίσης, ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινό δελτίο Τύπου καταγγέλλουν το «νέο έγκλημα στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους».

ΚΚΕ
Τεράστιες και διαχρονικές οι πολιτικές ευθύνες

Σε ανακοίνωσή του για το νεκρό εργάτη στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή ενός εργάτη και τον τραυματισμό ενός ακόμη, στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας. Ο μακάβριος κατάλογος των εργατών που θυσιάζονται και σακατεύονται στους εργασιακούς χώρους συνεχώς μεγαλώνει. Ανά τρεις μέρες εργασίας ένας εργάτης αφήνει την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλειάς και δεκάδες τραυματίζονται, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας.

Διαχρονικά οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Για να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί θύματα πρέπει να πάρει την κατάσταση αποφασιστικά στα χέρια της. Να αλλάξει τους συσχετισμούς στα σωματεία και σε κάθε εργασιακό χώρο, να παλέψει για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και για μέτρα προστασίας. Να οργανώσει πανεργατικό μέτωπο αντεπίθεσης στην καπιταλιστική εργοδοσία και στην κυβέρνηση, τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ