Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας την έκτακτη χρηματοδότηση της Bear Stearns με σκοπό την εξαγορά της από την JP Morgan. Δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Bear Stearns για μόλις 2 δολάρια τη μετοχή, 90% κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής...
Και να σκεφθεί κανείς ότι η Bear Stearns, που ιδρύθηκε το 1923, ήταν από τις ελάχιστες αμερικανικές τράπεζες που επέζησαν του κραχ του '29.
Φυσικά, όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, τα πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Bear Stearns. Το αμερικανικό κανάλι CNBC μετέδωσε την περασμένη Δευτέρα ότι περίπου το μισό των 14.000 εργαζομένων της Bear Stearns θα χάσουν τη δουλειά τους.
Και όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποίησε, πριν δεκαπέντε μέρες, τη Γερουσία, ένας αριθμός αμερικανικών τραπεζών «από 50 έως και 150...» αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πτώχευσης!
Η κυβέρνηση Μπους και η διοίκηση της Fed, υπέρμαχοι των αρχών της «φιλελεύθερης οικονομίας», έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην Bear Stearns, ενώ αφήνουν αβοήθητους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που βλέπουν τα σπίτια τους στον πλειστηριασμό εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Ομως, η παρέμβασή τους αυτή έρχεται να αποδείξει ότι οι κρατικομονοπωλιακές παρεμβάσεις, όπως και αν ονομάζει η αστική οικονομική και πολιτική θεωρία τη μορφή της διαχείρισης, είναι πάντα παρούσα και μάλιστα δραστική. Μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικής κατάρρευσης του ισχυρότερου πυλώνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του τραπεζικού συστήματος, παρεμβαίνουν για τη σωτηρία του συστήματος. Αυτό που επαγγελλόταν ο Κέυνς με τη δική του θεωρία της κρατικής παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες οικονομικές εφημερίδες, όπως η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι (ξανα)ανακάλυψαν τον ...Κέυνς.
Η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των αερομεταφορών παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς δεν είναι μόνο οι μικρές, αλλά και οι κατά τεκμήριο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που πέφτουν θύματα των ακόμη μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» στον «ανταγωνισμό των αιθέρων» είναι η αγορά της ιταλικής «Alitalia» από τη γαλλοολλανδική κοινοπραξία «Air France - KLM».
H περίπτωση της «Alitalia» έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την περίπτωση της «Ολυμπιακής» και το πιο ενδιαφέρον είναι η πολιτική απαξίωσης της μεγάλης αυτής εταιρείας από τις ιταλικές κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας.
Η «Air France - KLM»στην τελική της προσφορά κοστολόγησε την «Alitalia» στα 139 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με δύο ημέρες εσόδων του γαλλοολλανδικού ομίλου. Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών, που προβλέπει μία μετοχή της «Air France» για 160 μετοχές της «Alitalia», στην τιμή των 0,10 ευρώ, που είναι κατά 81% μικρότερη από τα 0,54 ευρώ, ρεκόρ όλων των εποχών, στο οποίο έκλεισε την Παρασκευή 14 Μάρτη η μετοχή της «Alitalia».
Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της μεθοδευμένης απαξίωσης ήταν η συναυτουργία των «κεντροαριστερών» κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Αυτή η συνενοχή εξάλλου αποτυπώνεται και στη συμφωνία των δυο στο τελικό ξεπούλημα.
Οσον αφορά το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο αυτής της εξέλιξης, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία. Φυσικά, οι εργαζόμενοι. Αφού σύμφωνα με τους όρους που έθεσαν οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει, πριν την πώληση, να απολυθούν τουλάχιστον 1.600 εργαζόμενοι της «Alitalia».
BENEZOYEΛA - ΕΧΧΟΝ Το Γενάρη του 2008, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία «Exxon» προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ζητώντας αποζημίωση για μια πετρελαιοπηγή που εθνικοποιήθηκε και την οποία διεκδικούσε η «Exxon». Το δικαστήριο αποφάσισε τότε να ζητήσει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ύψους 12 δισ. δολαρίων. Την περασμένη Δευτέρα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της «Exxon» και έτσι απελευθερώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της «Petroleos de Venezuela».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ H Northern Rock Plc, η βρετανική τράπεζα που «εθνικοποιήθηκε» από τη βρετανική κυβέρνηση, θα προβεί σε μείωση κατά το ένα τρίτο του προσωπικού της, ενώ θα περιορίσει τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Από το σύνολο των 6.000 εργαζομένων της υπολογίζεται ότι θα απολυθούν περίπου 2.000 εργαζόμενοι, καθώς η τράπεζα σκοπεύει να περιορίσει τον ισολογισμό της κατά 50% από τα περίπου 113 εκατ. βρετανικές λίρες και να περιστείλει τις υπηρεσίες της στην αγορά ενυπόθηκου δανεισμού.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των 9 τελευταίων μηνών. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5% το Φλεβάρη, σε ετήσια βάση, από 2,2% που ήταν το Γενάρη. Τα επίπεδα του πληθωρισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο του 2% της κυβέρνησης, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αντιμετωπίζει δυσκολίες στον περιορισμό της ανόδου των τιμών, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας.