Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2008 - αριθ. φύλλου: 10032

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Η πολιτιστική
έφοδος
του προλεταριάτου

«Αν η Επανάσταση μπορεί να δώσει στην Τέχνη την ψυχή της, τότε και η Τέχνη μπορεί να γίνει η φωνή της Επανάστασης». Τα λόγια αυτά του Α. Λουνατσάρσκι επέλεξαν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ να συνοδεύσουν το μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό αφιέρωμα προς τιμήν των 90 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και των 90χρονων του ΚΚΕ. Το αφιέρωμα είναι σημαντικό, όχι μόνο για επετειακούς λόγους, αλλά γιατί σήμερα, που ο αντικομμουνισμός είναι η βάση του ξαναγραψίματος της Ιστορίας από τους αστούς και όπου ο σκοταδισμός και η κυριαρχία της υποκουλτούρας συνοδεύουν τις νέες απόπειρες του κεφαλαίου να εμβαθύνουν την εκμετάλλευση στην εργατική τάξη, το παράδειγμα της πολιτιστικής οικοδόμησης της ΕΣΣΔ δείχνει το δρόμο στους προοδευτικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες για δημιουργική, ταξική πάλη στο πλευρό των καταπιεσμένων.


ΣΕΛ.  4   -   5

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέες επεκτάσεις του τροχιακού σταθμού

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εξοπλίστηκε με ένα νέο ιαπωνικό τμήμα και ένα καναδικό ρομπότ με δύο βραχίονες, ενώ σε αναμονή για σύνδεση μαζί του είναι το νέο ευρωπαϊκό αυτόματο μεταγωγικό σκάφος.



ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Εξήντα χρόνια από τη μεγάλη σφαγή

29 Φλεβάρη - 1η Μάρτη 1948. «(... ) λόχος ασφαλείας που ήταν ακροβολισμένος άρχισε να πυροβολεί στον ψαχνό. Το στρατόπεδο έγινε κόλαση». «(... )οι κομμουνισταί προκάλεσαν ταραχάς εις τη Μακρόνησον» έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του καπετάνιου που μετέφερε τα πτώματα: «(... ) οι ναύτες παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας».


ΣΕΛ.  11  -  14
Τέχνη βαθιάς αλληλεγγύης στη ζωή

Ενας καλλιτέχνης μπορεί, οφείλει στο ταλέντο του, να αφιερώνει την τέχνη του σε ένα σκοπό: στην καταγγελία όσων τραυματίζουν τις κοινωνίες, απαξιώνουν τη ζωή και τον άνθρωπο. Αυτή την τέχνη την είπαν «στρατευμένη» για να την απαξιώσουν. Αλλά εκείνη άντεξε, καταξιώθηκε και αποτελεί «προσευχητάρι» των λαών.


ΣΕΛ.  3
ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Παρελθόν αμαρτωλό... παρών με ετικέτα

ΣΕΛ.  15
MH ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δράση στήριξης των επιχειρήσεων

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ