ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΙΣ. ΤΖΕΜ
Αναπάντητα ερωτήματα για το «ραντεβού στα κρυφά»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στα κρυφά» οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν για τη συνέχεια της πορείας προς την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Ισ. Τζεμ, την περασμένη Δευτέρα, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για δυο ώρες εκτός προγράμματος και χωρίς συνεργάτες. Χτες το βράδυ, έδωσαν αναφορά στη Μ. Ολμπράιτ.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ την περασμένη Δευτέρα δεν είχε ανακοινωθεί στον Τύπο. Μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός συνάντησε τον Τούρκο συνάδελφό του τη στιγμή που οι αρμόδιοι για τα Ελληνοτουρκικά διπλωμάτες δε βρίσκονταν στο χώρο της συνάντησης. Εκεί βρισκόταν, βέβαια ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος!

Το σκηνικό της «μυστικότητας» το χάλασαν ως συνήθως οι Τούρκοι που «κυκλοφόρησαν» την είδηση και κάποιος φωτορεπόρτερ που τράβηξε τη σχετική φωτογραφία.

Πέρα απ' αυτά, πάντως, που έχουν να κάνουν και με τον τρόπο λειτουργίας (συνεργασίας) του υπουργείου και του υπουργού, από τη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ προκύπτουν κάποια ερωτηματικά, τα οποία καλό θα είναι να απαντηθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να «επεκτείνουν» τον κατάλογο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν έρθει σε επαφή τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και ήδη το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει ετοιμάσει κατάλογο με προτάσεις (ΜΟΕ) που θα υποβληθεί προς την Τουρκία. Ανάλογος κατάλογος ετοιμάζεται και από την πλευρά της Αγκυρας.

Το ερώτημα, προφανώς, που τίθεται έχει να κάνει με το αν ισχύει η «πάγια θέση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η ελληνοτουρκική συζήτηση για τη ΜΟΕ δεν είναι διμερής, αλλά διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με τη «διαμεσολάβηση» των μηχανισμών της συμμαχίας.

Το ερώτημα, αν και μοιάζει να είναι τεχνικής φύσης, έχει την πολιτική του σημασία, καθώς έμπειροι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι μια ελληνοτουρκική διμερής συζήτηση για ΜΟΕ στο Αιγαίο, μπορεί να προσφέρει το πλαίσιο για την εξέλιξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Για όλα αυτά, προφανώς, οι Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ βραβεύτηκαν χτες στη Ν. Υόρκη από αμερικανικό ινστιτούτο, καθώς αναγνωρίστηκε η συμβολή τους στην προώθηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, την οποία τόσο επιθυμούν αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί αυτή την περίοδο επίσης, δίνουν και ιδιαίτερη σημασία στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Καθώς, μάλιστα, βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο «αναθέτουν» σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κροατία, η Βουλγαρία το «έργο» της κλιμάκωσης της πίεσης προς το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Με την παρουσία, λοιπόν, του Γ. Παπανδρέου και του Ι. Τζεμ καθώς και άλλων «δευτεροκλασάτων» Βαλκανίων εκλεκτών της Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε χτες στη Ν. Υόρκη κλειστή συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκαν και οι Μ. Ολμπράιτ, Ρ. Χόλμπρουκ, Χ. Σολάνα και Μ. Αχτισάρι. Θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον των Βαλκανίων...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνολική λύση θέλουν οι Βρετανοί

Η Βρετανία εκτιμά ότι οι συνομιλίες που διεξάγουν τα Ηνωμένα Εθνη για το Κυπριακό θα πρέπει τώρα να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος και να οδηγήσουν σε συνολική λύση και όχι σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Τη θέση αυτή διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Εντουαρντ Κλέι.

Σε ερώτηση για την προοπτική του τρίτου γύρου των συνομιλιών, εξέφρασε την ελπίδα πως τα μέρη θα εμπλακούν σε μια ουσιαστική συζήτηση, είτε μεταξύ τους είτε με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Το Λονδίνο, ανέφερε, θεωρεί πολύ περίπλοκα τα θέματα της ασφάλειας, του εδαφικού και των αποζημιώσεων.

Ο Ε. Κλέι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο απαράδεκτη και πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη είναι ο καλύτερος οργανισμός για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής είπε ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν την οποιαδήποτε διευθέτηση οι Κύπριοι συμφωνήσουν, διευκρινίζοντας πως η Ενωση δεν είναι σε θέση να βρει λύση, αλλά να βοηθήσει στην εδραίωσή της.

Είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ειδικές απαλλαγές για την Κύπρο, που να αντανακλούν τις ιδιαιτερότητές της.

Την ερχόμενη Πέμπτη φτάνει στην Κύπρο για συνομιλίες ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ