ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Στρώνουν χαλί για σκληρά αντεργατικά μέτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανεξαρτήτως των όρων που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όλοι οι παράγοντες των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών συμφωνούν ότι η κρίση δε θα είναι βραχυχρόνια. Ο Ντομινίκ Στρος - Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη Τετάρτη έκανε λόγο για σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα κρατήσει καιρό. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι, λόγω των περίπλοκων δεσμών μεταξύ των οικονομιών, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επηρεαστούν επίσης αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2008 σε 4,1% έναντι 4,4% που προέβλεπε τον Οκτώβρη και 4,9% που ήταν πέρυσι η παγκόσμια ανάπτυξη.

«Για τις ΗΠΑ, τουλάχιστον, η επιβράδυνση θα είναι και σημαντική και θα κρατήσει για κάμποσο καιρό. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στρος - Καν.

Και ενώ φαίνεται ότι η κρίση εξαπλώνεται πλήττοντας τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και του ΟΟΣΑ, συστήνουν ως θεραπεία, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και την κατάργηση των δασμών στο διεθνές εμπόριο. Δηλαδή, μέτρα τα οποία ισχύουν και τα οποία ευθύνονται για την κρίση. Φυσικά το επίκεντρο της κρίσης παραμένει στις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γνωστού οίκου «Standard & Poor's», τα χρηματιστήρια του κόσμου «έχασαν» το Γενάρη 5,2 τρισ. δολάρια, σχεδόν το ένα τρίτο του υπολογιζόμενου σε άνω των 14 τρισ. δολαρίων αμερικανικού ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο φετινός Γενάρης ήταν χρηματιστηριακά το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς, με τις αναδυόμενες αγορές να υποχωρούν 12,44% και τις αναπτυγμένες 7,83%. Και οι 26 αναπτυγμένες αγορές είχαν αρνητική απόδοση το Γενάρη, με τουλάχιστον 16 να χάνουν 10% της αξίας τους. Στις αναδυόμενες αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες περιλαμβάνεται η Τουρκία (-22,70%) και ακολουθεί η Κίνα (-21,40%), ενώ πτώση 16,12% και 12,44% είχαν το Γενάρη οι αγορές της Ρωσίας και της Ινδίας.

Στο μεταξύ και όσο η κρίση ξεφεύγει από τα χρηματιστήρια και απλώνεται στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία», δηλαδή στη σφαίρα της υλικής παραγωγής, όλα αυτά μεταφράζονται σε χιλιάδες απολύσεις και ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Μια γεύση αυτής της πραγματικότητας παίρνουν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα όπου αναμένεται μείωση του εργατικού δυναμικού τουλάχιστον κατά 10%, ενώ ο χώρος που θα δεχτεί το επόμενο πλήγμα θα είναι ο κλάδος των κατασκευών. Και έπεται συνέχεια...


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η κρίση φέρνει χιλιάδες απολύσεις

Μια ακόμη μεγάλη διεθνής τράπεζα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας των ζημιών που παρουσίασε. Συγκεκριμένα η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα προβεί σε απολύσεις 1.000 εργαζομένων. Λίγες ώρες πριν, είχε ανακοινωθεί ότι η Morgan Stanley υποχρεώθηκε να διαγράψει δάνεια 9,4 δισ. δολαρίων τα οποία χορηγήθηκαν για αγορά κατοικίας και τα οποία είναι αδύνατον να αποπληρωθούν από τους δανειολήπτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την Morgan Stanley, πολλές τράπεζες, αμερικανικές και βρετανικές, υποχρεώθηκαν να διαγράψουν δάνεια υψηλής διακινδύνευσης ανάλογου ύψους. Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις η ανακοίνωση των ζημιών συνοδευόταν από χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Το ντόμινο της κρίσης που πλήττει το χρηματοπιστωτικό τομέα με επίκεντρο την αγορά κατοικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε εδώ και επτά περίπου μήνες, όταν για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η οικονομική δυσπραγία πολλών δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Στην αρχή ήταν οι μικρότερες τράπεζες όπως η αμερικανική National City που με ζημιές 19 εκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε σε απολύσεις 3.400 εργαζομένων. Βαθμιαία η κρίση άρχισε να πλήττει και τις μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η Northern Rock που σημείωσε ζημιές 25 δισ. λιρών και ανακοίνωσε σχέδιο για απόλυση 45.000 εργαζομένων!

Μέχρι το Νοέμβρη του 2007, ο αριθμός των απολύσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα είχαν φθάσει τις 130.000!

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των απολύσεων μέχρι σήμερα. Ωστόσο υπολογίζεται ότι την κρίση θα την πληρώσουν κατ' αρχήν οι εργαζόμενοι του τραπεζικού τομέα αφού σύμφωνα με αναλύσεις μεγάλων τραπεζών: «οι περικοπές θέσεων εργασίας στις επενδυτικές τράπεζες θα φτάσουν τελικά στο 10% του εργατικού δυναμικού»!

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 66.212%! Το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ πληθωρισμού κατέχει η Ζιμπάμπουε αφού, όπως αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας: «Το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβρη 2007 ήταν 66.212%, υψηλότερο κατά 39.714,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη». Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη φτώχεια, ανεργία που φθάνει το 80% και χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα. Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε απέδωσε τα προβλήματα σε σαμποτάζ δυτικών χωρών.

COCA-COLA ΚΕΡΔΗ Εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου της «Coca-Cola Company», με άξονα την ισχυρή ανάπτυξη στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Ειδικότερα, άνοδο 79% σημείωσαν τα κέρδη το 2007 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η «Coca-Cola Company» ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη για την περίοδο του τέταρτου τριμήνου ανήλθαν σε 1,21 δισ. δολάρια από 678 εκατ. δολάρια πέρυσι, ήτοι στα 52 σεντς ανά μετοχή από 29 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ Τα βρετανικά νοικοκυριά ξοδεύουν περίπου 1.300 λίρες (1.900 ευρώ) περισσότερα κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου κόστους των τροφίμων, των καυσίμων και των λογαριασμών του σπιτιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph). Οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι οι ταχύτερες σε ρυθμό εδώ και 17 χρόνια και πολύ πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, σημειώνει η εφημερίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ