ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Θεατρική παράσταση από τη «Διάβαση»

Αύριο, Κυριακή, στις 6 το απόγευμα η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης «Διάβαση» ανεβάζει το θεατρικό έργο «Η τραπεζαρία», στο θέατρο «Παλλάς»

Σκηνή από τις πρόβες της θεατρικής παράστασης
Σκηνή από τις πρόβες της θεατρικής παράστασης
«Αυτό που στην αρχή ήταν ντροπή, έγινε τόλμη. Σιγά - σιγά ο ψίθυρος έγινε φωνή. Τα τείχη έπεσαν και επιστρέφουμε στο φως». «Να μην παραιτηθούμε, να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να ξαναβρούμε τον άνθρωπό μας, τον αδελφό, το σύντροφο, το φίλο, τον πατέρα των παιδιών μας». «Οι ζωές αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, αρκεί να έχεις πίστη σ' αυτό». «Ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών δεν είναι αθεράπευτος»...

Γιώργος, Ιρίνα, Αννα, Γεωργία, αδέλφια, γονείς, σύντροφοι των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση». Οπως επισήμανε και η Παρασκευή Μόλλαρη, υπεύθυνη του Κέντρου «Κανείς δεν μπορεί να βγει από τα ναρκωτικά μόνος του, χρειάζεται βοήθεια».

Αύριο ετοιμάζονται για ένα ακόμη βήμα, άλλη μια δυσκολία, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα χρήσης στην οικογένεια. Να εκτεθούν στο κοινό μέσω της 25μελούς Ομάδας Θεάτρου του Κέντρου - που αποτελείται από συγγενείς και φίλους των παιδιών που δίνουν τον αγώνα να μείνουν «καθαροί» - με το θεατρικό έργο του Αλμπερτ Γκάρνεϊ «Η τραπεζαρία». Και σκοπός «δεν είναι να αναδειχτεί το υποκριτικό μας ταλέντο. Εξάλλου, οι περισσότεροι από μας δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα έπαιζαν σε θεατρικό έργο. Πετύχαμε το πνεύμα συλλογικότητας και ομαδικότητας, μάθαμε να λειτουργούμε σαν ομάδα και αυτό είναι κατάκτησή μας. Βρήκαμε πράγματα που δεν είχαμε προσέξει ή δε φανταζόμαστε».

Οσο για το έργο του A. Γκάρνεϊ, επιλέχθηκε ακριβώς γιατί ασχολείται με τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια και πώς αυτές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η τραπεζαρία - σύμβολο είναι ο χώρος όπου τα μέλη της οικογένειας συναντιούνται, επικοινωνούν, διαφωνούν, συγκινούνται, προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά. Η παράσταση ανεβαίνει αύριο, Κυριακή στο θέατρο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5), στις 6 μ.μ.

  • Το πρόγραμμα απεξάρτησης «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ είναι δωρεάν, απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες ουσιών άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές και περιστασιακούς χρήστες καθώς και στις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα είναι «στεγνό» (δε χορηγείται καμιά φαρμακευτική ουσία) και λειτουργεί από το 1990. (Κέντρο Ενημέρωσης για χρήστες ναρκωτικών «ΔΙΑΒΑΣΗ», οδός Φυλής 217 - πλατεία Αμερικής, τηλ: 210 - 8626761 και Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης «ΔΙΑΒΑΣΗ», οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου 176, τηλ: 210-8612.604, 210-8655.813).
ΝΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Οχι» στα σχέδια της «Χαλυβουργικής»

Με ένα ακόμα ψήφισμα και μια σειρά από ακίνδυνες αποφάσεις (συσκέψεις, συνεντεύξεις, επιστολές, μελέτες και προσφυγές στο ΣτΕ και την ΕΕ), και σταθερά χωρίς καμία σκέψη κινητοποίησης, αποφάσισε χθες, σε συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής να «αντιδράσει» στα σχέδια δημιουργίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ» σε σύμπραξη με τη ΔΕΗ. Μια επένδυση, που, αν υλοποιηθεί, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη κορεσμένο περιβάλλον του Θριασίου, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Απέναντι σε αυτή την τακτική, η θέση της ΝΑΣ, όπως τόνισε ο νομαρχιακός της σύμβουλος Χρήστος Κολοβός στην παρέμβασή του, είναι «να ξεσηκωθεί ο λαός του Θριασίου, αλλά και από τους όμορους δήμους της Δυτικής Αθήνας, που νιώθουν κι αυτοί τις επιπτώσεις. Ο λαός πρέπει να ματαιώσει με αγώνες αυτά τα σχέδια».

Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να θέσει και μια σειρά ζητήματα, όπως «τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους σχεδιασμούς που έκαναν και κάνουν για την περιοχή, νομοθετώντας και παίρνοντας αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των κατοίκων και την κατάσταση της περιοχής. Διότι αυτές οι επενδύσεις που γίνονται στο Θριάσιο συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο, αφού διακινεί πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος τα εμπορεύματά του. Ευθύνες, όμως, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 3 Φλεβάρη αντιστασιακές οργανώσεις διοργανώνουν:

  • O Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10 - Πεδίον του Αρεως) στην Αθήνα, πραγματοποιεί - ώρα προσέλευσης 10.30 το πρωί - την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου για το 2008.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) έχει την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή της, ώρα 12 μ. - 5 μ.μ., στην ταβέρνα «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (Καστέλλο), οδός Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Κάτω Πατήσια. Πληροφορίες και προσκλήσεις στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΕΠΠ, οδός Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος, Ομόνοια και στα τηλ. 210/5230526 - 210/5230534.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, κόβουν πίτα.
  • Η ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου, ώρα 10 π.μ., κόβει την πίτα της στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 62).
«Κοινοί στόχοι» νομαρχών - ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση της ΕΝΑΕ και με τον Γ. Αλογοσκούφη.

«Κοινούς στόχους» διαπίστωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σύμπλευση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - όπως άλλωστε έχουν καταγραφεί και στους φορείς της Αυτοδιοίκησης - στην προώθηση μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα δημιουργεί μεγαλύτερα σχήματα, περισσότερο αποτελεσματικά στην υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών.

«Χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμός», δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος και ζήτησε οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις νομαρχίες να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Βέβαια, ούτε αυτός, ούτε και η ηγεσία της ΕΝΑΕ σχολίασαν το μείζον ζήτημα της υποχρεωτικής μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπει και ο νέος Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κάτι που οδηγεί στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και στην ιδιωτικοποίησή τους. Οπως δεν έθιξαν και την πενιχρή χρηματοδότηση που εισπράττουν οι νομαρχίες, η οποία ανέρχεται μόλις στο 0,45% του κρατικού προϋπολογισμού.

Αθικτο έμεινε το ζήτημα της τακτικής χρηματοδότησης και κατά τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια η ΕΝΑΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Οι νομάρχες κατέθεσαν υπόμνημα με τα οικονομικά τους αιτήματα. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκαν για τη μη χρηματοδότηση της αρμοδιότητας συντήρησης και επισκευής του οδικού δικτύου, που μετέφερε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις νομαρχίες. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέσα σε ένα μήνα. Ανάλογα με τις απαντήσεις, οι νομάρχες απείλησαν ότι θα προχωρήσουν σε ...κλείσιμο των νομαρχιών.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση

Την αντίδραση κατοίκων και φορέων του Χαλανδρίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα κτίριο 55.000 τ.μ. που θα στεγάσει το υπουργείο Οικονομικών, στο μοναδικό ελεύθερο χώρο, στην αλάνα πίσω από το Νομισματοκοπείο (γήπεδο Απόλλωνα), και να εντάξει το έργο στις ΣΔΙΤ.

Κάτοικοι και φορείς της πόλης έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα με στόχο να παραμείνει η περιοχή χώρος πρασίνου με τους υπάρχοντες αθλητικούς χώρους, και μάλιστα αναβαθμισμένους, να αποδοθούν για χρήση στους κατοίκους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν πως οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή θα είναι καταστροφικές.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαστοράκης, εισηγητής της Επιτροπής, «ένας ελεύθερος χώρος 29 και πλέον στρεμμάτων, από τους ελάχιστους στην πόλη, πρόκειται να οικοδομηθεί και θα χαθεί για πάντα. Η εγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται σε μια περιοχή αποκλειστικά αμιγούς κατοικίας, με έλλειμμα ελεύθερων χώρων. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί γίνονται εκδρομές των γύρω σχολείων ή ότι εκεί κατέφυγαν οι γύρω κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σεισμών».

Στην παρέμβασή της η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης «Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία» και δημοτική σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής, υπογράμμισε: «Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν φενάκη καθώς από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κερδίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι ιδιώτες, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δε θα αφήσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης χωρίς τσιμέντο».

Επίθεση με μπογιές και πέτρες σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 χτες το μεσημέρι σε κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λ. Αθηνών 58. Ομάδα περίπου 30 ατόμων πέταξε πέτρες στις τζαμαρίες και μπογιές στο εξωτερικό του κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ