ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Χαμάς: «Τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά»

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται στη Ράφα για ανοιχτά σύνορα

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται στη Ράφα για ανοιχτά σύνορα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες προσπάθησαν χτες να σφραγίσουν με τσιμέντο, μεταλλικές πλάκες ή συρματοπλέγματα τα περισσότερα απ' τα ρήγματα στο μεθοριακό τείχος που χωρίζει την Αίγυπτο απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ένοπλες δυνάμεις και υποστηριχτές της Χαμάς κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν το κλείσιμο των συνόρων. Μπουλντόζες και ένοπλοι άνδρες της Χαμάς αφαίρεσαν το απόγευμα τις μεταλλικές πλάκες με τις οποίες οι Αιγύπτιοι είχαν «βουλώσει» τα κενά, δίχως οι τελευταίοι να τολμήσουν να αντιδράσουν...

«Δε θα επιτρέψουμε ξανά το σφράγισμα των συνόρων. Οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις» δήλωνε το ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια. Αλλο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμού Ζούχρι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη ότι «ενεργεί προς το συμφέρον του Ισραήλ», προσθέτοντας: «Εμείς στη Χαμάς δε θα δεχτούμε μια επιστροφή της κατοχής στο μεθοριακό σταθμό της Ράφα, όποιες θυσίες κι αν γίνουν».

Το ίδιο μήνυμα «εξέπεμψαν» την ίδια ώρα πάνω από 600 υποστηριχτές της Χαμάς, που διαδήλωσαν στα σύνορα της Ράφα ενάντια στις προσπάθειες της Αιγύπτου να ξανασφραγίσει τα σύνορα. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Αίγυπτος και Παλαιστίνη ένας λαός και όχι δύο», «Κρατήστε τα σύνορα ανοιχτά».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ιμπεριαλιστική και επιθετική πολιτική κατά Ιράν και Μ. Ανατολής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε τοποθετήσεις στήριξης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, στο Ιράν, προχώρησαν την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Υπατος Αρμοστής για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα και άλλοι εκπρόσωποι της ΕΕ, διαλύοντας τις όποιες υποψίες για το ρόλο της Ενωσης εναντίον του Ιράν και την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Σώματος για το Ιράν, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο σχετικό ψήφισμα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι τοποθετήσεις του Χ. Σολάνα, εκπροσώπων της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν εξαφανίζουν οριστικά τις όποιες αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ κατά του Ιράν και γενικότερα στη Μ. Ανατολή».

Οπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αποδεικνύουν πως η ΕΕ αποτελεί σύμμαχο στην προώθηση του ΑμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου για τον "εκδημοκρατισμό της Μ. Ανατολής" που στοχεύει στην υποταγή κρατών και λαών, στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι διαβεβαιώσεις της ΔΕΑΕ, η έκθεση της CIA, για τη μη στρατιωτική χρησιμοποίηση από το Ιράν της πυρηνικής ενέργειας σκόπιμα αγνοούνται από την ΕΕ, που κλιμακώνει τις πιέσεις με κυρώσεις κατά του Ιράν, δυναμώνει την προπαγάνδα για να εξοικειώσει την κοινή γνώμη με έναν πόλεμο εναντίον του. Αλλωστε, με σαφήνεια ο Χ. Σολάνα συνέδεσε την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή με το θέμα των πυρηνικών, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα πυρηνικά του Ισραήλ».

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής εκδηλώνονται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών. Θύματά της είναι οι λαοί της Παλαιστίνης, του Ιράν, του Λιβάνου κλπ. Μοναδική απάντηση στα νέα επιθετικά, πολεμικά σχέδια είναι η αντίσταση των λαών στον ιμπεριαλισμό, χωρίς ψευδαισθήσεις για το ρόλο της ΕΕ».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίασή τους αρμόδιοι είναι οι λαοί κάθε χώρας που δεν πρέπει να επιτρέψουν να αποτελέσουν πρόσχημα για ένα νέο Ιράκ».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για μία ακόμη φορά η κόλαση του Ιράκ διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την «πρόοδο» που υποτίθεται πως συντελείται εξαιτίας της «επιτυχίας της νέας στρατηγικής» του Μπους.

Τουλάχιστον 64 νεκροί και 107 τραυματίες είναι ο απολογισμός δυο βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε πολυσύχναστες αγορές της Βαγδάτης από γυναίκες καμικάζι. Η πρώτη επίθεση έλαβε χώρα στις 10 το πρωί στην υπαίθρια αγορά Αλ Γαζίλ, η οποία ήταν γεμάτη με καταναλωτές και καταστηματάρχες και όπου σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι. Πρόκειται για την πλέον θανατηφόρα επίθεση των τελευταίων μηνών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε σε αγορά πτηνών στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας και προκάλεσε το θάνατο 18 ανθρώπων, ενώ άλλοι 25 τραυματίστηκαν. Επίσης, σε επιθέσεις την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 2 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατοχικών για το μήνα Γενάρη έφτασε τους 38 από 23 το Δεκέμβρη - μετά από 4 μήνες μείωσης των απωλειών - ενώ το σύνολο των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους φτάνει τους 3.942.

Οσο για τους αμάχους, όπως αποκαλύπτει το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 541 Ιρακινοί σκοτώθηκαν το Γενάρη σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Οπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανάμεσα στο Μάρτη του 2003 και τον Ιούνη του 2006, κάθε μέρα 120 Ιρακινοί έχαναν τη ζωή τους από «βίαιο θάνατο». Τέλος, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Opinion Research Business» (ORB).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η κυβέρνηση του Κενυάτη Προέδρου Μουάι Κιμπάκι και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν χτες βράδυ στη λήψη «άμεσης δράσης» για τον τερματισμό της βίας που πλήττει τη χώρα πάνω από ένα μήνα προκαλώντας το θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες που κρατούνταν όμηροι επί δύο βδομάδες από το ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ και αφέθηκαν ελεύθεροι κλήθηκαν χτες ως κατηγορούμενοι από το στρατοδικείο για ανυποταξία. Οι ενδεχόμενες ποινές που αντιμετωπίζουν είναι στον έναν ισόβια κάθειρξη, «για συνωμοσία που είχε στόχο να βλάψει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους», ενώ αντίστοιχα δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους υπόλοιπους επτά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δραματικές διαστάσεις παίρνει η πρωτοφανής κακοκαιρία στην Κίνα, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Εκατομμύρια Κινέζοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα, αφού τα αποθέματα μειώνονται και η κακοκαιρία αντί να υποχωρεί εντείνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Στη θανάτωση χιλιάδων πτηνών προχώρησαν οι πακιστανικές αρχές, προκειμένου να ελέγξουν την επιδημία της γρίπης των πτηνών, με το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1, που έχει ξεσπάσει στο Καράτσι. Οι έλεγχοι σε χιλιάδες πτηνοτροφεία έχουν ενταθεί, καθώς δεκάδες χιλιάδες πτηνά έχουν βρεθεί νεκρά, τις τελευταίες μέρες.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Σε απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο της Ουγγαρίας, απαιτώντας αύξηση κατά 10% των μισθών τους. Ωστόσο, μετά το μεσημέρι, αναστάλθηκε η απεργία μπροστά στις νέες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και τη διοίκηση των Ουγγρικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (MAV) που θα ξεκινήσουν σήμερα.

ΚΙΤΟ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η Βολιβία, εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο και των πλημμυρών που επιδεινώνονται. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 130.000 έχουν πληγεί. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Πρόεδρος του γειτονικού Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, για επτά επαρχίες της χώρας που πλήττονται από το Ελ Νίνιο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιτυχής δοκιμή πυραύλου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές, πραγματοποίησε χτες το Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των στρατιωτικών αρχών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε εκτόξευση πυραύλου τύπου «Ghauri», που μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, με αυτή να είναι η δεύτερη δοκιμή που πραγματοποιείται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, το Πακιστάν «έχει αναπτύξει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και μια ισχυρή πυρηνική αμυντική ικανότητα», απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις ότι τα όπλα αυτά μπορεί να περιέλθουν σε χέρια «εξτρεμιστών», όπως πιθανολογείται από τη Δύση.

Και ενώ ο στρατός πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων, έξι ακόμα Πακιστανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε εναντίον φυλακίου ελέγχου στο βόρειο Ουαζιριστάν. Μία επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Μιρ Αλι, που χαρακτηρίζεται «καταφύγιο της Αλ Κάιντα».

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα», τον Αμπού Λάιθ Αλ Λίμπι, να σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση στην περιοχή των φυλών στο Πακιστάν, την Πέμπτη και επιβεβαιώθηκε χτες από πηγές της πακιστανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ