ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Οι απολύσεις, η ανεργία, η επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων είναι η άλλη όψη της πολιτικής που παράγει σκάνδαλα και αναδίνει δυσοσμία, ακριβώς επειδή είναι πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους της, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να αντιτάξουν τίποτε άλλο παρά τους αγώνες τους.

Αγώνες που ξεκινάνε από την υπεράσπιση του δικαιώματος στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Αγώνες ταξικούς και επιθετικούς, που θα βάζουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της διεύρυνσης των δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στην οργάνωση τέτοιων αγώνων πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, καταγράφοντας σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινή πάλη, αλλά και στην πορεία της συσπείρωσης δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες είναι το αποκούμπι των εργαζομένων και στη βάση αυτή οργανώνεται η απεργία στις 13 του Φλεβάρη.

Η ίδια η ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου βάζει ψηλά τον πήχη για το λαϊκό κίνημα. Αλλωστε, οι ταξικοί αγώνες έχουν αποτελέσματα όταν είναι επίμονοι, αποφασιστικοί, με κατεύθυνση και στόχο τη ρήξη με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και την πολιτική που τα υπηρετεί. Τόσο οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο «Καρφούρ» και τη «Ρενό», όσο και η σύμβαση των μηχανουργών αυτό δείχνουν. Αλλά δε φτάνουν μόνον αυτοί οι αγώνες για τους εργαζόμενους.

Το καθήκον που σήμερα αντιστοιχεί στα πραγματικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων είναι να μαζικοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική του μετώπου που αντιστέκεται και συγκρούεται με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Να γυρίσουν μαζικά την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου και τις ρεζέρβες ενός συστήματος σάπιου, εκμεταλλευτικού. Να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα. Να παλέψουν για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, τη μήτρα κάθε αντεργατικού αντιλαϊκού μέτρου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Στο στόχαστρο οι πολιτικοί ένοχοι και τα δεκανίκια τους

Στο πόδι το ταξικό κίνημα για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, την όξυνση της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του

Με νέα πείρα και δυνάμεις από την ασίγαστη δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά στη ζωή και τη δουλιά της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τις επόμενες μέρες τη δραστηριότητα και το πλατύ άνοιγμα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 13 Φλεβάρη.

Με δεδομένη την επιθετικότητα της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, αλλά και τη στρατηγική σύμπλευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τις αξιώσεις των εργοδοτών, το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει το καθήκον να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων σε ταξική βάση. Να μαζικοποιήσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση για την οποία έχει οριστεί για αύριο. Οι θέσεις βιομηχάνων και συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ταυτίζονται σε στρατηγικά ζητήματα, όπως η παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι μαζικές απολύσεις. Ενώ και στο μέτωπο του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου, ενώ τις επόμενες μέρες συνεχίζεται ο «κοινωνικός διάλογος» με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους δημοσιογράφους.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Συγκεντρώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί ακόμα σε Κατερίνη (10 π.μ., στην κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης) και Γιαννιτσά (10 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ).

Πλατιές συσκέψεις και εξορμήσεις

Χτες το απόγευμα, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στο ΕΚ Πειραιά, αποφασίστηκε να μη μείνει τόπος δουλιάς και εργατογειτονιά που να μη φτάσουν οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων. Η απεργιακή συγκέντρωση καθορίστηκε να γίνει στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα η συμμετοχή στην απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που στον Πειραιά προβάλλει και την αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, να γίνει θέμα συζήτησης στις διοικήσεις σωματείων, να συγκληθούν όπου είναι δυνατόν γενικές συνελεύσεις, να εκδοθούν ανακοινώσεις συνδυάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ με τις ειδικότερες διεκδικήσεις του κάθε κλάδου και εργασιακού χώρου.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινες χτες και στη Λάρισα. Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, σε σύσκεψη καλεί αύριο Τετάρτη, και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 24, πλ. Ελευθερίας), στις 7 μ.μ.

Στην Αθήνα, τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι παρακάτω ανάμεσα σε άλλες εξορμήσεις: Σήμερα, στο «Πράκτικερ» Ταύρου. Αύριο Τετάρτη 30/1, στο «Πράκτικερ» Ελληνικού. Την Πέμπτη 31/1, σε «Νότος Γκάλερις» και «Λαμπρόπουλο». Την Παρασκευή 1/2 στα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Το Σάββατο 2/2 στο «Μάκρο» και το «Αττικα». Τη Δευτέρα 4/2 στα καταστήματα σε Ερμού και Ευαγγελιστρίας.

Ξεκρέμαστοι και απολυμένοι δεκάδες εργάτες

Ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ρ» είναι ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πλειοψηφία των τόπων δουλιάς

«Στον αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εκτυπωτικής εταιρείας ΑΛΦΑ ΠΡΕΣ ΑΒΕΕ, καθώς η επιχείρηση σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη του Δεκέμβρη. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα και δεν έχουν πάρει καν δώρο Χριστουγέννων, ενώ οι υπεύθυνοι τους έχουν κάνει μπαλάκι πετώντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.

«Οι ανταγωνισμοί τους (σ.σ. των υπευθύνων) για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη από τη δουλιά μας, μας αφήνει αδιάφορους» σημειώνεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Εργοστασιακή Επιτροπή και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. «Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και όλους τους υπόλοιπους να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για μόνιμη σταθερή δουλιά», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Χωρίς δουλιά εννιά εργαζόμενες

Την ανάκληση των απολύσεων 9 εργαζόμενων γυναικών, στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση του ξενοδοχείου IMRERIAL στη Λάρισα, απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού του νομού, επισημαίνοντας ότι αυτή μπορούν να την επιβάλουν μόνο η ενότητα και η ταξική αλληλεγγύη, όπως έγινε, πρόσφατα, με τις απολύσεις στα ΚΑΡΦΟΥΡ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι πίσω από τη βιτρίνα του χαμογελαστού υπαλλήλου και των χλιδάτων σαλονιών του συγκεκριμένου ξενοδοχείου υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η ομηρία, η ανασφάλεια, η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της εργασίας.

Κι αφού αναφέρει ότι η διεύθυνση του ξενοδοχείου απολύει εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιβάλλει συμβάσεις ορισμένου χρόνου (2μηνίτες, «εξτρατζήδες», εργολάβους καθαριότητας), καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από το ΠΑΜΕ, για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κλιμακώνουν στη Νίκαια

Με νέα 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο που κήρυξε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, στο κατάστημα έτοιμου φαγητού στη Νίκαια, μέρος της αλυσίδας «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ», και εξορμήσεις στα υποκαταστήματα Αιγάλεω και Περιστερίου, οι εργαζόμενοι του καταστήματος συνέχισαν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία απέλυσε 5 συναδέλφους τους για να τους «τιμωρήσει» επειδή πήραν μέρος στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο υποκατάστημα του Περιστερίου ο διευθυντής του καταστήματος αντιμετώπισε με προπηλακισμούς τους συνδικαλιστές και επιχειρούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που τους πλησίαζαν. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν υποχωρούν στις τρομοκρατικές μεθόδους της επιχείρησης, αλλά προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το σταμάτημα της λειτουργίας της επιχείρησης ως εργασιακού γκέτο.

Απολύονται τεχνικοί στο «ΣΚΑΪ TV»

Σε απολύσεις τεχνικών προχώρησε την περασμένη βδομάδα και η διοίκηση της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ TV», με το πρόσχημα των περικοπών και του «κλεισίματος» του προϋπολογισμού του 2008. Μάλιστα, η διοίκηση του «ΣΚΑΪ TV», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), άφησε υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις.

Το περασμένο Σάββατο και με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων τεχνικών, μέλη της ΕΤΙΤΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην οδό Ερμού όπου οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ TV» διοργάνωσαν εκδήλωση «οικολογικού» περιεχομένου. Το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ ζητά την άμεση ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων των τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Απέκλεισαν το DIA

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ DIA, που βρίσκεται στην περιφερειακή οδό Τρικάλων, προχώρησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του σωματείου εργαζομένων στα ΚΡΑΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA - απαιτώντας την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή που απολύθηκε για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, καταχειροκροτούμενοι από τους πελάτες που εκείνη την ώρα ήταν στο κατάστημα.

ΟΑΕΔ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2008
Πακτωλοί χρημάτων στους ιδιώτες με πρόσχημα την ανεργία

Την ώρα που η πραγματική ανεργία τσακίζει κόκαλα, ο Οργανισμός επεκτείνει τις συμπράξεις με επιχειρήσεις και ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν χρήματα των ίδιων των εργαζομένων στο όνομα δήθεν της αύξησης της απασχόλησης

Πιο βαθιά μπαίνει το χέρι των ιδιωτών στα προγράμματα των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το 2008 που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην Καρδίτσα. Με το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο βαθαίνει η παρουσία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αφού δίπλα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οργανώσεις των «κοινωνικών εταίρων» πλασάρονται πλέον και οι ιδιώτες, ακόμα και οι ΜΚΟ σαν διαχειριστές κονδυλίων για τη συγκάλυψη της ανεργίας!

Μάλιστα, οι συμπράξεις των φορέων αυτών με τον ΟΑΕΔ δεν περιορίζονται μόνο στην ανάληψη των επιδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά διευρύνονται μέχρι και το σχεδιασμό των ίδιων των προγραμμάτων. Οι ιδιώτες δηλαδή θα καταρτίζουν σχέδια για ιδιώτες. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και ενώσεων «θα καθορίζουν τις προδιαγραφές του εργατικού δυναμικού που προτίθενται να προσλάβουν» και ο ΟΑΕΔ «θα χρηματοδοτεί και θα υλοποιεί ειδικά προγράμματα κατάρτισης, προσανατολισμένα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης». Δηλαδή, εκπαίδευση κατά παραγγελία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να προσλαμβάνουν πληρώνοντας μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, γίνεται πλέον η «κυρίαρχη πολιτική του Οργανισμού». Ετσι, βαθαίνει η μεταμόρφωση του ΟΑΕΔ από φορέα προστασίας των ανέργων σε φορέα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και απόκτησης φτηνής εργατικής δύναμης, με πρόσχημα πάντα την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης.

Μάλιστα, παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα των «ενεργητικών πολιτικών», τα στοιχεία μαρτυρούν ότι από τα τεράστια ποσά επιδότησης αυτών των προσωρινών θέσεων ωφελημένες είναι μόνο οι επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν 270.000 θέσεις απασχόλησης, μέσα σε τριάμισι χρόνια ο ΟΑΕΔ χρηματοδότησε 200.000 θέσεις και ευκαιρίες απασχόλησης. Που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος δημιουργήθηκε εξαιτίας της γενικής «οικονομικής ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή που τεράστια ποσά καταλήγουν στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΑΕΔ για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2007, μόνο 145 χιλιάδες άνεργοι έλαβαν την τακτική επιδότηση. Δηλαδή, περίπου το 1/3 από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό. Οσο για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» όλων αυτών των επιχορηγήσεων, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν οι βασικοί αιμοδότες. Ετσι ενώ τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού θα ανέλθουν στα 3,078 δισ. ευρώ, τα 2,347 δισ. θα προέλθουν από τις εισφορές των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ενιαίο από χτες το Συνδικάτο

Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο χώρο της Συνέλευσης
Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο χώρο της Συνέλευσης
Ενα σπουδαίο βήμα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του κλάδου, έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι στην «τελευταία» Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισαν την προσχώρησή τους στο Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Το ενιαίο πια συνδικάτο θα ονομάζεται «Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής» και στόχο θα έχει ένα συνδικάτο ενιαίο που θα συσπειρώνει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, ικανές να αποκρούσουν με τη δράση τους την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοτών. Ενα συνδικάτο που θα ενισχύσει το μέτωπο των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ. Ενα συνδικάτο με παραρτήματα σε όλη την Αττική, όπου κατοικούν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, με ζωντανή λειτουργία απέναντι σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές. Ενα συνδικάτο που θα εμπιστεύονται οι νέοι, που θα είναι αποκούμπι για τους μετανάστες. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποφάσισαν επίσης τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 13 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΗ: Την αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα 24ωρης απεργίας αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ύστερα από την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αναστείλει επίσης για σήμερα προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (λόγω εθνικού πένθους). Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», διαφώνησαν με την αναστολή της απεργίας, σημειώνοντας ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης δε σταματά, αλλά εντείνεται και για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Στάση εργασίας (11 π.μ.-1μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα, με κύριο αίτημα το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και το πέρασμα των υπηρεσιών τους και των εργαζομένων στο δήμο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Εξω τα δουλεμπορικά!

«Σταθερή δουλιά ζητάει η εργατιά, έξω τώρα τα δουλεμπορικά». Μ' αυτό το σύνθημα χτες αργά το απόγευμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας «έκλεισαν» αγωνιστικά τη Γενική τους Συνέλευση, καθώς σύσσωμοι πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία μέσα στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη στην Ομόνοια. Αφορμή για αυτή την αγωνιστική παρέμβαση μέσα στο λόμπι του ξενοδοχείου αποτελεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μεγαλοξενοδόχος αντικαθιστά μόνιμο προσωπικό με εργαζόμενους μέσω διαφόρων συνεργείων και γραφείων «ενοικίασης» υπό άθλιες εργασιακές σχέσεις και ανασφάλιστους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι μόνιμες καμαριέρες είναι εφτά και άλλες τόσες απασχολούνται μέσω συγκεκριμένου γραφείου. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σε τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της επιχείρησης οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι αν δε φύγει άμεσα μέσα από το ξενοδοχείο το γραφείο που φέρνει τις καμαριέρες, την επόμενη φορά θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο το συνδικάτο αλλά το σύνολο των ταξικών δυνάμεων. Με το τέλος της παρέμβασής τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι χειροκροτήθηκαν από πελάτες του ξενοδοχείου. Νωρίτερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με ψήφισμά τους κατήγγειλαν τις απολύσεις που έγιναν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» του ίδιου μεγαλοξενοδόχου στη Λάρισα.

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΙ
Σημαντική κατάκτηση η Σύμβαση που υπέγραψαν

Επέβαλαν με την πάλη τους αυξήσεις μέχρι και 17,2% στο μεροκάματο και 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο

Προτάσσοντας το πανίσχυρο όπλο της ταξικής σύγκρουσης, η ειδικότητα των μηχανουργών, συσπειρωμένη στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και έχοντας στο πλευρό της όλους τους μεταλλεργάτες, κατάφερε μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα, να επιβάλει την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί μία ακόμα μεγάλη κατάκτηση του κλάδου και μετράει για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο πιο σκληρός πυρήνας της εργοδοσίας των μεταλλεργατών, η Ενωση Μηχανουργών εργοδοτών Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, στριμωγμένη από το ενιαίο αποφασιστικό μέτωπο των εργατών, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν οι μηχανουργοί.

Ετσι, από την 1η Μάρτη η ειδικότητα των μηχανουργών ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία τεχνιτών, από την Α2 που ήταν, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεροκάματά τους διαμορφώνονται πλέον στα 90 ευρώ μεικτά από 80 που ήταν, ποσοστό αύξησης 12,5%. Τα μεροκάματα των βοηθών τους διαμορφώνονται στα 75 ευρώ μεικτά από 64 ευρώ, ποσοστό αύξησης 17,2%. Ομως το πιο σημαντικό που κατάκτησαν είναι ότι από την 1η Νοεμβρίου 2008, θα ισχύσει και σε αυτούς το 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιπες ειδικότητες πριν από το 1990.

Η διοίκηση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μετά από συνεδρίασή της, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού επικύρωσε τη συμφωνία για την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης, ενώ με αυτό το θέμα θα συγκληθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα και η γενική συνέλευση της ειδικότητας των μηχανουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ