ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Διαδοχικές συσκέψεις ενόψει προγραμματικών δηλώσεων

Σειρά επαφών με τους υπουργούς που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει σήμερα και για τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιταχύνει τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, ανατροπή του ασφαλιστικού).

Στα πλαίσια αυτά, σήμερα ο Γ. Παπαντωνίου συναντάται με τους 2 υφυπουργούς Οικονομικών και με τους υπουργούς Μεταφορών και Ανάπτυξης. Αύριο αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, με τον οποίο θα τεθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τις αλλαγές στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά υπουργεία, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του σφαγιασμού των κρατικών δαπανών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, τακτική που στις πρωθυπουργικές προγραμματικές δηλώσεις θα μεταφραστεί ως «προσπάθεια νοικοκυρέματος και περιστολής της σπατάλης στο δημόσιο τομέα».


ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Και τώρα λιτότητα με το μανδύα της ... «ανταγωνιστικότητας»

Οι θέσεις και αξιώσεις των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας, όπως διατυπώθηκαν προχτές στην ετήσια γενική συνέλευσή τους, δεν ενόχλησαν στο ελάχιστο - αντίθετα βρήκαν σύμφωνους - τους παραβρεθέντες υπουργούς Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης

Τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Β. Τακάς , στην ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου, τη Δευτέρα το βράδυ. Στη συνέλευση αυτή, η ηγεσία του ΣΒΒΕ προσδιόρισε τους βασικούς άξονες της δραστηριότητας των βιομηχάνων στην αποκαλούμενη μετα-ΟΝΕ εποχή και το πλαίσιο της πολιτικής που ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει για την υλοποίηση των επιδιώξεων και επιλογών της άρχουσας τάξης.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των βιομηχάνων Β. Ελλάδας:

  • Διατύπωσε τις θέσεις του και γενικότερα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου για το τι είδους κράτος απαιτούν, στις σημερινές συνθήκες (σ.σ. της «παγκοσμιοποίησης»).
  • Σκιαγράφησε τις αξιώσεις του για το τι είδους εκπαιδευτικό σύστημα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της «ελληνικής οικονομίας» (σ.σ. διάβαζε των βιομηχάνων).
  • Προανήγγειλε τη «μείωση του δημόσιου τομέα».
  • Προσδιόρισε την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, το μέγεθος των κοινωνικών παροχών και σε μεγάλο βαθμό - σε συνδυασμό και με την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης που ακολούθησε - έδωσε μια γεύση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αναμένονται σε λίγες μέρες.

«Ο νέος στόχος (της ΟΝΕ), τόνισε ο Β. Τακάς, είναι μεγάλος και δύσκολος, απαιτεί σκληρή εργασία από τη νέα κυβέρνηση και μεγάλη προσπάθεια και θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η άποψη του Β. Τακά για την ουσία της «παγκοσμιοποίησης», η οποία - όπως υποστήριξε - «είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποφευχθεί ή να ανατραπεί, διότι δεν προέρχεται από πολιτικό κίνημα ή φιλοσοφική σκέψη αλλά είναι προϊόν τεχνολογικής εξέλιξης, που συνεχώς μεταβάλλει το περιβάλλον. Είναι κάτι σαν ένα φυσικό φαινόμενο», κατέληξε.

Στην αξιοποίηση φυσικά της τεχνολογικής εξέλιξης δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της αμερικανόπνευστης «παγκοσμιοποίησης». Υπάρχει και ο δρόμος των λαών και η χρήση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των αναγκών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που ονομάζουμε «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι τίποτα άλλο από τη διεθνοποίηση, τη διεθνή επιβολή της αμερικανικής οικονομίας και, μέσω αυτής, την καθυπόταξη των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και των λαών του πλανήτη.

Για την αναπροσαρμογή του κράτους στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η «παγκοσμιοποίηση», ο Β. Τακάς ισχυρίστηκε ότι «η μείωση του δημόσιου τομέα αποτελεί μονόδρομο για την εξυγίανση της οικονομίας αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου». Αιτιολόγησε ακόμα τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στην παιδεία για την παραγωγή απασχολήσιμων πολιτών: «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε φυτώρια νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα ακολουθούν τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία και την οργάνωση και θα παραδίδουν στην κοινωνία ανθρώπους εξοπλισμένους με τις αναγκαίες γνώσεις και τη θέληση...».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλίες των νέων υπουργών Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, και Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη. Ο Γ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής ενσωμάτωσής τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό χώρο» και πως ένας από τους στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «οι περιφέρειες της Θράκης και της Μακεδονίας στο τέλος αυτής της τετραετίας θα έχουν φτάσει στην ανώτερη κλίμακα των ανεπτυγμένων περιφερειών της Ελλάδας»! Ωραία θα ήταν η προφητεία του κυρίου υπουργού αν έλειπε εκείνο το «θα». Το έχουν ακούσει τόσες φορές οι Ελληνες που κάθε φορά που επαναλαμβάνεται «κουμπώνονται», και με το δίκιο τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, απηχώντας και τις απόψεις και τις προτεραιότητες των βιομηχάνων, καθόρισε τις προκλήσεις της ισχυρής οικονομίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. «Η ανταγωνιστικότητα, η αναδιάρθρωση της παραγωγής, το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, η ανεργία, η βελτίωση των βασικών κοινωνικών αγαθών, η καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, η συνεχής αναβάθμιση και διάδοση της παιδείας, αποτελούν τομείς όπου θα δοκιμαστούν την επόμενη δεκαετία οι προτεραιότητες και η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής».

Τι να εννοούσε άραγε με αυτό το «επόμενη δεκαετία» ο υπουργός Ανάπτυξης; Οτι η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα 10 χρόνια, ή ότι όποια κυβέρνηση κι αν είναι στο πηδάλιο η πολιτική των Βρυξελλών θα εφαρμοστεί χωρίς διαφορές και παρεκκλίσεις;

Οπως και να έχει το πράγμα, ο κύριος υπουργός φρόντισε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των βιομηχάνων για το νέο ρόλο του κράτους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η δημόσια διοίκηση αναβαθμίζεται και γίνεται ο επιτελικός μηχανισμός για το σχεδιασμό και την υποστήριξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας». Των επιλογών της άρχουσας τάξης θα εννοούσε προφανώς ο υπουργός και δεν άντεξε στον πειρασμό να ταυτίσει πάλι το μεγάλο κεφάλαιο με τη χώρα!


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κέρδη πάνω από 75 δισ. δρχ. στο τρίμηνο

Συνεχίζεται η διόγκωση των υπερκερδών της Εθνικής Τράπεζας όπως και ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος αποσπά ολοένα και μεγαλύτερα οφέλη από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο διοικητής της τράπεζας Θ. Καρατζάς, τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Εθνικής για το α` τρίμηνο του 2000 διαμορφώθηκαν σε 75,1 δισ. δρχ. έναντι 61,1 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999, σημειώνοντας αύξηση 22,9%. Κατά τη χτεσινή επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, εγκρίθηκε, επίσης, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 94,5 δισ. δρχ . με την έκδοση 65.165.844 νέων μετόχων, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους κατά αναλογία 4 νέες ανά 10 παλαιές.

Η χτεσινή μέρα σήμανε και τυπικά το τέλος της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας, που βρισκόταν εν ζωή πριν το ξεπούλημα που υπέστη πέρυσι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τον όμιλο της Τράπεζας Πίστεως. Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ιονικής Τράπεζας, εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής με την απορρόφησή της από την Alpha Πίστεως .

Στα 10 δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζονται με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία να ανέλθουν τα προ φόρων κέρδη της ΕΤΒΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δραχμών που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ