ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ανυπότακτη απάντηση της εργατικής τάξης

Πολύμορφες εκδηλώσεις και ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 7 Μάη

Στη «μάχη» για την προετοιμασία της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί, μπαίνουν τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, που συμμετείχαν προχτές σε σχετική σύσκεψη.

Τη «σκυτάλη» παίρνει ο Πειραιάς, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά διοργανώνει αύριο Πέμπτη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να καθορίσουν τα σωματεία της πόλης το δικό τους πρόγραμμα δράσης για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει το ΠΑΜΕ για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στην κεντρική συγκέντρωση, τονίζοντας, στην ανακοίνωσή του, πως «η εργατική τάξη της χώρας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, επιβάλλεται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική - διεθνιστική - ανυπότακτη απάντηση και να κάνουν σαφέστατο στην κυβέρνηση πως δε θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της».

Οπως επισημαίνει, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε νέα προβλήματα, καθώς «η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με περισσότερη ένταση την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για να πείσει ότι δήθεν η πλειοψηφία των μισθωτών στήριξε πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τα προγράμματά τους για ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα μισθών και συντάξεων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και υποταγή στα κελεύσματα της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ». Οι εξελίξεις - συνεχίζει - αυτές, βάζουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε νέους πιο σημαντικούς ρόλους.

Στις ταξικές επάλξεις

«Μετρώντας» τα αποτελέσματα ενός χρόνου δράσης και ενεργού παρουσίας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει ότι μέσα από συνθήκες δύσκολες «καταγράφτηκε από τη δράση του ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην υπεράσπιση των σεισμοπαθών, στην πάλη για την επιβίωση των ανέργων, στις αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις του Φθινοπώρου, στην αποκάλυψη του ρόλου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σαν η ταξική έπαλξη, η αγωνιστική ελπίδα όλων όσοι σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία του εργατικού κινήματος».

Οπως σημειώνει, η δράση του ΠΑΜΕ ανέδειξε τις δυο γραμμές που αντιπαρατίθενται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή τη γραμμή του αγώνα και της αντίστασης που αντιπροσωπεύει και τη γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και οι οποίες «καθημερινά κατρακυλούν όλο και περισσότερο στον κατήφορο και στην ανυποληψία».

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης «σε όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε όλες εκείνες τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε συναινούν και δεν υποτάσσονται, σε κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος που είναι διατεθειμένο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τους βιομηχάνους και τους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους, να πάρουν τη θέση τους στο ΠΑΜΕ». Προγραμματίζει εφταήμερο εκδηλώσεων που θα ξεκινά την 1η Μάη και θα κορυφώνεται στις 7 Μάη με τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Καταλήγοντας τονίζει πως «την Πρωτομαγιά του 2000 να σημάνει συναγερμός για την ταξική αναζωογόνηση των συνδικάτων μέσα από τη μαζικοποίηση, την ενίσχυση της μαχητικότητας και της δράσης τους».

«Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΕ»
Απαίτηση για τιμωρία της εργοδοσίας

Εξι Ομοσπονδίες εργαζομένων καταγγέλλουν την εγκληματική ασυδοσία του εργοδότη

Τις απειλές προς συνδικαλιστικές οργανώσεις και στελέχη και την καταπάτηση των νόμων, απο την επιχείρηση διανομής ποτών «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν σε κοινή ανκοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Νοσηλευτών, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος.

Η ανακοίνωση απεθύνεται στον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, τον υφυπουργό Χ. Πρωτόπαππα, τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη και διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην ανακοίνωση, σημειώνεται:

«Για δύο περίπου μήνες η επιχείρηση "ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ" με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καταπατά τους νόμους και απειλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη.

Το θράσος του εν λόγω επιχειρηματία έφτασε μέχρι του σημείου να "απαιτεί" την παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλομένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) συναδέλφου Κ. Αρτεμίου, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οι απειλές του εργοδότη όμως προχωρούν και στην αξιοποίηση ποικίλων μηχανισμών για εκφοβισμό και τρομοκράτηση.

Απαιτούμε απο όλους τους αρμόδιους να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον κύριο αυτό που σχεδίασε και οργάνωσε τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα σε βάρος των εργαζομένων την Κυριακή 12 Μάρτη.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και υπογραμμίζουμε στον αδίστακτο εργοδότη ότι η ΠΟΕΕΠ και τα στελέχη της δεν είναι μόνοι τους. Αν συνεχίσει τις απειλές και τις τρομοκρατικές ενέργειες θα "λογαριαστεί" και μαζί μας».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ
«Κάντε πράξη τις υποσχέσεις»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, καλούν οι οργανώσεις των συνταξιούχων

 

Να κάνει πράξη ο πρωθυπουργός την προεκλογική του υπόσχεση για κατώτερη σύνταξη 152.000 δρχ., διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Σε σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ της περιοχής Αττικής, που έγινε με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων, αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι.

«Καλούμε τους συνταξιούχους να είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα, γιατί πολύ γρήγορα θα βρεθούμε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού», τονίζουν οι Ομοσπονδίες, σε κοινή τους ανακοίνωση. Οπως επισημαίνουν, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις σε περιοχές, επίσης επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και στα ΚΑΠΗ και να συζητήσουν με τους απόμαχους της δουλιάς, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν κατώτερη σύνταξη 152.000 δρχ.

Την αύξηση της κατώτερης σύνταξης - σημειώνουν - υποσχέθηκαν προεκλογικά, τόσο ο Κ. Σημίτης, όσο και ο Κ. Καραμανλής. «Καλούνται - υπογραμμίζουν - όσοι από τους συνταξιούχους παραπλανήθηκαν και ψήφισαν τα δυο κόμματα για να πάρουν τις 150.000 δρχ. και αυτοί είναι πολλές χιλιάδες, με τη συμμετοχή τους, να δώσουμε όλοι μαζί την πρέπουσα αγωνιστική απάντηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Οχι μόνο υποσχέσεις για να κλέψουμε την ψήφο των συνταξιούχων. Αυτό ας το πάρει σοβαρά υπόψη ο Κ. Σημίτης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αποκλεισμοί από την ΠΑΣΚΕ

Μη αντιπροσωπευτικό, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, το νέο προεδρείο

Συνεχίζοντας τις αυθαιρεσίες που χρησιμοποίησε στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, η ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, όπως είχε προτείνει η ΕΣΑΚ, επιλέγοντας έτσι να πλήξει και μ' αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης του ΕΚ Καρδίτσας.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι τέσσερις εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνουν: «Οπως ήδη δηλώσαμε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσαμε, η θέση μας για τη συγκρότηση του ΔΣ του ΕΚ Καρδίτσας ήταν το αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Δηλαδή, η πρώτη δύναμη, τον πρόεδρο, η δεύτερη το γενικό γραμματέα και τα υπόλοιπα αξιώματα να κατανεμηθούν έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα όλων των τάσεων στη διοίκηση του ΕΚ Καρδίτσας».

«Ομως η πλειοψηφία του ΔΣ - υπογραμμίζεται - που εκλέχτηκε με τις γνωστές διαδικασίες που ήδη έχουμε καταγγείλει, προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου, αποκλείοντας τη δεύτερη σε δύναμη, με τέσσερις εκλεγμένους συμβούλους, παράταξη της ΕΣΑΚ, δίνοντας τη θέση του γενικού γραμματέα στην τρίτη δύναμη που εκπροσωπείται στο ΔΣ με μια έδρα. Φαίνονται καθαρά οι προθέσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, ότι για τα επόμενα τρία χρόνια ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό δε θα είναι σε ταξική κατεύθυνση, αλλά θα κινηθεί στη λογική των επιλογών της κυβέρνησης και της ΟΝΕ. Εμείς υποσχόμαστε στους εργαζόμενους του νομού ότι θα βρούμε τρόπους να προσανατολίσουμε σε ταξική κατεύθυνση τους αγώνες της εργατικής τάξης».

Για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ και για την καλύτερη οργάνωση της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι: 66474755197.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ