Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ανυπότακτη απάντηση της εργατικής τάξης

Πολύμορφες εκδηλώσεις και ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 7 Μάη

Στη «μάχη» για την προετοιμασία της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί, μπαίνουν τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, που συμμετείχαν προχτές σε σχετική σύσκεψη.

Τη «σκυτάλη» παίρνει ο Πειραιάς, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά διοργανώνει αύριο Πέμπτη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να καθορίσουν τα σωματεία της πόλης το δικό τους πρόγραμμα δράσης για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει το ΠΑΜΕ για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στην κεντρική συγκέντρωση, τονίζοντας, στην ανακοίνωσή του, πως «η εργατική τάξη της χώρας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, επιβάλλεται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική - διεθνιστική - ανυπότακτη απάντηση και να κάνουν σαφέστατο στην κυβέρνηση πως δε θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της».

Οπως επισημαίνει, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε νέα προβλήματα, καθώς «η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με περισσότερη ένταση την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για να πείσει ότι δήθεν η πλειοψηφία των μισθωτών στήριξε πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τα προγράμματά τους για ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα μισθών και συντάξεων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και υποταγή στα κελεύσματα της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ». Οι εξελίξεις - συνεχίζει - αυτές, βάζουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε νέους πιο σημαντικούς ρόλους.

Στις ταξικές επάλξεις

«Μετρώντας» τα αποτελέσματα ενός χρόνου δράσης και ενεργού παρουσίας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει ότι μέσα από συνθήκες δύσκολες «καταγράφτηκε από τη δράση του ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην υπεράσπιση των σεισμοπαθών, στην πάλη για την επιβίωση των ανέργων, στις αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις του Φθινοπώρου, στην αποκάλυψη του ρόλου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σαν η ταξική έπαλξη, η αγωνιστική ελπίδα όλων όσοι σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία του εργατικού κινήματος».

Οπως σημειώνει, η δράση του ΠΑΜΕ ανέδειξε τις δυο γραμμές που αντιπαρατίθενται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή τη γραμμή του αγώνα και της αντίστασης που αντιπροσωπεύει και τη γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και οι οποίες «καθημερινά κατρακυλούν όλο και περισσότερο στον κατήφορο και στην ανυποληψία».

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης «σε όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε όλες εκείνες τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε συναινούν και δεν υποτάσσονται, σε κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος που είναι διατεθειμένο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τους βιομηχάνους και τους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους, να πάρουν τη θέση τους στο ΠΑΜΕ». Προγραμματίζει εφταήμερο εκδηλώσεων που θα ξεκινά την 1η Μάη και θα κορυφώνεται στις 7 Μάη με τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Καταλήγοντας τονίζει πως «την Πρωτομαγιά του 2000 να σημάνει συναγερμός για την ταξική αναζωογόνηση των συνδικάτων μέσα από τη μαζικοποίηση, την ενίσχυση της μαχητικότητας και της δράσης τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ