Ο χρόνος δεν είναι πολύς, είναι ωστόσο αρκετός, στο βαθμό που τον εκμεταλλευτούμε για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που κατά κοινή ομολογία είναι πολλές. Οι άνθρωποι του μόχθου, έχει ήδη φανεί, πρόθυμα ενισχύουν το ΚΚΕ, η πολιτική και η δράση του οποίου έχει απήχηση. Το κύρος του είναι ανεβασμένο και αναγνωρίζεται από πλατιές λαϊκές δυνάμεις ως ο συνεπής αγωνιστής και υπερασπιστής των δίκιων τους, ακόμα κι από δυνάμεις που δε συμφωνούν σε όλα μαζί του ή και δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα να συναντηθούν μαζί του στην κάλπη.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλες τις δυνάμεις του Κόμματος είναι μεγάλη και ο στόχος ενιαίος: Ολες, μα όλες οι Οργανώσεις να υπερκαλύψουν τα πλάνα τους.
Κορυφώνεται και στον Πειραιά η μάχη για την κάλυψη του πλάνου. Τα κομματικά μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος εντείνουν τις προσπάθειες ώστε τα κουπόνια να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο. Η ΚΟΠ την περασμένη Δευτέρα είχε, ήδη, καλύψει το 81,54% του πλάνου της. Από τις Αχτιδικές Επιτροπές πρώτη είναι η ΚΟ Ναυτεργατών με 110% και ακολουθούν: Η Αχτίδα Κοκκινιάς με 93,38%, η Α' Πειραιά με 77,63%, η Αχτίδα Κορυδαλλού με 70,80%, η Εργατοϋπαλληλική με 65,66% και των Δυτικών Συνοικιών με 61,35%. Η Κομματική Οργάνωση των Νησιών έχει καλύψει το 122% του πλάνου της και οι Δικηγόροι το 92,5%.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο δίνεται η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης επισήμανε πως «αξιοποιούμε την οικονομική μάχη για να ενισχύσουμε τους πολιτικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς και, όπου αυτό έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύεται ως δοκιμασμένο και αναντικατάστατο όπλο για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στην πολιτική δουλιά μας».
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-
Η επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (τέως Ευρωσυντάγματος) και η ισχύς της το 2009, το ενεργειακό πακέτο και οι κλιματικές αλλαγές, η πολιτική της ΕΕ απέναντι στο Κόσσοβο και η στρατηγική της στα Δυτικά Βαλκάνια, θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο τη Σλοβενική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε την 1/1/2008. Χτες ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, προχώρησε σε «προγραμματικές δηλώσεις» για τους σκοπούς της προεδρίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.
Το Κόσσοβο και η διευθέτηση του καθεστώτος του, ώστε να μην μείνει εκτός παιχνιδιού η ΕΕ, φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα του 2008, καθώς και η εξασφάλιση της «σταθερότητας» των Δυτικών Βαλκανίων, με το Γ. Γιάνσα να σημειώνει τη «μεγάλη σημασία που έχει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία αποτελεί το βασικό κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζοντας ότι «πέντε χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης είναι πλέον καιρός να επιβεβαιωθεί και να σταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών».
Χαρακτήρισε το Κόσσοβο ως μία «από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη σλοβενική προεδρία και θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να επιτευχθεί λύση κοινώς αποδεκτή από όλους».
Παράλληλα ο Σλοβένος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε πεπεισμένος ότι δε θα υπάρξει νέος πόλεμος στα Βαλκάνια, γιατί τόσο η ΕΕ, όσο και όλος ο κόσμος διδάχθηκαν από τα παθήματα των τελευταίων ετών.
Στο θέμα του Κοσσόβου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ δύσκολο, πολύ ευαίσθητο, πολύ λεπτό, μία μεγάλη πρόκληση» και υποστηρίζοντας ότι «το να αναβάλλουμε την επίλυσή του δεν είναι η καλύτερη μέθοδος».
Αναφερόμενος στην αντεργατική Στρατηγική της Λισαβόνας, ο προεδρεύων της ΕΕ υποστήριξε ότι το Μάρτη θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για την «ανάπτυξη», με τη φιλοδοξία η ΕΕ να γίνει πρωταγωνίστρια στο ρυθμό της παγκοσμιοποίησης...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Απαράδεκτο είναι το κείμενο που βρέθηκε να κυκλοφορεί στα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμόχωστου στην Κύπρο και αποπειράται να «περιγράψει» τα όσα είδαν στην επίσκεψή τους εκεί τα μέλη της ΕΠιτροπής, μετά από κάλεσμα του Δήμου Αμμόχωστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο κειμένου αναφοράς που συντάχθηκε από τη γραμματεία της Επιτροπής και είναι ενδεικτικό της γενικότερης αντιμετώπισης του Κυπριακού από την ΕΕ, γίνονται μία σειρά ατοπήματα, απαράδεκτα και επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει και διάβημα της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών, Ερατώς Μαρκουλλή, στην Ενωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κατοχικός ηγέτης του ψευδοκράτους αναφέρεται ως «πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, πρόεδρος των Τουρκοκυπριακών Αρχών» και «ομόλογος» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υιοθετείται επίσης η άποψη της Αγκυρας, ότι η Αμμόχωστος δεν μπορεί να επιστραφεί πριν από τη λύση του Κυπριακού, ενώ όπως και σε πολλά ακόμα έγγραφα της Ενωσης δεν καταλογίζονται ρητώς ευθύνες στον τουρκικό στρατό κατοχής και στην Τουρκία, που εμποδίζουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Γίνεται τέλος σαφής προσπάθεια διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, ώστε να παρουσιαστεί το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων ως η αιτία της διαιώνισης της κατοχής.
Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κείμενο που θα ψηφιστεί και είναι αναφορά περιγραφής της κατάστασης, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς την ΕΕ, καταγγέλλοντας την προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο. Η Κύπρια ΥΠΕΞ, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και προχώρησε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ακύρωση της έκθεσης τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τους Ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής αυτής.
Εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών της, ετοιμάζει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, την Κυριακή 20 Γενάρη, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Γιάννης Πρωτούλης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου).
Οι Μαθητικές Οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνουν, επίσης την Κυριακή 20 Γενάρη, εκδήλωση αφιερωμένη στην Οχτωβριανή Επανάσταση και το σοσιαλισμό με τίτλο «Η αληθινή ιστορία της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Η εκδήλωση γίνεται στις 5 μ.μ. στο σινέ «Αττικόν» (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).