ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να αποκαθηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή εκδίκαση στο ΣτΕ της υπόθεσης του συστήματος καμερών C4i

Από αριστερά: Γ. Κατρούγκαλος, Ι. Πουρσανίδης, Α. Βρεττός, Α. Τσώλης και Στ. Μπενετάτος
Από αριστερά: Γ. Κατρούγκαλος, Ι. Πουρσανίδης, Α. Βρεττός, Α. Τσώλης και Στ. Μπενετάτος
Η ανάγκη όχι μόνο να αποκαθηλωθούν συνολικά οι κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής του συστήματος C4i και να καταργηθεί κάθε μέσο παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος, αλλά, κυρίως, να αναπτυχθεί ένας συνολικός αγώνας με στόχο την κατάργηση και τη μη εφαρμογή στην πράξη του συνολικού πλέγματος που διέπει την καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ήταν το κεντρικό μήνυμα κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή τη σημερινή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της Αίτησης Ακύρωσης, που έχει καταθέσει προ διετίας η «Δημοκρατική Συσπείρωση», με αντικείμενο την αποκαθήλωση του συστήματος καμερών C4i, μίλησαν οι νομικοί Αγγελος Βρεττός, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ιορδάνης Πουρσανίδης, καθώς και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος κατηγορείται διότι επιχείρησε αχρήστευση καμερών. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Η ενδυνάμωση, ποσοστική και ποιοτική, του λαϊκού κινήματος είναι η απάντηση στο πλέγμα της καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», τόνισε ο Αγγ. Βρεττός, δικηγόρος. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση της σημερινής εκδίκασης και στο πώς υλοποιείται η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαχρονικά. Τόνισε ότι κοντά στην κρατική τρομοκρατία (τρομονόμοι, συνθήκες Σένγκεν, περιορισμός διαδηλώσεων, κλπ.) υπάρχει και η εργοδοτική τρομοκρατία που πλήττει συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς.

Στη νομική διάσταση της υπόθεσης - που όμως παρουσιάζει επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον - στάθηκε ο Ιορδ. Πουρσανίδης, δικηγόρος. Οπως είπε, ανάμεσα στα άλλα, ένα απ' τα βασικά δικαιώματα του πολίτη, η δικαστική προστασία, «πάει περίπατο» μιας και δεν εγγυάται κανείς έγκαιρο δικαστικό αποτέλεσμα. Ως παράδειγμα, γι' αυτό το γεγονός, έφερε την ίδια την εκδίκαση της σημερινής υπόθεσης στο ΣτΕ, η οποία εκκρεμεί για πάνω από δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υπογράμμισε ότι η υπόθεση με τις κάμερες δεν είναι μόνο δηλωτική της τρομο-υστερίας, αλλά, παράλληλα, και μιας συνολικής παθογένειας του πολιτικού και δικαστικού συστήματος της χώρας. Ο Στ. Μπενετάτος υπενθύμισε πως στις 22 του Γενάρη δικάζεται ο ίδιος διότι πριν από τέσσερα χρόνια (Γενάρης του 2004) δηλώνοντας την αντίθεση της δημοτικής αρχής και του λαού της Νίκαιας στις κάμερες, «χρωματίσαμε συμβολικά κάποιες απ' αυτές. Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε ν' αντισταθούμε», υπογράμμισε.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε ο Κώστας Μυτιληνού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, ο οποίος επισήμανε ότι η εργατική τάξη αντιστέκεται και θα εντείνει ακόμη περισσότερο τους αγώνες της ενάντια στην επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και συμπλήρωσε: «Δε νομιμοποιούμε κανέναν. Δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε». Παρέμβαση έκαναν επίσης ο Στρατής Κόρακας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

ΒΟΥΛΗ
Επιμένει στα «αγροτοδικεία» η κυβέρνηση

Απέρριψε χτες σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Απέρριψε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσουν τα περίφημα «αγροτοδικεία» και οι διώξεις αγροτών για τη συνδικαλιστική τους δράση. Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία 100 δικαστών απορρίφθηκε με την πρόφαση της ...έλλειψης συνάφειας με το περιεχόμενο του νομοθετήματος.

Η τροπολογία «είναι ζήτημα προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής τονίζοντας πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά συνεχίζονται και διογκώνονται και οι αιτίες είναι οι πολιτικές τις οποίες ακολουθούν και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί τους αγρότες στους δρόμους. Είναι απαράδεκτο να στέλνονται στα δικαστήρια». Εκανε λόγο για «μαζικές διώξεις σε βάρος αγροτών, οι οποίες συνεχίζονται δέκα και πλέον χρόνια μόνο και μόνο για το γεγονός ότι παίρνουν μέρος σε συνδικαλιστικούς αγώνες και κοινωνικούς αγώνες διεκδικώντας το δίκιο τους».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Σ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την τροπολογία, γιατί «δεν έχει συνάφεια με το νομοσχέδιο», δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα τη μελετήσω» και διατυπώνοντας ...ευχή, ώστε «τα δικαστήρια που αντιμετωπίζουν υποθέσεις των αγροτών να επιδεικνύουν επιείκεια».

Ανταπαντώντας στη δήλωση του υπουργού, ο Αχιλλέας Καταρτζής τόνισε ότι «τα λόγια συμπάθειας δεν αρκούν», αφού «οι δικαστές δε νομοθετούν με ευχές», τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση θέλει να επιλύσει το πρόβλημα δεν έχει παρά να αποδεχτεί την τροπολογία, αφού «όλα τα άλλα είναι καθαρές υπεκφυγές» και «πρακτική ...στρίβειν διά του αρραβώνος».

Στην τροπολογία προτείνεται η κατάργηση των αστικών δικών και η εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων που αφορούν άρθρα του ποινικού κώδικα για τους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1997, προκειμένου όπως τονίζεται «να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και σε πολλές περιπτώσεις τις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και στις αστικές αγωγές εκατομμυρίων σε βάρος τους».

Οσον αφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών, το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ, ο Αχιλλέας Καταρτζής επισήμανε την έντονη ανησυχία του Κόμματος, αφού «υπάρχουν διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διώξεις μη αρεστών δικαστών». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο κυβερνητικό επιχείρημα περί επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης σημείωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στα «μεγάλα κενά σε δικαστές» και στις «ελλείψεις σε στοιχειώδη εξοπλισμό των δικαστηρίων». Ο Αχιλλέας Κανταρτζής σχολίασε συνολικά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «έχετε χρέος να σταματήσετε όλους αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κουνούν απειλητικά το δάχτυλο στους υφισταμένους τους».

  • Χτες στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για το άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να αποκτηθεί ποσοστό μεγαλύτερου του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις «στρατηγικής σημασίας», όπως ο ΟΤΕ, σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών υπέρ τάχθηκαν 151 βουλευτές και κατά 137.
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Κυβερνητικές αοριστολογίες

Τη μετατροπή του κέντρου «ΜΕΡΙΜΝΑ» στην Πάτρα που φιλοξενεί 105 παιδιά με ειδικές ανάγκες σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από Ιδιωτικού που είναι σήμερα ζήτησε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Κατήγγειλε ότι οι ελλείψεις στο Κέντρο είναι τραγικές, αφού από τις 64 θέσεις προσωπικού μόνο οι 34 είναι στελεχωμένες, ενώ το έλλειμμα 300.000 ευρώ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ιδρύματος.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλος, είπε γενικά και αόριστα ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης υπάρχει πρόβλεψη για τη μετατροπή της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ» σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά δεν παρουσίασε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανακοίνωσε δε ότι ήδη υπογράφηκε προγραμματική συμφωνία, με την οποία ενισχύεται το ίδρυμα με 200.000 ευρώ.

Τα προβλήματα στο εν λόγω ίδρυμα είναι οξυμένα και δεν καλύπτονται με τις όποιες χρηματοδοτήσεις και ενέσεις που κατά καιρούς γίνονται τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος. Κατήγγειλε ότι λόγω των ελλείψεων το ίδρυμα δε λειτουργεί το Σαββατοκύριακο και υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι έχει δεσμευτεί από το 2005 για τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο βουλευτής ζήτησε να ανακοινώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα αλλά και η διοίκησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ