Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας, την εργατική τάξη και το λαό της
Raul Corrales |
Ιστορική φωτογραφία μετά την ήττα των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων, όπου ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης στην ομώνυμη πλατεία |
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 49 χρόνων από τη νίκη της κουβανικής επανάστασης, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στους κομμουνιστές, στην εργατική τάξη και όλο το λαό της Κούβας.
Η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο, μόλις λίγα μίλια από τις ακτές των ΗΠΑ, απέδειξε πως η αποφασιστικότητα και η θέληση των λαών είναι ισχυρότερη από την όποια στρατιωτική και πολιτική υπεροπλία του ιμπεριαλισμού. Ο αντίπαλος των λαών είναι δυνατός, μα δεν είναι ανίκητος.
Στα 55 χρόνια από την επίθεση του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του στο στρατόπεδο της Μονκάδα, η ιστορία συνεχίζει να δικαιώνει όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα δεν μπόρεσε να καθυποτάξει τους λαούς. Το παράδειγμα της ηρωικής αντίστασης της Κούβας ενέπνευσε και εμπνέει τα λαϊκά κινήματα και τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες στην αμερικανική ήπειρο και γενικότερα. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού έχουν σημαντική συμβολή στην ανάταση των λαϊκών κινημάτων, στην πάλη για το σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα.
Αυτές τις μέρες, η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους 5 Κουβανούς πατριώτες που το 2008 θα συμπληρώσουν 10 ολόκληρα χρόνια παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, μακριά από την πατρίδα τους, το λαό τους, τις οικογένειές τους. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, για τη δικαίωση και την απελευθέρωσή τους. Για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας, και των κατακτήσεων του κουβανικού λαού.
Μέχρι τη νίκη πάντα!»
Πολύμορφες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες σε όλες τις γωνιές της Κούβας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 49 νικηφόρων χρόνων από την κουβανική επανάσταση. Μια επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού που έδωσε και δίνει σημαντικές κατακτήσεις και επιτεύγματα τόσο στον κουβανικό λαό όσο και σε άλλους με την ανεκτίμητη, ανιδιοτελή, διεθνιστική βοήθεια που προσέφερε.
Τις προηγούμενες μέρες, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (το Κοινοβούλιο της χώρας), συζήτησε και εκτίμησε τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς για το 2007. Η Κούβα έχει κατορθώσει να έχει μια ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 7,5%, ρυθμός αρκετά υψηλότερος του 5,6% του μέσου όρου της Λατινικής Αμερικής, αλλά κάτω από το 10% που είχε προγραμματιστεί. Η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική του ΟΗΕ (ECLAC) κατέταξε την Κούβα στην πέμπτη θέση ανάμεσα σε 33 χώρες της περιοχής. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας που συγκεντρώνει μια αύξηση του 42,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με το 2004. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 5%, των επενδύσεων κατά 16,8%, καθώς και οι πρόοδοι που σημειώθηκαν σε μια σειρά άλλους τομείς όπως είναι η γεωργία, η βιομηχανία, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες, με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στον κουβανικό λαό.
Οι συνεργάτες των κατοχικών βρήκαν τον «φταίχτη»
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται κάτω από ΝΑΤΟική κατοχή, το Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν ενέκρινε στις 26/12 μια «επίκαιρη» κι «αναγκαία» διακήρυξη, με την οποία χαρακτηρίζει ως «μαύρη μέρα» στην ιστορία της χώρας την 27η Δεκέμβρη 1979, τη μέρα της εισόδου των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οπως σημειώνεται «ως αποτέλεσμα αυτής της εισβολής, που οδήγησε σε αναρίθμητη δυστυχία εκατομμύρια Αφγανούς, καταστράφηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές βάσεις της αφγανικής κοινωνίας (!) Ο λαός του Αφγανιστάν ξεσηκώθηκε στον αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας, της ισλαμικής θρησκείας και μετά από 10 χρόνια τζιχάντ, σκληρού αγώνα ενάντια στους κατακτητές, έδιωξε τα σοβιετικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Ως αποτέλεσμα αυτού του ηρωικού αγώνα, κατέρρευσε το σοσιαλιστικό σύστημα της Σοβιετικής Ενωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες μέρες για την απόκτηση των «δαφνών της νίκης» κατά της ΕΣΣΔ. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε πως η «κατάρρευση» της ΕΣΣΔ ήρθε χάρη στη δράση των Εβραίων, που ζούσαν στην ΕΣΣΔ. Οπως βλέπουμε οι Αφγανοί, που συνεργάζονται με τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις δε συμφωνούν με αυτήν την «εκτίμηση» και θέλουν τις «δάφνες» για τον εαυτό τους. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», που έλεγαν κι οι αρχαίοι...
Η αλήθεια βέβαια είναι πως χάρη στο Λαϊκό επαναστατικό καθεστώς του Αφγανιστάν και στην ανυπολόγιστη βοήθεια που παρείχε η ΕΣΣΔ (στρατιωτική, οικονομική και πολιτική) στα 10 εκείνα χρόνια 1979 - 1989, η χώρα έκανε άλματα μπροστά. Κατασκευάστηκαν δεκάδες δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι. Η χώρα άρχισε να βγαίνει από τη θρησκευτική καθυστέρηση. Σήμερα, όπως γράφει η ρωσική ιστοσελίδα «km.ru», εκείνη η εποχή θεωρείται η πιο ειρηνική στην ιστορία της χώρας, κι αν δεν ήταν τα χτυπήματα από το εξωτερικό, από τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, η εξέλιξη θα ήταν πολύ διαφορετική. Αντίθετα, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων και στη συνέχεια τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σ' έναν μακρόχρονο εμφύλιο, που κατέστρεψε τα πάντα, οδηγώντας στη νίκη τους Ταλιμπάν, που κατασκευάστηκαν «εκ του μηδενός» από ΗΠΑ-Πακιστάν κι αργότερα στη ΝΑΤΟική κατοχή.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Στην αναβολή των βουλευτικών εκλογών «για μερικές βδομάδες» προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Πακιστανού «προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιμένουν πως οι κάλπες πρέπει να στηθούν στις 8 του μήνα. Οπως δηλαδή είχε προγραμματιστεί πριν από τη δολοφονία της ηγέτιδας του «Λαϊκού Κόμματος Πακιστάν» Μπεναζίρ Μπούτο, γεγονός που εξακολουθεί να συντηρεί έντονα τεταμένο το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανακοίνωσε χτες πως σήμερα αναμένεται να ληφθεί η καθοριστική απόφαση για την αναβολή των εκλογών, επικαλούμενος τα «σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η εκλογική διαδικασία». Εφερε μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα τις καταστροφές σε «τουλάχιστον 40 γραφεία της εκλογικής επιτροπής, μόνον στην επαρχία Σιντ»...
Το ίδιο 24ωρο γνωστοποιήθηκε πως ο 19χρονος γιος της δολοφονηθείσας Μπούτο, Μιλαουάλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του «Λαϊκού Κόμματος Πακιστάν» και πως σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος στις εκλογές (όποτε και εάν αυτές τελικώς γίνουν) θα αναλάβει πρωθυπουργός ο νυν αντιπρόεδρος Μαϊντούμ Αμίν Φαχίμ. Αυτό επειδή ο 19χρονος γιος της Μπ. Μπούτο, που ακόμη είναι φοιτητής στην Οξφόδρη, δεν μπορεί να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα εξαιτίας της εκλογικής νομοθεσίας της χώρας.
Παρεμβατικό, δήθεν πυροσβεστικό, ρόλο στην κρίση του Πακιστάν επιχείρησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, που με εκτενές άρθρο του σε πακιστανική εφημερίδα έκανε έκκληση για «ηρεμία» λέγοντας πως η δολοφονία της Μπούτο «δεν πρέπει να απομακρύνει τους ηγέτες από τη δημοκρατία». «Μια ισχυρή αντιπροσωπευτική δημοκρατία στο Πακιστάν θα νικήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, θα δείξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και το στίγμα ότι η δολοφονία της Μπούτο την περασμένη Πέμπτη, είναι μια καλή ευκαιρία για τους ιμπεριαλιστές, να δυναμώσουν την παρουσία τους με το πρόσχημα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Μετά 4 μέρες καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Κένυα, με 230.000 ψήφους διαφορά η εκλογική επιτροπή ανέδειξε εκ νέου πρόεδρο τον νυν πρόεδρο της χώρας Μουάι Κιμπάκι. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Ράιλα Οντίνγκα, αμφισβητεί το αποτέλεσμα, ενώ αυτές τις μέρες 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων οπαδών. Η κατάσταση στη χώρα, που αποτελεί ουσιαστικά ένα προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών, εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, καθώς η αντιπολίτευση -που φυσικά διεκδικεί ρόλο «χαλίφη» στη θέση του «χαλίφη» και δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από την κυβερνώσα παράταξη- δηλώνει ότι θα ανακηρύξει δικό της πρόεδρο. Και βέβαια ο λαός της Κένυας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και για την επιβίωσή του.